2 Ιουν 2010

Ελλιπή τα σχέδια περιφερειών για το κλείσιμο 316 χωματερών

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τη λειτουργία των 316 χωματερών που παραμένουν ενεργές στη χώρα μας και πρέπει μέχρι τις 20 Ιουλίου να κλείσουν, προκειμένου η Ελλάδα να γλιτώσει πρόστιμα αρκετών εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ωστόσο, ελλείψεις παρουσιάζουν προς το παρόν οι φάκελοι που έχουν στείλει οι 13 περιφέρειες της χώρας στο υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με τα σχέδιά τους για το κλείσιμο των παράνομων χωματερών. Η προθεσμία υποβολής των στοιχείων τους έληγε χθες, αλλά φαίνεται ότι υπάρχουν εκκρεμότητες ακόμα προκειμένου τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών να προχωρήσουν στην εξέταση της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά, ώστε να υπάρχει ένα σαφές και ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ).

Οι ανεξέλεγκτες

Τα σοβαρότερα προβλήματα καλούνται να χειριστούν οι περιφέρειες Πελοποννήσου και Κεντρικής Μακεδονίας που διατηρούν τον μεγαλύτερο αριθμό ανεξέλεγκτων χωματερών, οι οποίες θα πρέπει να κλείσουν μέσα στις επόμενες 50 ημέρες. Ειδικότερα, η περιφέρεια Πελοποννήσου, που είναι στη δυσμενέστερη θέση, διατηρεί 79 χωματερές σε λειτουργία, ενώ έχει αποκαταστήσει 169. Σε διαδικασία άμεσης αποκατάστασης βρίσκονται 71 ΧΑΔΑ, ενώ για 32 ΧΑΔΑ δεν υπάρχει χρηματοδότηση ή πρόταση χρηματοδότησης. Στην Κεντρική Μακεδονία, υπάρχουν σήμερα 42 ενεργές χωματερές, ενώ έχουν αποκατασταθεί 389 ΧΑΔΑ και σε διαδικασία αποκατάστασης βρίσκονται 111 χωματερές.
Ένα από τα κυρίαρχα εμπόδια στην ολοκλήρωση των διαδικασιών αποκατάστασης των ΧΑΔΑ είναι η ανεπαρκής χρηματοδότηση, καθώς από τους 429 ΧΑΔΑ που βρίσκονται στη σχετική διαδικασία, για τους 146 δεν έχουν βρεθεί ακόμα οι απαραίτητοι πόροι. Στο μεταξύ, την επαναλειτουργία της χωματερής στη θέση Μαραθόλακκα Μεσσηνίας, μέχρι τις 6 Ιουλίου, για τη μεταφορά των απορριμμάτων από την πόλη της Καλαμάτας, αποφάσισε το Πρωτοδικείο της πόλης. Η χωματερή ήταν κλειστή από τις 15 Μαΐου, ύστερα από κινητοποιήσεις κατοίκων.
της Έλενας Καρανάτση, από την εφημερίδα "Η Καθημερινή", 1/6/2010