27 Μαΐ 2010

Σύγκρουση για «Καλλικράτη»

Παρέμβαση υπέρ τοπικών αιτημάτων από τον πρόεδρο της Βουλής με κριτική κατά του υπουργού. Καμία εξαίρεση η απάντηση Ραγκούση. Αιχμηρό σχόλιο για την αποχώρηση Πετσάλνικου

Μία μέρα μετά το σαφές μήνυμα του πρωθυπουργού ότι «δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω» για τον «Καλλικράτη», ο πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος, με αφορμή τις αλλαγές που υπήρχαν από το αρχικό σχέδιο στη χωροθέτηση των δήμων του Νομού Καστοριάς (που είναι ο τόπος καταγωγής του και η εκλογική του περιφέρεια), εξαπέλυσε φραστική επίθεση κατά του υπουργού Εσωτερικών, Γ. Ραγκούση, ο οποίος όμως παρέμεινε αμετακίνητος, δηλώνοντας αντίθετος στη λογική των εξαιρέσεων.
Όσον αφορά το «μέτωπο» στη ΝΔ (που καταψηφίζει τον «Καλλικράτη»), η Ντόρα Μπακογιάννη στην πρώτη της παρέμβαση μετά τη διαγραφή της δήλωσε πως ψηφίζει «παρούσα», επειδή η κυβέρνηση δεν επεδίωξε τη συναίνεση στο θέμα των συνενώσεων των δήμων.
Δεν μπορεί να παραμείνει μόνος του ο δήμος, η απάντηση του Γ. Ραγκούση
Οι Φ. Πετσάλνικος και Γ. Ραγκούσης -που είναι εκ των στενών συνεργατών του Γ. Παπανδρέου- ήρθαν σε μετωπική αντιπαράθεση χθες στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον «Καλλικράτη», το οποίο ο πρωθυπουργός το βράδυ της Τρίτης είχε χαρακτηρίσει ως «κορυφαία πολιτική επιλογή» και «θεμέλιο λίθο της κυβέρνησης».
«Δεν είναι πολιτικά ορθό μια πολύ μεγάλη, ουσιαστική και κρίσιμη για το μέλλον της χώρας συζήτηση να υποσκελίζεται σε επιμέρους συζητήσεις για χωροταξικά ζητήματα», ήταν η αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών στη σκληρή κριτική του προέδρου της Βουλής, ο οποίος, με αφορμή ένα θέμα τοπικού ενδιαφέροντος, άφησε αιχμές εναντίον του, ότι δεν ακούει τις αντιδράσεις της κοινωνίας:
«Δύναμη στην πολιτική δεν είναι η επιβολή της άποψής σου. Δύναμη είναι να ακούς και να διορθώνεις τα μικρολάθη. Κανείς δεν έχασε ποτέ ακούγοντας, όχι απλά υποκρινόμενος ότι ακούει, αλλά ακούγοντας πραγματικά», είπε με νόημα ο κ. Πετσάλνικος, ο οποίος όμως δεν παρέμεινε στην αίθουσα για να ακούσει την απάντηση του υπουργού, γεγονός που σχολιάστηκε αρνητικά από τον κ. Ραγκούση: «Δύναμη είναι να ακούς, αλλά οφείλουμε όλοι να ακούμε... Ο αγαπητός πρόεδρος είπε ό,τι είπε και έφυγε...». Αμέσως μετά ο πρόεδρος της Βουλής, μιλώντας στους δημοσιογράφους, άφηνε και νέες αιχμές κατά του υπουργού, λέγοντας: «Μαγκιά είναι να ακούς την κοινωνία και όχι τους τεχνοκράτες και τα ινστιτούτα».
Ο κ. Πετσάλνικος ενημέρωσε τη Βουλή ότι γίνεται αποδέκτης παραπόνων από τοπικές κοινωνίες, όπως από το Δοξάτο της Δράμας, το Δημοτικό Συμβούλιο του οποίου ήθελε να επιστρέψει το αριστείο ανδρείας που είχε χορηγηθεί το 1945 για τις θυσίες του πληθυσμού στη διάρκεια της βουλγαρικής κατοχής.

Διαμαρτυρία
Ανέδειξε ακόμη το θέμα του Δήμου Μακεδνών, που είναι ο τόπος κατοικίας του, επικαλούμενος τη διαμαρτυρία χιλιάδων κατοίκων που ζητούν να παραμείνει ο δήμος του ανατολικού τομέα για ιστορικούς και αναπτυξιακούς λόγους όπως ήταν η αρχική πρόταση και να μην προστεθεί σε έναν τεράστιο δήμο, αυτόν της Καστοριάς.
«Δεν μπορούμε να κάνουμε καμία εξαίρεση», απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών, εξηγώντας ότι τα Δημοτικά Συμβούλια της Κλεισούρας και του Βιτσίου δεν ήθελαν να συνενωθούν με τον Δήμο Μακεδνών, που από μόνος του, λόγω του μικρού πληθυσμού, δεν μπορεί να παραμείνει, ως ορεινός.
Αντέκρουσε, όμως, τους ισχυρισμούς του προέδρου της Βουλής και για την περίπτωση του Δοξάτου, ενημερώνοντας ότι στο Καλαμπάκι (που είναι η νέα έδρα) έχει ανεγερθεί μόλις πρόσφατα κτίριο δημαρχείου, το οποίο κόστισε 5 εκατ. ευρώ. «Να το αφήσουμε άχρηστο και να πάμε την έδρα ενός δήμου εκεί όπου σήμερα δεν υπάρχουν κτίρια; Εμείς αυτό δεν μπορούμε να το εισηγηθούμε...», ξεκαθάρισε ο κ. Ραγκούσης.

Πυρά και από Τσίπρα
Γ. Καρατζαφέρης: Προκάτ κάλπες


Μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση για τον «Καλλικράτη» εξαπέλυσαν οι Γ. Καρατζαφέρης και Αλ. Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «στήνει προκάτ κάλπες», για να αρπάξει τις εκλογές, φτιάχνοντας μια δεξαμενή «ψηφοφόρων-μισθοφόρων», με αφορμή το δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες. «Είδαμε τον πρόεδρο της Βουλής να εγκαλεί τον υπουργό Εσωτερικών ότι δεν ακούει, δεν αφουγκράζεται τις τοπικές κοινωνίες», σχολίασε με τη σειρά του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τόνισε ότι «ο «Καλλικράτης» δεν είναι ούτε δημοκρατική, ούτε αποκεντρωτική μεταρρύθμιση, αλλά συντηρητική απορρύθμιση».
του Λευτέρη Γαλανού, από την εφημερίδα "Έθνος", 27/5/2010