25 Απρ 2010

Η αντίστροφη μέτρηση για τον «Καλλικράτη»

Ο νέος νόμος για την Αυτοδιοίκηση θα ψηφιστεί ως το τέλος Μαΐου από τη Βουλή με στόχο να ισχύσει στις εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου

Με την ανακοίνωση του νέου χάρτη της Αυτοδιοίκησης στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης ξεκινά την αντίστροφη μέτρηση για την καθιέρωση του «Καλλικράτη». Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει κάνει η κυβέρνηση, ο νέος νόμος θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή ως το τέλος του Μαΐου, έτσι ώστε να εφαρμοστεί στις εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου, που θα αναδείξουν τους νέους τοπικούς άρχοντες στους περίπου 380 δήμους και στις 13 περιφέρειες που στο εξής θα διοικούνται από αιρετούς περιφερειάρχες.
Στόχος του υπουργού Εσωτερικών είναι να περιοριστούν στο ελάχιστο δυνατόν οι αντιδράσεις από τους δήμους που συγχωνεύονται και για τον λόγο αυτόν κρατά μέχρι τώρα ως επτασφράγιστο μυστικό τον σχεδιασμό που έχει κάνει, με τον οποίο περιορίζεται στο ένα τρίτο ο αριθμός των δήμων που λειτουργούν σήμερα. Από την άλλη πλευρά, η πρόθεση του κ. Ραγκούση είναι να σεβαστεί τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της χώρας και να μην απομονώσει τα δυσπρόσιτα σημεία της, όπως είναι τα νησιά και οι ορεινές περιοχές.
Παρά το γεγονός λοιπόν ότι αρχικώς έχει ανακοινωθεί από τη κυβέρνηση ότι ο αριθμός των νέων δήμων δεν θα υπερβαίνει τους 370, είναι πολύ πιθανόν ο τελικός αριθμός τους να φθάσει τους 380-385, επιτρέποντας τη διατήρηση δήμων περισσότερων του ενός στα μεγάλα νησιά, αλλά και στις ορεινές περιοχές, όπως αυτές προσδιορίζονται από ειδική μελέτη της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Για να ολοκληρώσει τη νέα αυτή μεταρρύθμιση, η κυβέρνηση βασίζεται και στη θετική απήχηση που έχει ήδη το σχέδιο «Καλλικράτης» στην κοινή γνώμη, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, παρ΄ ότι οι πολίτες εμφανίζονται ανεπαρκώς ενημερωμένοι.
Σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση της ΕΕΤΑΑ που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Μetron Αnalysis από τις 15 ως τις 19 Απριλίου, το 66,3% τάσσεται υπέρ της εφαρμογής του σχεδίου «Καλλικράτης», ενώ ένα ποσοστό 30,2% το αποδοκιμάζει.
Το ποσοστό αποδοχής του είναι ακόμη υψηλότερο μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ (82%) και πιο χαμηλό (55,2%) μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ, ενώ οι ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων τάσσονται υπέρ της εφαρμογής του σε ποσοστό 67,5%.
Από την άλλη πλευρά το 45,1% των ερωτηθέντων δηλώνει ελάχιστα ενημερωμένο για τις λεπτομέρειες του σχεδίου, για το οποίο άλλωστε και η κυβέρνηση έχει αποφύγει τις επίσημες ανακοινώσεις. Πολύ ενημερωμένο δηλώνει μόνο ένα ποσοστό 28,6% των ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ και ένα ποσοστό 22,1% των ψηφοφόρων της ΝΔ ενώ καθόλου ενημερωμένο δηλώνει το 30,3% στο σύνολο των ερωτηθέντων ανεξάρτητα από το κόμμα που ψηφίζουν.
Παρ΄ όλα αυτά, το 55,1% των πολιτών εκφράζει την πεποίθηση ότι το σχέδιο «Καλλικράτης» μπορεί να συμβάλει στη ριζική αλλαγή του διοικητικού συστήματος της χώρας, ποσοστό που ανεβαίνει στο 73,5% μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ και μειώνεται στο 47,3% μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ.
Αντιθέτως, στους ψηφοφόρους των μικρότερων κομμάτων το 49,5% εκτιμά ότι ο «Καλλικράτης» δεν θα βελτιώσει τη δομή της Αυτοδιοίκησης.

Εξοικονομούνται 1,8 δισ. ευρώ ετησίως
Από την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης» η κυβέρνηση στοχεύει στην εξοικονόμηση 1,8 δισ.ευρώ κάθε χρόνο από τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών και των μισθών των αιρετών δημοτικών συμβούλων στους δήμους που συγχωνεύονται.Στελέχη της Αυτοδιοίκησης εκφράζουν ζωηρές επιφυλάξεις για το αν μπορεί αν επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
Σύμφωνα πάντως με τη δημοσκόπηση της Μetron Αnalysis,οι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί σε ποσοστό 61,7%,ενώ αντιθέτως ένα ποσοστό 34,65% δηλώνει ότι ο στόχος αυτός είναι ανέφικτος.
Όπως έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση,με τον νέο σχεδιασμό θα συγχωνευθούν από 6.000 σε 2.000 τα νομικά πρόσωπα και οι δημοτικές επιχειρήσεις.Με την επιλογή αυτή δηλώνει σύμφωνο το 76,6% των ερωτηθέντων,ενώ το 71,2% συμφωνεί με την επιλογή της κυβέρνησης να διατηρηθεί μόνο ένας δήμος σε κάθε νησί,αλλά με αντιδημάρχους που θα εκπροσωπούν τις τοπικές κοινωνίες.
Το 69,3% συμφωνεί επίσης με τη συγχώνευση των 57 Νομαρχιών που λειτουργούν σήμερα σε 13 περιφέρειες με αιρετούς περιφερειάρχες,ενώ το 63,9% συμφωνεί με την αντικατάσταση των 13 περιφερειών που λειτουργούν σήμερα με επτά γενικές διευθύνσεις που θα λειτουργούν ως αποκεντρωμένες κρατικές οντότητες.
Το 63,9% τέλος δηλώνει ότι συμφωνεί με τη μείωση των δήμων και κοινοτήτων από 1.034 που είναι σήμερα σε 370.
του Βασίλη Χιώτη, από "Το Βήμα της Κυριακής", 25/4/2010