5 Μαΐ 2010

Κρίσιμο τεστ οι σημερινές κινητοποιήσεις

Η κυβέρνηση καταδικάζει τις καταλήψεις δημόσιων κτιρίων, υπουργείων, μνημείων και κάνει λόγο για πολιτική υποκίνηση

Τεστ για την κυβέρνηση αποτελούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ, η οποία περιμένει να εκτιμήσει τόσο το μέγεθος των διαδηλώσεων όσο και το κλίμα που επικρατεί σε αυτές. Οι ακτιβιστικές ενέργειες από συνδικαλιστικές παρατάξεις της Αριστεράς πληθαίνουν, ενώ γίνονται ζυμώσεις σε διάφορα πρωτοβάθμια σωματεία, τα μέλη των οποίων κινούνται στον χώρο του αναρχισμού και αρνούνται πεισματικά να στεγαστούν στην ομπρέλα των συνδικάτων και κανείς δεν ξέρει πώς θα αποφασίσουν να κινηθούν. Η κυβέρνηση καταδικάζει τις ακτιβιστικές ενέργειες, όπως οι καταλήψεις δημόσιων κτιρίων, υπουργείων, μνημείων, και μιλάει για πολιτική υποκίνηση. Επιμένει επίσης ότι δεν θα δράσει κατασταλτικά καθώς δεν επιθυμεί να πυροδοτήσει περαιτέρω το κλίμα.

Σε θέση μάχης με τον Περισσό
Χθες, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ ανήρτησαν πανό στην Ακρόπολη καλώντας τους λαούς της Ευρώπης σε αντίσταση. Προχθές, ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί κατέλαβαν το στούντιο ειδήσεων στην ΕΡΤ και αντιμετωπίστηκαν από τα ΜΑΤ. Την προηγούμενη εβδομάδα συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο λιμάνι του Πειραιά εμπόδισαν τον απόπλου του κρουαζιερόπλοιου «Ζenith». Η κυβέρνηση προς το παρόν επιμένει στην αναζήτηση κλίματος συναίνεσης και κοινωνικής στήριξης στις αποφάσεις της. Στο πλαίσιο αυτό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Π.Ευθυμίου ζήτησε να υπάρξει «πολύ μεγάλη ψυχραιμία και προσοχή από όλους». «Αν κλιμακωθούν αντιδράσεις όπως για το “Ζenith” ή η χρήση συμβόλων, όπως η Ακρόπολη, για να τα εντάξουμε στους αγωνιστικούς μας και διεκδικητικούς αγώνες,είναι πάρα πολύ πιθανό αυτό να γίνει μπούμερανγκ. Δεν μπορούμε να πριονίσουμε το κλαδί που καθόμαστε πέρα από ένα σημείο» δήλωσε. Πρόσθεσε, επίσης, ότι το βασικό δίλημμα «παραμένει πολιτικό. Θα πάμε συντεταγμένα στην έξοδο από την κρίση ή θα διαλέξουμε άλλους δρόμους που πρέπει να συζητηθούν ανοιχτά;» διατύπωσε το ερώτημα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής ύψωσε χθες τους τόνους απέναντι στο ΚΚΕ. «Δυστυχώς το ΠΑΜΕ έχει αναλάβει κατ΄ εργολαβία την υπονόμευση του τουρισμού και αυτό γίνεται με την ευθύνη του ΚΚΕ.
Η ανάγκη καταδίκης τέτοιων ακτιβιστικών ενεργειών πρέπει να γίνει από όλες τις πολιτικές δυνάμεις» δήλωσε. Το ΚΚΕ έχει υιοθετήσει ιδιαιτέρως σκληρή ρητορεία απέναντι στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση και ήδη στη Βουλή έχουν δοθεί σφοδρές μάχες με τους βουλευτές του ΠαΣοΚ. Αλλά και σε συνδικαλιστικό επίπεδο φαίνεται να υπάρχει αυξητική τάση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, η οποία δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τις υπόλοιπες παρατάξεις. Το ΚΚΕ έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα του τις φοιτητικές εκλογές και γενικά τον χώρο της Παιδείας- προκαλώντας την έντονη αντίδραση της υπουργού Παιδείας κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου - αλλά και τη μάχη στο λιμάνι του Πειραιά όπου διαθέτει αξιόλογες δυνάμεις. Η κυβέρνηση εκτός από την έκκληση του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου για τον «νέο πατριωτισμό» προσπαθεί να περάσει στην κοινωνία το μήνυμα ότι τα μέτρα μπορεί να είναι άδικα αλλά συνιστούν μονόδρομο προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας και ότι δεν θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Ταυτοχρόνως έχει εγκαταλειφθεί το επιχείρημα ότι η κατάρρευση της οικονομίας οφείλεται αποκλειστικά στην ΝΔ, αφενός μεν γιατί δεν περνούσε στον κόσμο και αφετέρου επειδή δεν βοηθούσε στην έκκληση προς τους πολίτες να στηρίξουν την κυβερνητική προσπάθεια.
Συνδικαλιστικά στελέχη παρατηρούν ότι ενώ αρχικά η κοινωνία αντιμετώπισε «παγωμένη» την ανακοίνωση του επώδυνου πακέτου μέτρων, ημέρα με την ημέρα η διάθεση του κόσμου μεταβάλλεται και αυτό έχουν αρχίσει να το βλέπουν τόσο οι βουλευτές του ΠαΣοΚ όσο και οι συνδικαλιστές.

Φόβοι εκτροχιασμού των αντιδράσεων
Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν ανησυχεί όσο οι αντιδράσεις των εργαζομένων κινούνται εντός των συνδικάτων. Στελέχη της όμως παραδέχονται ότι αν υπερβούν τις γραμμές του οργανωμένου συνδικαλισμού τότε θα υπάρξει πρόβλημα. Συνδικαλιστικά στελέχη παρατηρούν ότι έχουν αρχίσει να κατεβαίνουν στον δρόμο εργαζόμενοι οι οποίοι δεν συμμετείχαν πριν σε διαδηλώσεις, με άγριες διαθέσεις. «Κάποιες στιγμές έχουμε την αίσθηση ότι αρκεί ένα νεύμα για να εκτροχιαστεί η κατάσταση» αναφέρουν. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλος έχει υποστεί την ένταση των διαδηλωτών. Αλλά και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπ. Παπασπύρος δεν κρύβει την ανησυχία του. «Οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί σοκ από την ανακοίνωση των μέτρων, και πιστεύω ότι η κυβέρνηση δεν εκτίμησε σωστά τις αντοχές της κοινωνίας. Αυτή τη στιγμή όμως κανένας δεν μπορεί να πει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα» σημειώνει.
Ρεπορτάζ της Δήμητρας Κρουστάλλη, από την εφημερίδα "Το Βήμα", 5/5/2010