3 Μαΐ 2010

Μέτρα - φωτιά για τους Έλληνες

Μέτρα - φωτιά με στόχο την εξοικονόμηση 30 δισ. ευρώ μέχρι το 2013 ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση. Ο 13ος και ο 14ος μισθός στον δημόσιο τομέα μετατρέπεται σε επίδομα 500 ευρώ αντίστοιχα. Το σύνολο της δημοσιονομικής προσαρμογής αγγίζει τα 30 δισ. ευρώ μέχρι και το 2013. Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για δημοσιονομική προσπάθεια 11 μονάδων του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 30 δισ. ευρώ, επιπλέον εκείνης που έχει ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα του 2010.
Πιο αναλυτικά για το 2010, η δημοσιονομική προσπάθεια πλησιάζει το 9% του ΑΕΠ, ώστε να περιοριστεί το έλλειμμα περισσότερο από 5 ποσοστιαίες μονάδες. Στην προσπάθεια που ήδη γίνεται προστίθενται μέτρα που αντιστοιχούν σε 2,5% μονάδες του ΑΕΠ ή 5,8 δισ. ευρώ.
Το 2011 η συνολική δημοσιονομική προσπάθεια θα ξεπεράσει το 4% του ΑΕΠ ή περίπου 10 δισ. ευρώ. Το 2012 θα είναι πάνω από 2% του ΑΕΠ ή περίπου 5 δισ. ευρώ και το 2013 θα είναι περίπου 2% του ΑΕΠ ή περίπου 4,8 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η Ελλάδα θα έχει φέτος ύφεση 4% και οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα επανέλθουν από το 2011.
Όσον αφορά το έλλειμμα, στόχος είναι η μείωσή του στο 8% το 2010 και σταδιακά κάτω από 3% έως το 2014.
Για το χρέος, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε πως αναμένεται αύξησή του τα επόμενα χρόνια στο 140% του ΑΕΠ, με αποκλιμάκωσή του από το 2014.
Οπως υπογράμμισε, οι δαπάνες του δημοσίου πρέπει να προσαρμοστούν σε ένα μέγεθος που μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τα έσοδα, λαμβάνοντας υπόψη και το μέγεθος των δαπανών για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Ετσι οι δημόσιες δαπάνες από το 50% του ΑΕΠ που βρίσκονται σήμερα θα μειωθούν κατά περίπου 7 μονάδες του ΑΕΠ έως το 2013, ενώ στόχος για τα έσοδα, από την κατάρρευση στο 37% του ΑΕΠ το 2009, είναι να αυξηθούν κατά 4 μονάδες του ΑΕΠ έως το 2013.
Το πρόγραμμα θα παρακολουθείται σε τριμηνιαία βάση, ενώ κριτήριο για την ομαλή συνέχιση του προγράμματος χρηματοδότησης θα είναι η πρόοδος στην υλοποίηση των πολιτικών και στην επίτευξη των στόχων.

Η προσπάθεια μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2010 ενισχύεται και για το 2011 εξειδικεύεται με μέτρα από την πλευρά των εσόδων:
* Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 21% στο 23% και από 10% σε 11%.
* Αύξηση των ειδικών φόρων σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά.
* Φορολόγηση των αυθαίρετων και τέλος διατήρησης ημιυπαίθριων χώρων.
* Αύξηση στους φόρους πολυτελείας.
* Λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων.
* Φόροι στα τεχνικά και τυχερά παιχνίδια.
* Άδειες για τεχνικά και τυχερά παιχνίδια.
* Ειδικός φόρος στις πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις.
* Διεύρυνση της φορολογικής βάσης του ΦΠΑ.
* Πράσινα τέλη.
* Αύξηση αντικειμενικών αξιών.
* Φορολόγηση αποδοχών σε είδος.
Και από την πλευρά των δαπανών:
* Μείωση του κόστους μισθοδοσίας του δημοσίου. Ο 13ος και ο 14ος μισθός διατηρούνται αλλά αναπροσαρμόζεται ο τρόπος χορήγησής τους, διαμορφώνονται οριζόντια στα 500 ευρώ (250 ευρώ δώρο Πάσχα, 250 ευρώ επίδομα άδειας και 500 ευρώ δώρο Χριστουγέννων) και χορηγούνται με μισθολογικό κριτήριο σε αποδοχές που δεν ξεπερνούν τις 3.000 ευρώ τον μήνα.
* Περαιτέρω μείωση κατά 8% των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων και κατά 3% των αποδοχών των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ, οι οποίοι δεν έχουν επιδόματα.
* Μείωση των δαπανών για συντάξεις. Διατηρούνται τα επιδόματα Πάσχα, άδειας και Χριστουγέννων, αλλά διαμορφώνονται σε 200 ευρώ, 200 ευρώ και 400 ευρώ αντίστοιχα και χορηγούνται στις συντάξεις που δεν ξεπερνούν τις 2.500 ευρώ τον μήνα.
* Μείωση των υψηλών συντάξεων (ΛΑΦΚΑ).
* Περαιτέρω μείωση των καταναλωτικών δαπανών.
* Αναστολή της χορήγησης της δεύτερης δόσης του επιδόματος αλληλεγγύης.
* Μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
* Ξεκαθάρισμα της μισθολογικής δαπάνης μέσα από την ενιαία αρχή πληρωμών.
* Μη χορήγηση αύξησης σε μισθούς και συντάξεις για την τριετή περίοδο του προγράμματος.
* Εξοικονόμηση δαπανών ΟΤΑ από την εφαρμογή του "Καλλικράτη".
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται αυστηρά διαρθρωτικά μέτρα, όπως:
* Νέος ασφαλιστικός νόμος.
* Αλλαγές στον τομέα της διαχείρισης των προμηθειών υγείας με την εισαγωγή διπλογραφικών συστημάτων για τον έλεγχο των δαπανών.
* Νέο πλαίσιο για τις κρατικές προμήθειες.
* Ενιαία αρχή πληρωμής και ενιαίο μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα,
πολιτικές για τις οποίες ήδη έχει ξεκινήσει η συνεργασία στο πλαίσιο της τεχνικής βοήθειας από το ΔΝΤ.
* Φορολογικό σύστημα και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής (εφαρμογή του νέου νόμου).
* Αλλαγές στη φορολογική διοίκηση, στη λειτουργία του φορολογικού συστήματος και στον μηχανισμό ελέγχου και είσπραξης εσόδων.
* Αλλαγή του πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης και του δημόσιου λογιστικού για να υποστηρίζει τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών και τον πολυετή προγραμματισμό τους.
* Δημοσιοποίηση των στοιχείων του προϋπολογισμού και των δαπανών και εσόδων της γενικής κυβέρνησης που σήμερα αποτελούν μία μαύρη τρύπα στο σύστημα.

Μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας
Οι ίδιες οι αλλαγές στο πλαίσιο της δημοσιονομικής διαχείρισης είναι ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας, καθώς απελευθερώνουν πόρους και δυνάμεις, δημιουργούν ένα πλαίσιο διαφάνειας και αποτελεσματικότητας στο πεδίο της φορολογικής διοίκησης και ένα πλαίσιο δίκαιης αναδιανομής του εισοδήματος.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μέτρα και πολιτικές για την αγορά και τις σχέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα:
* Αναμόρφωση του πλαισίου της εργασιακής νομοθεσίας ως προς τις αποζημιώσεις, το όριο απολύσεων, την εισαγωγή νέου ύψους κατώτατων αποδοχών για νέους και μακροχρόνια ανέργους και προϋποθέσεις που ευνοούν και προστατεύουν μορφές εργασίας μερικής απασχόλησης.
* Ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας με την εισαγωγή ετήσιων ορίων για το χρόνο εργασίας μειώνοντας το κόστος της υπερωριακής απασχόλησης.
* Ουσιαστική αντιμετώπιση της ανασφάλιστης και της μαύρης εργασίας.
* Αναμόρφωση του πλαισίου κοινωνικής προστασίας ώστε να υπάρξει ένα αποτελεσματικό δίκτυ ασφάλειας για τις πιο ευπαθείς ομάδες.

Τα μέτρα του νέου ασφαλιστικού νόμου:
* Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών στον δημόσιο τομέα στα 65 χρόνια έως το τέλος του 2013 με έναρξη το 2011.
* Ενίσχυση της ανταποδοτικότητας μεταξύ εισφορών και συντάξεων.
* Οι συντάξεις θα καθορίζονται με βάση τις αποδοχές στο σύνολο του εργασιακού τους βίου.
* Αυτόματος μηχανισμός προσαρμογής των συντάξεων στο προσδόκιμο ζωής.
* Αύξηση της ελάχιστης περιόδου εισφορών από τα 37 στα 40 έτη έως το 2015.
* Περιορισμός της πρόωρης συνταξιοδότησης και αύξηση του ελαχίστου ορίου στα 60 έτη.
* Αναθεώρηση του πλαισίου χορηγήσεων συντάξεων αναπηρίας.
* Περικοπές στη λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
* Ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη για άτομα άνω των 65 ετών με βάση εισοδηματικά κριτήρια.
* Μείωση των ασφαλιστικών ταμείων σε 3.

Πολιτικές για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση των επενδύσεων ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα, να δημιουργηθούν και να ενισχυθούν νέοι δυναμικοί κλάδοι και να αυξηθεί ο αριθμός των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται από τον ιδιωτικό τομέα:
* Απλοποίηση των διαδικασιών και των χρόνων για την έναρξη επιχειρήσεων.
* Απλοποίηση των διαδικασιών για αδειοδότησης και μείωση του διοικητικού βάρους στις επιχειρήσεις.
* Ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας.

ΑΔΕΔΥ: Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ
«Πράγματι έχουμε ιστορικές αλλαγές, όπως εξήγγειλε ο κ. πρωθυπουργός και όπως συγκεκριμένα προσδιόρισε ο υπουργός Οικονομίας με μέτρα και πολιτικές που οδηγούν στην εξαθλίωση της κοινωνίας", τονίζει σε ανακοίνωσή της η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ και προσθέτει ότι "προφανώς τίποτα δεν ισχύει από αυτά που επικαλέστηκαν για ανθρώπινη αλληλεγγύη, για κοινωνική δικαιοσύνη, για Ελλάδα των αξιών".
Επίσης, στην ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ αναφέρει τα εξής: "Όταν η κοινωνία διαλύεται, όταν ο πολίτης οδηγείται όλο και περισσότερο σε μεγαλύτερη φτώχεια και την τελική οικονομική του εξαθλίωση, κανένα μέλλον ευοίωνο δεν δημιουργεί αυτή η πολιτική, αυτή η οικονομική επιλογή για τη χώρα και για τους πολίτες. Η κρίση φαίνεται ότι πράγματι θα είναι μια ευκαιρία και πάλι για τους έχοντες και κατέχοντες, για τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες, για τους γνωστούς κερδοσκόπους και τους εκβιαστές της κοινωνίας και των πολιτών.
Πράγματι γίνεται νέα κατανομή πλούτου που συγκεκριμενοποιεί, το:
- Οι πλούσιοι πλουσιότεροι.
- Οι φτωχοί φτωχότεροι.
Σήμερα η κυβέρνηση προχώρησε στην τυπική ανακοίνωση της χρεοκοπίας της ζωής των μισθωτών, των συνταξιούχων, των ανέργων. Απελευθερώνει ουσιαστικά τις απολύσεις στον ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Καταργεί τον κατώτερο μισθό και την ΕΣΣΕ, φορτώνει με νέα φορολογικά βάρη τους μισθωτούς, μειώνει τις αποζημιώσεις για τις απολύσεις. Μειώνει έως και 35% το διαθέσιμο εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων, διαλύει την Κοινωνική Ασφάλιση. Κλείνει κάθε ελπίδα για τον άνεργο, το μέλλον των νέων. Η οικονομία οδηγείται σε ύφεση χωρίς προηγούμενο. Πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα τα κοινωνικά προβλήματα και αδιέξοδα. Οι πραγματικοί υπαίτιοι παραμένουν στο απυρόβλητο. Η κοινωνία μετατρέπεται σε ηφαίστειο. Η έξοδος είναι υπόθεση συλλογικών και κοινωνικών αγώνων. Συνεχίζουμε, πυκνώνουμε τις κινητοποιήσεις. Όλοι και όλες δίνουμε τις καλύτερες δυνάμεις μας στις μεγάλες μάχες που απαιτούνται για να προστατεύσουμε τη ζωή μας, να ανοίξουμε δρόμο με αξιοπρέπεια και δικαιώματα για τα παιδιά μας, τους νέους.
Βγαίνουμε στον δρόμο, διαδηλώνουμε, απεργούμε. Μπορούμε τώρα και άμεσα να σταματήσουμε την κατρακύλα, να μην περάσουν τα αντιλαϊκά, εισπρακτικά, αντικοινωνικά μέτρα. Όλοι την Τετάρτη στην απεργία. Όλοι στη συγκέντρωση στο πεδίο του Άρεως".

ΓΣΕΕ: ΑΔΙΚΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ
Για τα πλέον κοινωνικά άδικα και σκληρά μέτρα της σύγχρονης ιστορίας της χώρας έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, επισημαίνοντας πως τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν είναι μόνο κοινωνικά άδικα αλλά και οικονομικά υφεσιακά.
"Καλούνται να πληρώνουν οι φτωχοί, οι άνεργοι, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι. Δεν ακούσαμε να καλούνται, να πληρώνουν αυτοί που τόσα χρόνια ενθυλάκωναν τον πλούτο του ελληνικού λαού και λεηλατούσαν την οικονομία. Ακούσαμε ότι θα πληρώσουν οι μη προνομιούχοι. Δεν ακούσαμε τίποτα για τους έχοντες και κατέχοντες. Αντιθέτως τα εργασιακά και κοινωνικά μας δικαιώματα παραδίδονται βορά στις ορέξεις τους", ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και τόνισε πως ήρθε η ώρα για έντονους κοινωνικούς αγώνες, με αφετηρία την 5η Μαΐου.
«Είναι αδιανόητο αυτοί που έκλεψαν, που λεηλάτησαν αυτή τη χώρα να πίνουν στην "υγειά των κοροΐδων". Επιτέλους να κινηθούν οι διαδικασίες, να αλλάξουν οι νόμοι περί ευθύνης υπουργών και οι υπεύθυνοι να βρεθούν στη φυλακή».

ΕΒΕΑ: ΛΟΥΚΕΤΑ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Για λουκέτα σε επιχειρήσεις προειδοποιεί ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος και καλεί την κυβέρνηση να ζητήσει βοήθεια "όχι μόνο από τον περιβόητο "μηχανισμό στήριξης" αλλά και από τις υγιείς δυνάμεις της αγοράς και της παραγωγής, να ανοίξει τις πόρτες για νέες ιδέες και λύσεις και να ξεχωρίσει εσωτερικά την ήρα από το στάρι, χωρίς να υπολογίζει γνωστούς και φίλους".
Σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των μέτρων ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ αναφέρει ότι "τα μέτρα παραπέμπουν ευθέως στην παροιμία με το χότζα που ήθελε να κάνει οικονομία και άφηνε τον γάιδαρό του νηστικό μέχρι που αυτός ψόφησε", και προσθέτει: "Οι ευθύνες του σημερινού πρωθυπουργού είναι τεράστιες. Η χώρα δε χρειαζόταν έναν πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση που θα έβαζε τους πάντες πάνω στο κρεβάτι του Προκρούστη και να κόβει ό,τι περισσεύει. Αυτό θα μπορούσε να το κάνει ο οποιοσδήποτε.
Αυτή δεν είναι οικονομική πολιτική. Αυτή είναι μια λυσσαλέα επίθεση στην επιχειρηματικότητα, αλλά και στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Η υποτιθέμενη εξειδίκευση των μέτρων από τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, μετά τις γενικόλογες εξαγγελίες του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο, επέτεινε τις ανησυχίες του ελληνικού λαού και των επιχειρηματιών, για το τι μέλλει γενέσθαι και δημιούργησε περαιτέρω σύγχυση.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι, για μια ακόμη φορά, δεν υλοποιήθηκαν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις και αποδείχθηκε ότι και το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που καταρτίστηκε πριν από μερικούς μήνες, απέτυχε παταγωδώς και χρειάζονται ολοένα και σκληρότερα οικονομικά μέτρα, που είναι βέβαιο ότι θα κλονίσουν συθέμελα την κοινωνική συνοχή.
Οι επιχειρήσεις βρίσκονται πλέον στο μάτι του κυκλώνα, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν νέες έκτακτες εισφορές και αυξημένους φόρους σε περίοδο ύφεσης, γεγονός που θα μειώσει ακόμη περισσότερο την ανταγωνιστικότητά τους, οδηγώντας τις στο λουκέτο. Δεδομένου μάλιστα ότι η αγοραστική κίνηση θα καταβαραθρωθεί εξαιτίας των μειώσεων των μισθών και των συντάξεων. Για πολλοστή φορά, ο επιχειρηματικός κόσμος καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει την κατηφορική διαδρομή που ακολουθεί και οδηγεί κατ' ευθείαν στον γκρεμό. Έστω και τώρα, ας καλέσει σε πανστρατιά τις υγιείς δυνάμεις της χώρας και ας σεβαστεί, επιτέλους, τις απόψεις τους".

ΚΟΒΟΝΤΑΙ 13ος ΚΑΙ 14ος ΚΑΙ ΑΠΟ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Περικόπτονται τα δώρα και τα επιδόματα γραφείου των βουλευτών, σύμφωνα με απόφαση του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου, ο οποίος παράλληλα προχωρά σε μείωση των αποδοχών των υπαλλήλων του Κοινοβουλίου. Για τους βουλευτές, σύμφωνα με τον κ. Πετσάλνικο, αποφασίστηκε να μην καταβάλλονται πλέον τα επιδόματα εορτών, Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και το επίδομα αδείας, ενώ πέραν των μειώσεων που έχουν ήδη επέλθει με τις αποφάσεις του Μαρτίου (μείωση 12%), μειώνονται κατά περαιτέρω 8% το επίδομα οργάνωσης γραφείου και τα έξοδα κίνησης. Από την άλλη, για τους υπαλλήλους της Βουλής, μειώνονται κατά 8% τα κοινά για τους δημοσίους υπαλλήλους επιδόματα, επιπρόσθετα μειώνονται (πέραν της μείωσης κατά 12% που είχε αποφασισθεί τον Μάρτιο) περαιτέρω κατά 8% τα επιδόματα κίνησης και υπερωριακής απασχόλησης, ενώ, με απόφαση του προέδρου της Βουλής, μειώνεται περαιτέρω κατά 8% το ειδικό επίδομα έκτακτης αποζημίωσης. Τέλος, οι ρυθμίσεις που προβλέπονται από το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας, ισχύουν αυτοδικαίως και για τους υπαλλήλους της Βουλής.
πηγή : Εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 3/5/2010