15 Μαρ 2010

Το τελικό μοντέλο για το Ασφαλιστικό

Κλειδώνουν οι αλλαγές για τον τρόπο υπολογισμού των ποσών. Ποιοι οι στόχοι των κυβερνητικών παρεμβάσεων
«Κλειδώνουν» οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, που θα συμπεριληφθούν στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργού Εργασίας Αν. Λοβέρδου και του υφυπουργού Γ. Κουτρουμάνη, οι αλλαγές θα αφορούν το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων -με μοναδική εξαίρεση τον ΟΓΑ- και θα τεθούν σε ισχύ το 2018.
Στόχος των παρεμβάσεων είναι με τη συμπλήρωση 15ετίας να χορηγείται η «βασική σύνταξη» και παράλληλα να δίνονται «κίνητρα ασφάλισης» σε όσους παραμένουν στην αγορά εργασίας.
Για την προσαύξηση της σύνταξης θα υπάρχουν συντελεστές, οι οποίοι θα αλλάζουν κάθε πενταετία και μέχρι τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης.
Πάντως ακόμα εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για τους νέους συντελεστές, με στόχο το τελικό «μοντέλο» να οδηγεί σε αναλογικές συντάξεις (σύμφωνα με τα έτη ασφάλισης και τις εισφορές). Για να υπάρχει μια πληρέστερη εικόνα της κατάστασης το υπουργείο έχει ζητήσει απ’ όλα τα Ταμεία αναλυτικά στοιχεία για το ύψος των συντάξεων και τον αριθμό των δικαιούχων.

Πλαφόν
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται και 300.000 ασφαλισμένοι που δικαιούνται δύο συντάξεις. Στόχος είναι να διαπιστωθεί αν πληρούν τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί και κατά πόσον τηρείται το πλαφόν στις συντάξεις.
Τέλος πρέπει να αναφερθεί πως η επιτροπή ειδικών για το Ασφαλιστικό ετοιμάζεται να παραδώσει το κείμενο με τις προτάσεις της στο υπουργείο Εργασίας. Στη συνέχεια -και πάντως εντός του Απριλίου- θα παρουσιαστεί από την κυβέρνηση το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Οι κυριότερες ρυθμίσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου

1 Με βάση δεκαετία
Το 2018 θα τεθεί σε ισχύ από το υπουργείο Εργασίας ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων σε όλα τα Ταμεία. Σε πρώτη φάση η σύνταξη θα υπολογίζεται με βάση την καλύτερη δεκαετία (σήμερα στο ΙΚΑ είναι η καλύτερη πενταετία των τελευταίων δέκα ετών). Ωστόσο, μέχρι το 2030 για τον υπολογισμό των συντάξεων θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του ασφαλιστικού βίου.

2 Βασική σύνταξη
Η βασική σύνταξη θα χορηγείται σε όλους τους ασφαλισμένους με τη συμπλήρωση 15ετίας και του απαιτούμενου ορίου ηλικίας. Με τα σημερινά δεδομένα αυτή η σύνταξη θα μπορούσε να είναι 360 ευρώ τον μήνα. Τη βασική σύνταξη θα παίρνουν και ανασφάλιστοι, εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που θα τεθούν.

3 Δεύτερο ποσό
Εκτός από τη βασική σύνταξη οι ασφαλισμένοι θα παίρνουν και ένα δεύτερο ποσό, που θα αναλογεί στα έτη δουλειάς. Το ποσό αυτό θα υπολογίζεται με διαφορετικούς συντελεστές.

4 Ανώτερο όριο
Στόχος είναι να μη χορηγούνται συντάξεις κάτω από 500 ευρώ, ενώ θα υπάρχει και ανώτερο όριο (ισχύει και σήμερα).

5 Για το ΕΚΑΣ
Το ΕΚΑΣ θα διατηρηθεί μόνο για συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων. Με το νέο καθεστώς θα λαμβάνονται υπόψη όχι μόνο οικονομικά αλλά και κοινωνικά κριτήρια. Ετσι δικαιούχοι θα είναι πολύτεκνοι, άτομα με ειδικές ανάγκες κ.ά.

6 Ο συντελεστής
Για τα πρώτα 15 έτη ο συντελεστής αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1%. Ετσι κάποιος εργαζόμενος που έχει 1.000 ευρώ μισθό, θα πάρει σύμφωνα με τον σχεδιασμό τη βασική σύνταξη (360 ευρώ) συν το ποσό που προκύπτει από την εξίσωση 15 έτη επί 1.000 ευρώ επί συντελεστή 1% (δηλαδή άλλα 150 ευρώ).

7 Πρόωρη έξοδος
Οι συντελεστές θα αυξάνονται κάθε πέντε έτη ασφάλισης, για να μη στρέφονται οι εργαζόμενοι στην πρόωρη «έξοδο». Ετσι οι συντελεστές θα αλλάζουν με τη συμπλήρωση 20 ετών ασφάλισης, 25 ετών ασφάλισης, 30 ετών ασφάλισης και 35 ετών ασφάλισης. Στόχος είναι μια καλή σύνταξη να χορηγείται ύστερα από 35 έτη δουλειάς και με τη συμπλήρωση του 63ου έτους της ηλικίας.
της Κατερίνας Κοκκαλιάρη, από την εφημερίδα "Έθνος", 15/3/2010