5 Μαΐ 2010

Πέντε αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, στις εργασιακές σχέσεις επέρχονται οι εξής αλλαγές:

1 Το ποσοστό απολύσεων αυξάνεται από το 2% στο 4% για τις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 200 εργαζομένους. Το ύψος της αποζημίωσης θα συζητηθεί σε διαβούλευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και ως τον Δεκέμβριο του 2010 θα υπάρξει προεδρικό διάταγμα που θα καθορίζει επακριβώς το νέο καθεστώς. Η πρόταση του υπουργείου Εργασίας που θα τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων προβλέπει τη διατήρηση του σημερινού ύψους των αποζημιώσεων αλλά το ποσό να χορηγείται σε έξι μηνιαίες δόσεις.

2 Οι μακροχρόνια άνεργοι από 55 ως 64 ετών θα συμμετέχουν σε ειδικά προσυνταξιοδοτικά προγράμματα για να θεμελιώσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Τα προγράμματα θα υλοποιηθούν από τον ΟΑΕΔ, ενώ τον ρόλο της διαμεσολάβησης θα αναλάβουν εταιρείες προσωρινής απασχόλησης. Επίσης καταρτίζονται προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης σύμφωνα με τα οποία οι εργοδότες που προσλαμβάνουν ανέργους θα παίρνουν επιδότηση ίση με το επίδομα ανεργίας (επιταγή επανένταξης).

3 Καταργείται το δικαίωμα της μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ. Πλέον οι όροι για την προσφυγή στον Οργανισμό θα καθοριστούν στον διάλογο μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων και το αποτέλεσμα θα νομοθετήσει το υπουργείο Εργασίας.

4 Η μείωση της αμοιβής των υπερωριών, που αποτελούσε πάγιο αίτημα των εργοδοτικών οργανώσεων, θα επιφέρει ένα επιπλέον πλήγμα στο εισόδημα των εργαζομένων, ενώ ταυτοχρόνως θα οδηγήσει στην περαιτέρω αύξηση της ανεργίας καθώς οι επιχειρήσεις θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες τους απασχολώντας υπερωριακά το ήδη υπάρχον προσωπικό. Καθιστά ασύμφορη οποιαδήποτε νέα πρόσληψη, μειώνει το εισόδημα των εργαζομένων και ταυτοχρόνως μειώνει τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.

5 Η περαιτέρω ενίσχυση της μερικής απασχόλησης θα αποσαθρώσει το υπάρχον καθεστώς των εργασιακών σχέσεων, αφού στη χώρα μας με τις ιδιαιτέρως χαμηλές αμοιβές η μερική απασχόληση δεν αποτελεί επιλογή για τους εργαζομένους αλλά λύση ανάγκης. Τα χρήματα που λαμβάνουν οι μερικώς απασχολούμενοι δεν επαρκούν, ενώ η έλλειψη ελέγχων συνήθως οδηγεί σε καταστρατήγηση από τις επιχειρήσεις του ωραρίου εργασίας τους. Πάντως με την ενίσχυση των ευέλικτων μορφών εργασίας προβλέπεται στο μέλλον οι περισσότερες θέσεις που θα προσφέρονται να έχουν αυτή τη μορφή.
πηγή : Εφημερίδα "Το Βήμα", 5/5/2010