2 Ιουν 2010

Τριετής Σύμβαση με αυξήσεις μόνο για τα έτη 2011 και 2012

Το επικρατέστερο σενάριο ώπου καλούνται να συμφωνήσουν ΓΣΕΕ- εργοδότες
Η τριετής σύμβαση εργασίας με μικρές αυξήσεις για τα έτη 2011 και 2012 και η διασφάλιση του 13ου και του 14ου μισθού αποτελούν τη λύση στον «γόρδιο δεσμό» της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ κατά τη χθεσινή πρώτη συνάντηση μετά την επανέναρξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων καλούνται να συμφωνήσουν για τις αυξήσεις των κατώτατων αμοιβών μέσα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Πρωταρχικός στόχος όλων, όπως σημειώθηκε μετά τη συνάντηση, είναι η διασφάλιση του θεσμού των διαπραγματεύσεων αλλά και των συμβάσεων και η αναζήτηση λύσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων χωρίς κρατική παρέμβαση, κάτι που εφαρμόζεται με επιτυχία τα τελευταία 25 χρόνια.
Η σύναψη τριετούς σύμβασης εργασίας φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες καθώς υποστηρίζεται από όλες τις πλευρές, υπό την προϋπόθεση ότι θα περιέχει κάποιες αυξήσεις για τα επόμενα δύο έτη, καθώς το 2010 οι αμοιβές θα παραμείνουν «παγωμένες».
Η ΓΣΕΒΕΕ και οι έμποροι πρότειναν αυξήσεις «ψυχολογικού ενδιαφέροντος» για τα έτη 2011 και 2012 ύψους 0,5% και 1% αντιστοίχως, ενώ οι βιομήχανοι απέφυγαν να υποβάλουν συγκεκριμένη πρόταση, σημειώνοντας ότι «δεν θα περικοπούν οι μισθοί».
Το άλλο σημείο στο οποίο υπάρχει σύγκλιση απόψεων αφορά τη διασφάλιση του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. Ολες οι πλευρές συμφώνησαν να αναζητήσουν τρόπους περιφρούρησης των δύο μισθών. Σημειώνεται ότι η ΓΣΕΕ έχει βάλει στο τραπέζι δύο προτάσεις: είτε να συμπεριληφθούν στη νέα σύμβαση και να προβλέπεται η καταβολή τους είτε να ενσωματωθούν στις ήδη υπάρχουσες αποδοχές (δηλαδή οι σημερινές ετήσιες αποδοχές να διαιρεθούν διά δώδεκα και το ποσό αυτό να αποτελέσει τον νέο κατώτατο μισθό).
Η πρώτη πρόταση ενδέχεται να μη διασφαλίζει νομικά τους δύο μισθούς από το μελλοντικό ενδεχόμενο περικοπής τους, κατόπιν αξίωσης των δανειστών της χώρας. Ενώ η δεύτερη πρόταση βρίσκει αντίθετους τους εμπόρους, που φοβούνται ότι τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα δεν θα κατευθύνονται πλέον στην κατανάλωση.
Κατά τα λοιπά, όλες οι πλευρές συμφωνούν να διατηρηθούν οι κατώτατες αμοιβές για τους νέους και να προβλεφθούν συγκεκριμένα προγράμματα για εργασιακή εμπειρία με μικρότερες αμοιβές και ασφάλιση, ενώ συζητήθηκε η ανάγκη να υπάρξουν μέτρα για τους ανέργους με αύξηση του επιδόματος ανεργίας και επιμήκυνση του χρόνου επιδότησης.
Όσον αφορά τα θέματα για τις εργασιακές σχέσεις που περιέχονται στο μνημόνιο, η ΓΣΕΕ ξεκαθάρισε ότι δεν συζητεί τίποτε από αυτά και ούτε πρόκειται να ανταποκριθεί στο αίτημα του υπουργού Εργασίας για αποστολή υπομνήματος με τις θέσεις της. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν τη Δευτέρα 16 Ιουνίου. «Το μνημόνιο και οι αξιώσεις των δανειστών της χώρας ρίχνουν τη βαριά σκιά τους στις διαπραγματεύσεις,αλλά θεωρούμε ότι θα πρέπει οι συζητήσεις να τελεσφορήσουν και να οδηγήσουν σε υπογραφή σύμβασης» τόνισε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλος . Η νέα σύμβαση θα πρέπει να παραγάγει αποτέλεσμα προστατεύοντας το εισόδημα των εργαζομένων, να θωρακίζει αποφασιστικά τον 13ο και τον 14ο μισθό και να περιέχει μέτρα για την προστασία της απασχόλησης και την ενίσχυση των ανέργων. «Θα πρέπει να διατηρήσουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις υπό τις σημερινές δύσκολες συνθήκες εκτάκτου ανάγκης που αντιμετωπίζει η χώρα» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ.Δασκαλόπουλος, σημειώνοντας ότι όλα τα ζητήματα που αφορούν την αγορά εργασίας τέθηκαν στο τραπέζι.
«Είμαστε υποχρεωμένοι να συμφωνήσουμε,να υπογράψουμε και να διατηρήσουμε σε ισχύ μια νέα σύμβαση της οποίας η σημασία είναι σημαντικότερη απ΄ οποιαδήποτε άλλη φορά στο παρελθόν» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ (έμποροι) κ. Β. Κορκίδης, προσθέτοντας την πρόθεση των εμπόρων «για την περιφρούρηση του 13ου και του 14ου μισθού και την προστασία του ετήσιου εισοδήματος στον ιδιωτικό τομέα για τα επόμενα τρία χρόνια».
Τέλος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ (εμποροβιοτέχνες) κ. Δ. Ασημακόπουλος σημείωσε «την πρόθεσή του για υπογραφή της σύμβασης» αλλά επανέλαβε «τις δυσκολίες πρόβλεψης αυξήσεων μισθών,ιδιαίτερα στους κλάδους που πλήττονται από την οικονομική κρίση».
του Κ. ΠΑΠΑΔΗ, από την εφημερίδα "Το Βήμα", 2/6/2010