20 Απρ 2010

Ασφαλιστικό: Βίαιες αλλαγές εντός διετίας

Νωρίτερα και πιο βίαιες θα είναι τελικά οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έλαβε μέσα στο σαββατοκύριακο τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ζητεί την αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, μέτρο που θα επιτείνει την ανεργία των νέων, ενώ θα προσδώσει οικονομική ανάσα μόλις... 6 μηνών. Ταυτόχρονα, οι πιέσεις των Ευρωπαίων επιτηρητών και του ΝΔΤ για μειώσεις στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, ακόμα και κατάργησης των δώρων και του επιδόματος αδείας, αναμένεται να προκαλέσουν ετήσιες απώλειες τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. Τέλος, η εξίσωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο μπορεί μέχρι στιγμής να είναι στον προγραμματισμό για το 2013, αλλά θα γίνει με αύξηση του ορίου ηλικίας έως 3 χρόνια κατ' έτος.

Την Πέμπτη η 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ
Οι επώδυνες και πρωτοφανείς αλλαγές στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά, που θα είναι άμεσες και θα ολοκληρωθούν μέσα στην επόμενη διετία, προκαλούν την άμεση αντίδραση των συνδικάτων. Την ερχόμενη Πέμπτη 22 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στο Δημόσιο, ενώ θεωρείται μάλλον βέβαιη και η κινητοποίηση των πρωτοβάθμιων σωματείων του ιδιωτικού τομέα. Η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στην Αθήνα είναι προγραμματισμένη στις 11.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος. Το ΠΑΜΕ, από την πλευρά του, προχωρεί σε 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση, Τετάρτη και Πέμπτη, σε Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που ελέγχει, ενώ στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος, την Πέμπτη στις 12.00.

Συνάντηση Λοβέρδου - ΓΣΕΕ

Οι πρωτοφανείς ανατροπές στις συντάξεις και στα όρια ηλικίας, που υπαγορεύονται από το ΔΝΤ και την Κομισιόν, θα υλοποιηθούν με θρησκευτική ευλάβεια από την κυβέρνηση από το 2010 και θα αφορούν σε πρώτη φάση περικοπές στις συντάξεις των ήδη συνταξιούχων κατά 10% από τα 1.400 ευρώ και πάνω, θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης της ΓΣΕΕ με τον υπουργό Εργασίας, Α. Λοβέρδο, που θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Παρασκευή. Η Συνομοσπονδία, που έχει ήδη έτοιμα τα εξώδικα για απεργιακές κινητοποιήσεις (με πιθανότερη ημερομηνία στις 5 Μαΐου) προειδοποιεί ότι αν οι «προτάσεις» - «σκέψεις» και διαρροές του υπουργού Εργασίας συγκεκριμενοποιηθούν και προωθηθούν ως νομοσχέδιο στη Βουλή, θα ανατρέψουν τον ίδιο το χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης γι' αυτό θα αντιμετωπιστούν με δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις.
Συγκεκριμένα η ΓΣΕΕ καταδικάζει και απορρίπτει το σχέδιο, θεωρώντας ότι είναι αποτέλεσμα των ακραίων απαιτήσεων των «νεοφιλελεύθερων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ», οι οποίες οδηγούν «στην γκιλοτίνα των δραματικών περικοπών τα ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων». Μάλιστα, οι συνδικαλιστές υποστηρίζουν πως η επανάληψη της ίδιας χρεωκοπημένης και αδιέξοδης συνταγής, περικοπής των συντάξεων, αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και ο διαχωρισμός των ασφαλισμένων σε λιγότερο και περισσότερο φτωχούς, ούτε τη βιωσιμότητα ούτε την κοινωνική αποτελεσματικότητα του συστήματος εξασφαλίζει.

Λοβέρδος: Δεν είναι συνδιοίκηση, αλλά...

Πάντως ο υπουργός Εργασίας, Αν. Λοβέρδος, σε συνέντευξή του στην "Κ. Ελευθεροτυπία", δεν αποδέχεται ότι η διπλή επιτήρηση της χώρας από Ε.Ε. και ΔΝΤ οδηγεί σε ένα καθεστώς συνδιοίκησης. " Παλεύω με όλες μου τις δυνάμεις ώστε η επιτήρηση να μη γίνει συνδιοίκηση. Η επιτήρηση οργανώνεται από τη συνθήκη της Ε.Ε., την οποία έχουμε επικυρώσει. Είναι διαδικασία αναξιοπρεπής, αλλά δεν συνεπάγεται εκχώρηση κυριαρχίας.
Η συνδιοίκηση όμως είναι άλλο πράγμα. Απέναντι σ' αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες, ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του", καταλήγει. Ωστόσο όπως έγραψε η "Αυγή" της Κυριακής, τις επόμενες ημέρες, που θα γίνει η πρώτη συνάντηση με το κλιμάκιο της Κομισιόν (εκ παραλλήλου αναλαμβάνει έργο το ΔΝΤ), στο πλαίσιο του άρθρου 126 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, που αφορά στην επιτήρηση της χώρας για την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας, την ελληνική αντιπροσωπεία θα αποτελούν οι Γ. Ζανιάς, Π. Τσακλόγλου και Η. Μόσιαλος. Σε αυτή δεν θα συμμετάσχει, τουλάχιστον μέχρι πριν το κρίσιμο Ecofin στις 15 Μαΐου, ο υπουργός Εργασίας, Αν. Λοβέρδος, ο οποίος σημειωτέον δεν εκαλείτο και στις τακτικές συσκέψεις στο Μ. Μαξίμου όλο αυτό τον καιρό υπό τον πρωθυπουργό.
του Α. Πετρόπουλου, από την εφημερίδα "Η Αυγή", 20/4/2010