4 Μαΐ 2010

Έρχεται η γενιά των 600 ευρώ

Οι νέοι κάτω των 24 ετών θα αμείβονται με το 80% του κατώτερου μισθού, δηλαδή με 595 ευρώ. Παρακάμπτεται η εθνική συλλογική σύμβαση σε περιοχές με υψηλή ανεργία. Καταργείται το δικαίωμα προσφυγής στον ΟΜΕΔ.
Κατάργηση του κατώτερου μισθού για τους νέους, αλλά και για ολόκληρες περιοχές με υψηλά ποσοστά ανεργίας φέρνει το πακέτο μέτρων για την αγορά εργασίας. Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας βρίσκονται στο «στόχαστρο», ενώ αλλαγές θα υπάρξουν στο καθεστώς των αποζημιώσεων και στο όριο των απολύσεων.

Για τα θέματα αυτά θα υπάρξει κοινωνικός διάλογος, ωστόσο οι αλλαγές θα προχωρήσουν με διαδικασίες-εξπρές και θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Πέντε θα είναι οι βασικές αλλαγές στην αγορά εργασίας:

1 Κατάργηση του κατώτερου μισθού για τους νέους κάτω των 24 ετών και εφαρμογή ειδικού προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος για τους μακροχρόνια άνεργους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νέοι θα αμείβονται με το 80% του κατώτερου μισθού που προβλέπεται στην εθνική συλλογική σύμβαση (και ο οποίος σήμερα είναι 740 ευρώ).
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα εισπράττουν 595 ευρώ τον μήνα, ενώ αναμένεται να υπάρχει επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών (τρέχει ανάλογο πρόγραμμα από τον ΟΑΕΔ). Η σχετική ρύθμιση θα ισχύει για έναν χρόνο (που θα θεωρείται διάστημα μαθητείας) και στη συνέχεια η αμοιβή θα προσαρμόζεται στα όσα προβλέπονται στην εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας.
Ειδικές ρυθμίσεις θα ισχύουν για τους μακροχρόνια ανέργους που είναι κοντά στη σύνταξη. Συγκεκριμένα, αναμένεται να ενταχθούν σε προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα.

2 Παράκαμψη της εθνικής συλλογικής σύμβασης σε περιοχές με υψηλά ποσοστά ανεργίας. Ουσιαστικά πρόκειται για «αναβίωση» των τοπικών συμφώνων απασχόλησης.
Στις συγκεκριμένες περιοχές -που μπορεί να είναι ολόκληροι νομοί ή συγκεκριμένοι δήμοι- θα... παρακάμπτεται η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας. Θα υπάρχουν επιμέρους συμφωνίες, οι οποίες θα καθορίζουν και το ύψος των κατώτερων αποδοχών (που θα είναι κάτω από την εθνική συλλογική σύμβαση).
Ανάλογες ρυθμίσεις αναμένεται να τρέξουν κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, όπου καταγράφονται και τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας.

3 Κατάργηση του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής των συνδικάτων στον ΟΜΕΔ. Σήμερα, σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία η πλευρά των εργαζομένων προσφεύγει στον Οργανισμό αρχικά για μεσολάβηση και στη συνέχεια για διαιτησία (με την απόφαση να είναι υποχρεωτική).
Ωστόσο, μετά τις αλλαγές θα απαιτείται να υπάρχει συναίνεση και του εργοδότη για την προσφυγή στον ΟΜΕΔ. Σε όσες περιπτώσεις δεν υπάρχει συναίνεση τα συνδικάτα θα πρέπει να διεκδικούν το δίκιο τους με κινητοποιήσεις (κάτι που είναι δύσκολο με δεδομένη την οικονομική συγκυρία).

4 Αύξηση του ορίου απολύσεων. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, το όριο απολύσεων θα πάει από το 2% στο 4%.
5 Αλλαγή του «πλαισίου» των αποζημιώσεων. Οι αλλαγές θα αφορούν κατ’ αρχήν τον χρόνο καταβολής των αποζημιώσεων, ο οποίος θα φτάσει τις έξι δόσεις.
Επιπλέον είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για τη μείωση του ποσοστού της αποζημίωσης.
Το αρχικό σενάριο προέβλεπε μείωση 50%, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξει μία «βελτίωση» στο ποσοστό αυτό για τους «παλαιούς» εργαζομένους ως αντιστάθμισμα για την αύξηση του χρόνου καταβολής τους.
της Κατερίνας Κοκκαλιάρη, από την εφημερίδα "Έθνος", 4/5/2010