15 Ιουν 2010

Σύνταξη στα 65 χρόνια για τις μητέρες ανηλίκων απαιτεί η τρόϊκα

Οριστικοποιούνται εντός του επόμενου διημέρου οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό και εφαρμόζονται από το έτος 2011

Με αυξήσεις ορίων ηλικίας, μειώσεις συντάξεων και ανατροπές στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης οριστικοποιούνται εντός του επόμενου διημέρου οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, σε αλλεπάλληλες συσκέψεις των εμπειρογνωμόνων της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Την ίδια ώρα οι δημόσιοι υπάλληλοι, και κυρίως οι γυναίκες, συνωστίζονται στην έξοδο προς τη συνταξιοδότηση, οδηγώντας στο απόλυτο οικονομικό αδιέξοδο το Ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων.
Περισσότεροι από 40.000 υπάλληλοι αναμένεται να υποβάλουν εφέτος αίτηση συνταξιοδότησης φοβούμενοι τις ανατροπές που θα επέλθουν στο ασφαλιστικό καθεστώς.
Σήμερα θα γίνουν οι πρώτες συναντήσεις των ελεγκτών της τρόικας με παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, ενώ οι επαφές με τον υπουργό κ. Α.Λοβέρδο και τον υφυπουργό κ. Γ.Κουτρουμάνη θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη και στη συνέχεια θα ολοκληρωθεί η κατάρτιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, το οποίο υπολογίζεται ότι θα κατατεθεί στη Βουλή τέλη Ιουνίου. Χθες οι ελεγκτές επισκέφθηκαν τη διοίκηση του ΙΚΑ προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία των οικονομικών του Ιδρύματος, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα στοιχεία που αφορούν τις δαπάνες των κλάδων υγείας και στην εισφοροδιαφυγή.
Σύμφωνα με τις ως τώρα διαπραγματεύσεις έχουν οριστικοποιηθεί οι ρυθμίσεις που αφορούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, τα οποία οδεύουν προς τα 60 και τα 65 έτη. Τα απαραίτητα έτη ασφάλισης για πλήρη σύνταξη οδηγούνται προς τα 40. Οι γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι κατευθύνονται προς το γενικό όριο συνταξιοδότησης των 65 ετών. Και για τους εργαζομένους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα σταδιακά προσαρμόζεται το έτος εξόδου από το 55ο έτος στο 60ό έτος.
Υπό διαπραγμάτευση είναι το όριο συνταξιοδότησης των μητέρων ανηλίκων. Η κυβέρνηση επιμένει να ισχύσει η προσαρμογή του νόμου Πετραλιά για την αύξηση του ορίου από το 50ό στο 55ο έτος, ενώ η τρόικα αξιώνει βιαιότερη αύξηση ώστε το όριο να φθάσει στο 65ο έτος της ηλικίας.
Πέραν τούτου, διαφορετικές προσεγγίσεις υπάρχουν σχετικά με τη χορήγηση ή όχι και της βασικής σύνταξης όταν ο ασφαλισμένος δικαιούται υψηλή αναλογική σύνταξη, το καθεστώς των επικουρικών συντάξεων, τον τρόπο εξαγοράς του πλασματικού χρόνου ασφάλισης και της χρονικής διάρκειας προσαρμογής του παλαιού προς το νέο ασφαλιστικό σύστημα.
Οι βασικές αλλαγές του συστήματος εφαρμόζονται άμεσα, δηλαδή από το έτος 2011. Πρόκειται για τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας, οι οποίες θα ολοκληρωθούν ως το 2015, οπότε τίθεται σε εφαρμογή το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων. Συγκεκριμένα ξεκινά η σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας για όσους αποχωρούν με 35ετία, οι οποίοι λαμβάνουν ένα εξάμηνο κάθε χρόνο ώσπου να φθάσουν στο 60ό έτος. Αύξηση σταδιακά θα υποστούν και όσοι εργάζονται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, προκειμένου να φθάσουν από το 55ο έτος στο 60ό. Σε αύξηση οδηγούνται και όσοι λαμβάνουν σύνταξη με 37 έτη ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας. Τα 37 έτη θα φθάσουν σταδιακά τα 40 έτη ασφάλισης. Σημειώνεται ότι για πλήρη σύνταξη οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να συμπληρώσουν 40 έτη ασφάλισης και το 60ό έτος ή να κλείσουν το 65ο έτος.
Από το 2011 επιβάλλεται «ποινή» 6% κατ΄ έτος για συνταξιοδότηση πριν από τα 40 έτη ασφάλισης ή προ του 65ου έτους της ηλικίας. Αυτό σημαίνει ότι ασφαλισμένος που αποχωρεί πέντε χρόνια νωρίτερα θα υποστεί μείωση κατά 30% του τελικού ποσού της σύνταξής του.
Η περικοπή θα ισχύει και για τη βασική σύνταξη, όταν ο ασφαλισμένος δεν θα έχει συμπληρώσει την 40ετία. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ασφαλισμένος που συνταξιοδοτείται με 35ετία στα 60 έτη θα υποστεί μείωση κατά 30% τόσο στην αναλογική όσο και στη βασική σύνταξή του.
Μεταβατικό διάστημα θα ισχύσει από το 2011 και στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης.
Οι αλλαγές θα ισχύσουν από το 2015, ωστόσο θα εφαρμοστεί ένα μεικτό σύστημα για τον υπολογισμό της σύνταξης κατά τα πρώτα χρόνια μετά το 2015. Συγκεκριμένα τα έτη ασφάλισης από το 2011 ως και το 2014 θα υπολογίζονται με βάση το νέο σύστημα (μέσος συντελεστής 1,2%) και τα έτη προ του 2011 με βάση το σημερινό σύστημα.
Ρεπορτάζ του Κ. ΠΑΠΑΔΗ, από την εφημερίδα "Το Βήμα", 15/6/2010