27 Μαΐ 2010

Στον αέρα χιλιάδες υπάλληλοι

Σε συρρίκνωση του δημοσίου τομέα κατά τουλάχιστον 30% με αντίστοιχη μείωση του προσωπικού του (μόνιμου και εποχικού) οδηγεί η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη σύνταξη νέων οργανογραμμάτων, σε όλο το φάσμα του κρατικού μηχανισμού.
Με το συγκεκριμένο σχέδιο που εναρμονίζεται με τις εντολές των διεθνών κέντρων, που έχουν αναλάβει και επισήμως τη διοίκηση της χώρας μας, για «συμμάζεμα του υπερτροφικού Δημοσίου», καθίσταται πολύ δύσκολη έως αδύνατη η μετάταξη κάποιου εργαζομένου από έναν φορέα που συγχωνεύεται ή καταργείται σε άλλον που θα συνεχίσει να λειτουργεί.
Και αυτό, γιατί θα έχουν εκλείψει οι θέσεις στις οποίες θα μπορεί -όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα- να μεταφερθεί, αφού στους νέους Οργανισμούς θα απαγορεύεται «διά ροπάλου» η σύσταση νέων οργανικών θέσεων, ενώ θα υπάρξει δραστική μείωση των υπαρχουσών.
Ετσι, από τη στιγμή που αποκλείεται η δυνατότητα απορρόφησής τους μέσω μετάταξης, χιλιάδες υπάλληλοι θα κινδυνεύσουν να απολυθούν.
Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρξει επαναπροσδιορισμός των αναγκών σε προσωπικό και αντιστοιχία κλάδου / ειδικότητας με θέσεις ευθύνης με βάση τις λειτουργικές ανάγκες εκάστου Υπουργείου ή Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα μειωθεί ο αριθμός των οργανικών μονάδων, άρα και οι θέσεις προϊσταμένων και κατ’ επέκταση Διευθύνσεων και Τμημάτων.
Προκειμένου δε να περιορισθεί κατά τουλάχιστον 25% ο ετήσιος προϋπολογισμός κάθε δημοσίου φορέα και να απομακρυνθούν οι πλεονάζοντες εργαζόμενοί τους, θα συνδεθεί το ύψος των λειτουργικών δαπανών με την παραγωγικότητα και την επίτευξη των στόχων που θέτει η ηγεσία του οικείου Υπουργείου (κάτι ανάλογο με τα αποτελέσματα που περιμένει το υπουργείο Οικονομικών από τους προϊσταμένους των ΔΟΥ).
Παράλληλα, για να μην υπάρξουν συγχύσεις που παρατηρούνται σήμερα στην άσκηση αρμοδιοτήτων στους νέους Οργανισμούς, θα προβλέπεται συγχώνευση των ομοειδών Υπηρεσιών.
Στη «μαύρη λίστα» των Υπηρεσιών και Διευθύνσεων που η κυβέρνηση θέλει να απαλλαγεί από το λειτουργικό τους κόστος και φυσικά το υπεράριθμο προσωπικό τους, βρίσκονται 2.150 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, 120 Διευθύνσεις και 500 Τμήματα Υπουργείων που κρίνεται ότι δεν έχουν πλέον αντικείμενο δράσης.
Στο «μάτι του κυκλώνα» θα μπουν και ειδικότητες των οποίων η εργασία μπορεί να ανατεθεί σε ιδιώτες (κατά τα πρότυπα των Ανώνυμων Εταιρειών του Δημοσίου), όπως οι καθαρίστριες, οι κλητήρες, το διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων.
Οσοι κατέχουν τις θέσεις αυτές σήμερα και καλύπτονται από το πέπλο της μονιμότητας δεν κινδυνεύουν να απολυθούν. Οι θέσεις τους, όμως, θα μετατραπούν σε προσωποπαγείς, ώστε με την αποχώρησή τους να καταργηθούν οριστικά.
Αγνωστο είναι το τι θα γίνει με τους συμβασιούχους αορίστου χρόνου Ιδιωτικού Δικαίου, καθώς αυτοί δεν προστατεύονται από το Σύνταγμα, και η θέση τους μπορεί να βρεθεί στον αέρα αν η Υπηρεσία τους «κατεβάσει» ρολά.
του Γιώργου Φράγκου, από την εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 27/5/2010