26 Απρ 2010

ΓΣΕΕ: Απεργία για 9, μείον 2 λόγους

ΤΟ ΔΝΤ ΖΗΤΕΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΚΛΗΡΩΝ ΜΕΤΡΩΝ
ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΛΟΒΕΡΔΟ
Γενική απεργία ακόμη και σήμερα μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας αναμένεται να κηρύξει η ΓΣΕΕ, ενώ η κυβέρνηση -ως αποτέλεσμα του υψηλού χρέους και των αδύναμων χειρισμών- αναμένει τις τελικές αποφάσεις των επιτηρητών και δανειστών για τα επόμενα μέτρα.

Ήδη οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ υπαγόρευσαν τις απόψεις τους για τις νέες περικοπές στις αποδοχές και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν στο ασφαλιστικό και το εργασιακό, ενώ αύριο θα επισκεφθεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από τις μέχρι τώρα επαφές με τους επιτηρητές φαίνεται ότι έχει διαμορφωθεί το καθεστώς της επόμενης ημέρας, τα μέτρα δηλαδή που θα ισχύσουν λίγο πριν ενεργοποιηθεί ο «μηχανισμός» και «τρέξει» έτσι η δανειοδότηση από τα κράτη-μέλη και το ΔΝΤ προς τη χώρα μας. Σε αυτή την παλέτα των μέτρων, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται:

1 Η κατάργηση της ευχέρειας που έχουν τα συνδικάτα για μονομερή προσφυγή στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Να σημειωθεί ότι στις περιπτώσεις μη συμφωνίας για τα ποσοστά αυξήσεων, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή των Συλλογικών Συμβάσεων, τόσο η εργατική όσο και η εργοδοτική πλευρά έχουν τη δυνατότητα προσφυγής στον Μεσολαβητή. Και αν δεν γίνει αποδεκτό το αποτέλεσμα της διαμεσολάβησης, τα μέρη έχουν την ευχέρεια προσφυγής στη Διαιτησία. Το αποτέλεσμα της οποίας είναι υποχρεωτικώς εφαρμόσιμο. Αν καταργηθεί αυτή η πρόβλεψη, τα συνδικάτα δεν έχουν άλλον τρόπο να επιτύχουν έστω μία μικρή εισοδηματική αναπροσαρμογή, στον βαθμό που οι απεργίες δεν αποδίδουν (πάντα). Αυτό συνεπάγεται μείωση των πραγματικών αποδοχών γύρω στο 10%, όσο και ο πληθωρισμός της προσεχούς τριετίας. Μέχρι στιγμής πάντως, αυτή η διαδικασία (του ΟΜΕΔ), όπως την καθιέρωσε ο οικουμενικής αποδοχής νόμος 1876/90, δεν χρησιμοποιήθηκε από τη ΓΣΕΕ, τα στελέχη της οποίας πιστεύουν ότι θα επιτύχουν ακόμη και φέτος την υπογραφή σύμβασης για τους μισθούς ασφαλείας, έστω και σε ποσοστά κάτω του πληθωρισμού.
2 Απελευθέρωση το ποσοστού των απολύσεων και στις επιχειρήσεις άνω των 20 ατόμων (δεν ισχύει κανένας περιορισμός για τις μικρότερες). Σήμερα σε αυτή την κατηγορία επιχειρήσεων και μέχρι τις εταιρείες που απασχολούν 200 άτομα επιτρέπονται 4 απολύσεις τον μήνα. Πάνω από αυτό το όριο ισχύει ποσοστό 2%.

Ούτε εργαζόμενος, ούτε συνταξιούχος

3 Καταβολή της βασικής σύνταξης αναποδράστως στο 65ο έτος και όχι με τη συνταξιοδότηση (συμβατικό όριο συνταξιοδότησης το οποίο μπορεί να ποικίλλει μεταξύ 55ου -περιπτώσεις βαρέων και ανθυγιεινών σήμερα και 57ου από το 2015- και 65ου έτους.
4 Εφαρμογή των νέων αυξημένων ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση (εξίσωση στο Δημόσιο, αύξηση των ορίων στις μητέρες με ανήλικο, βαρέα κι ανθυγιεινά κ.ά.) νωρίτερα από το 2013 (όριο που έθεσε ο νόμος Πετραλιά-3655/08 για τις εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα και τις ΔΕΚΟ και αναμένεται να νομοθετήσει ο κ. Παπακωνσταντίνου για τις γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους).

Επάνοδος του ΛΑΦΚΑ με κράτηση 5-8%

5 Η επιβολή της εισφοράς τύπου ΛΑΦΚΑ (στις «υψηλές» συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ) θα εφαρμοστεί νωρίτερα (από τον Σεπτέμβριο) και σε μεγαλύτερο ποσοστό (5%-8%).
6 Μείωση των συντάξεων που ξεχωρίζουν πέραν του 2% για κάθε χρόνο ασφάλισης.
Ο «κανόνας» του ΙΚΑ θα εφαρμοστεί σε ΟΑΕΕ (έως 3,5% τον χρόνο), ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΤΣΠΕΑΘ (για συντάξιμες αποδοχές έως 1.800 ευρώ) κ.ά.

Εξίσωση αποζημιώσεων

7 Εξίσωση των αποζημιώσεων των υπαλλήλων ιδιωτικού τομέα με τις αποζημιώσεις απόλυσης των εργατοϋπαλλήλων.
8 Αύξηση του ανωτάτου ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση με στόχο να πάει από τα 65 στα 67 έτη.
9 Κατάργηση του 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα και μερική ενσωμάτωση αυτών των αποδοχών στα υπόλοιπα 12 μηνιάτικα. Για τα δύο τελευταία ζητήματα η απάντηση των κ.κ. Λοβέρδου και Κουτρουμάνη ήταν αρνητική.

Ωστόσο, και οι απαντήσεις στα 7 προηγούμενα σημεία αρκεί για να κηρύξει η ΓΣΕΕ απεργία, πιθανότατα στις 5 Μαΐου. Πάντως το ΠΑΜΕ και η Αυτόνομη Παρέμβαση δεν θα προσέλθουν στη σημερινή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, ενώ δεν θα ανταποκριθεί και η ΑΔΕΔΥ σε πιθανή πρόσκληση εκ μέρους του κ. Λοβέρδου.
του Χρήστου Μέγα, από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 26/4/2010