1 Ιουν 2010

Τελευταία προσπάθεια για συλλογική σύμβαση

ΣΕΒ και ΓΣΕΕ επιχειρούν σε μια ύστατη απόπειρα να αμβλύνουν τις συνέπειες του μνημονίου στις εργασιακές σχέσεις
Ύστατη προσπάθεια για τη σύναψη «κοινωνικής συμφωνίας» , με στόχο την άμβλυνση των συνεπειών του μνημονίου στις εργασιακές σχέσεις και στις αμοιβές, καταβάλλουν σήμερα οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ σε συνάντησή τους στα γραφεία του ΣΕΒ, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν πολλά περιθώρια σύγκλισης. Η συνάντηση γίνεται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), έπειτα από πρωτοβουλία της Συνομοσπονδίας να ζητήσει συνεννόηση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων χωρίς την κρατική παρέμβαση.
Το τριετές πάγωμα μισθών, οι φθηνότερες προσλήψεις νέων και οι περισσότερες απολύσεις με χαμηλότερες αποζημιώσεις που αξιώνει το μνημόνιο δημιουργούν αγεφύρωτες διαφορές μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο, στην οποία δεν συμμετείχε η ΓΣΕΕ, ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος ζήτησε από τους εργοδοτικούς φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους ως τις 15 Ιουνίου, είτε ως μεμονωμένες απόψεις είτε ως αποτέλεσμα διαβούλευσης με τη ΓΣΕΕ.
Οι εργοδοτικοί φορείς διατύπωσαν επιφυλάξεις όσον αφορά το περιεχόμενο του μνημονίου για αμοιβές και εργασιακές σχέσεις, αλλά εκτίμησαν ότι χρειάζονται ορισμένα από τα μέτρα που προβλέπονται, ειδικά στους κλάδους και στις επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση. Ωστόσο αναγνώρισαν ότι τα μέτρα αυτά δημιουργούν συνθήκες κοινωνικής έκρηξης. Χαρακτηριστική είναι η αποστροφή του προέδρου των εμπόρων (ΕΣΕΕ) κ. Β. Κορκίδη, ο οποίος τόνισε τον κίνδυνο «το μνημόνιο να γίνει “μνημόσυνο” της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και της εργασιακής ειρήνης στη χώρα μας».
«Υπάρχουν περιθώρια για αποκλίσεις από το μνημόνιο» εκτίμησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δ. Ασημακόπουλος, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας «δεν εντοπίζεται ούτε στους μισθούς ούτε στις εργασιακές σχέσεις» .
Υπέρ των μέτρων τάχθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ.Δασκαλόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι «ο ΣΕΒ δεν αμφισβήτησε ποτέ τις εργασιακές σχέσεις, αλλά πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει» . Τάχθηκε υπέρ του παγώματος των μισθών για τρία χρόνια, ενώ επισήμανε ότι «πλέον κινδυνεύει η συλλογική επιβίωση». Αναφέρθηκε σε «κομματικές και συντεχνιακές έριδες» και σε «τερτίπια που νοθεύουν τις δεσμεύσεις, με κίνδυνο να καταστεί η εθνική πτώχευση αναπόφευκτη».
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ. Δασκαλόπουλος συναντήθηκε χθες με εκπροσώπους του ΠΑΜΕ για να συζητήσουν τα εργασιακά θέματα, και μάλιστα έκλεισαν νέο ραντεβού για την Πέμπτη.

Η ΓΣΕΕ
Οξύτατη επίθεση στον υπουργό Εργασίας αλλά και στον πρόεδρο του ΣΕΒ έκανε χθες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε «ιλαροτραγωδία» τη διαδικασία και το περιεχόμενο της χθεσινής συνάντησης με τους εργοδότες για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. «Ας μην κουράζονται στο υπουργείο Εργασίας να φτιάχνουν τέτοιους νόμους, ας πάρουν έτοιμο το σημείωμα που έχει δώσει και στην τρόικα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.
Αναφερόμενος στη σημερινή συνάντηση με τους εργοδοτικούς φορείς ο κ. Παναγόπουλος σχολίασε: «Οι θέσεις της Συνομοσπονδίας είναι δεδομένες και αφορούν κυρίως το εισόδημα. Ωστόσο τίθεται ένα επιπλέον ζήτημα που αφορά τη θωράκιση και την προστασία της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα» .
Ρεπορτάζ του Κ. ΠΑΠΑΔΗ, από την εφημερίδα "Το Βήμα", 1/6/2010