28 Μαΐ 2010

Επικίνδυνα τα ελλείμματα των Ταμείων

Σκληρά μέτρα για τις συντάξεις με απαράβατο όρο τη συνταξιοδότηση είτε στο 65ο έτος είτε με 40 έτη ασφάλισης, από το 2015, αποδέχεται το υπουργείο Εργασίας, καθ' υπόδειξη των επιτηρητών της Κομισιόν και του ΔΝΤ, αλλά και υπό το βάρος του ελλείμματος που απεικονίζεται στην αναλογιστική μελέτη του συστήματος, μέρος της οποίας θα παρουσιαστεί σήμερα στους εκπρόσωπους της "τρόικας". Μάλιστα το ΔΝΤ ξεκαθάρισε χθες πως "δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του ασφαλιστικού, αδειάζοντας -όπως και η Κομισιόν- την κυβέρνηση.
Στη μελέτη που θα παρουσιάσει σήμερα το υπουργείο θα αναφέρεται μόνο η κατάσταση για το ΙΚΑ (ίσως και του ΟΓΑ), όπου το έλλειμμα περιορίζεται δραστικά (σχεδόν μηδενίζεται) με τα προωθούμενα μέτρα, ως το 2030. Για τον ΟΑΕΕ η μελέτη οριστικοποιείται την ερχόμενη εβδομάδα.
Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του "Α.Τ.", το συνολικό έλλειμμα στο ασφαλιστικό με ορίζοντα ως το 2030, για όλα τα ταμεία και το Δημόσιο, δεν μειώνεται παρά με ρυθμό της τάξης του 10%-15% (σ.σ.: 100 ευρώ ελλείμματος, μειώνονται κατά 10-15 ευρώ) με αποτέλεσμα για την κάλυψή του να απαιτείται δημόσια χρηματοδότηση ίση με το 7,5% του ΑΕΠ! Το ποσοστό αυτής της χρηματοδότησης όμως είναι απαγορευτικό γιατί φέτος το κράτος καλύπτει μετά βίας τα ταμεία με χρηματοδότηση 5,5% του ΑΕΠ και κατά το υπουργείο Εργασίας, η χρηματοδότηση θα πρέπει να είναι στο 4,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια.
Ο κύριος παράγοντας διόγκωσης του ελλείμματος, και η αργή μείωσή του στα επόμενα χρόνια, οφείλεται στο ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων. Και αυτό γιατί η συνταξιοδοτική δαπάνη προβλέπεται να διπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια (στο 23% ως το 2030, από 12% σήμερα) με κύριο επιβαρυντικό παράγοντα τις συντάξεις του Δημοσίου.
Τα στοιχεία της μελέτης μάλιστα πήραν ως βάση των αλλαγών το έτος 2018 σύμφωνα με το αρχικό "προσχέδιο" του υπουργείου που αποδείχτηκε φάρσα και στην ουσία το επέστρεψε πίσω η τρόικα, στέλνοντας και τη σχετική επιστολή στον Α. Λοβέρδο, την οποία ο υπουργός επέλεξε να εμφανίσει ως δήθεν πιέσεις εκ Βρυξελλών, για νέα μέτρα (περικοπές συντάξεων χηρείας). Η αλήθεια είναι ότι αν η κυβέρνηση δεν επιχειρούσε να αποκλίνει του μνημονίου, (εφαρμογή αλλαγών στο διάστημα 2011-2015) τότε η Κομισιόν δεν θα είχε κανένα λόγο να αδειάσει τους υπουργούς της λέγοντας ότι με την επιστολή της τους θυμίζει απλά ότι αυτά που έχουν υπογράψει θα πρέπει και να τα εφαρμόσουν.
Για τον λόγο αυτό οι εκπρόσωποι της Κομισιόν και του ΔΝΤ περνούν από "ιερά εξέταση" τους Α. Λοβέρδο και Γ. Κουτρουμάνη, καταρτίζοντας στην ουσία το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο! Να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα (μόλις έφτασε η επιστολή) υπήρξε και παρέμβαση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Μ. Μπαρόζο, χωρίς όμως να αλλάξει επί της ουσίας τίποτε από όσα έχουν συμφωνηθεί στο ασφαλιστικό μέσα από το μνημόνιο - συμβόλαιο δανεισμού της χώρας με τα 110 δισ. ευρώ.
του ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΙΚΟΥ, από την εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 28/5/2010