14 Μαρ 2010

Ζητούν απολύσεις

Οι Βρυξέλλες πιέζουν για «μαχαίρι» στις ζημιογόνες επιχειρήσεις, ενώ θα περικοπούν χιλιάδες συμβάσεις στους ΟΤΑ
Έντονες πιέσεις ασκούν στην ελληνική κυβέρνηση οι Βρυξέλλες για δραστική μείωση του προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ, οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, Νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου κ.ά.) και για επέκταση των περικοπών στις αποδοχές και τα επιδόματα με στόχο την εξοικονόμηση πόρων για τη μείωση του ελλείμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα θα τεθεί στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στις κρίσιμες συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin αύριο και μεθαύριο ταυτόχρονα με την επιτάχυνση των ανατροπών στο Ασφαλιστικό και εργασιακό.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών υπογράμμιζαν ότι το σχέδιο προβλέπει μειώσεις προσωπικού στο Δημόσιο μέσω της μη ανανέωσης των συμβάσεων έργου και ορισμένου χρόνου σε ΔΕΚΟ, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλους φορείς και οργανισμούς που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό και παρέπεμπαν στην Εκθεση προόδου που έχει ήδη αποσταλεί στην Κομισιόν στο πλαίσιο της αυστηρής κοινοτικής επιτήρησης και εποπτείας.
Σύμφωνα με την Εκθεση το υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευτεί έναντι των κοινοτικών οργάνων ότι θα προχωρήσει σε απολύσεις συμβασιούχων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μέσω της κατάργησης των συμβάσεων έργου, της μη ανανέωσης συμβάσεων ορισμένου χρόνου, καθώς και του περιορισμού του αριθμού των ωρομίσθιων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Από το μέτρο αναμένεται εξοικονόμηση δαπανών ύψους 120 εκ. ευρώ μέσα στο 2010.
Ήδη το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει δώσει εντολή προς όλες τις διοικήσεις των ΔΕΚΟ και των οργανισμών και φορέων που υπάγονται στο Δημόσιο, καθώς και στις αρμόδιες υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης να «περάσουν από κόσκινο» όλες τις συμβάσεις εργασίας, καθώς και τις μισθολογικές καταστάσεις και να παραδώσουν τα στοιχεία στις υπηρεσίες δημοσιονομικού ελέγχου.

Στο μικροσκόπιο
Στόχος είναι να καταργηθούν συμβάσεις προσωπικού που δεν πληρούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες ή έγιναν με απευθείας αναθέσεις (χωρίς διαγωνισμό), καθώς και περιπτώσεις εξόφθαλμα παχυλών αμοιβών, ενώ το μαχαίρι θα μπει βαθύτερα σε υπόγειες και με αδιαφανείς διαδικασίες προσλήψεις στις ΔΕΚΟ και την τοπική αυτοδιοίκηση.
Αν και δεν υπάρχουν ακόμα ακριβείς εκτιμήσεις για τον αριθμό των συμβάσεων προσωπικού που δεν θα ανανεωθούν ή και θα καταργηθούν, παράγοντες του οικονομικού επιτελείου προβλέπουν ότι κατά προσέγγιση θα αγγίξουν τις 100.000.

Στο στόχαστρο οι μη παραγωγικοί

Σύμφωνα με πληροφορίες, δραστικές περικοπές προσωπικού και αμοιβών θα γίνουν σε πρώτη φάση στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ (ΟΣΕ, ΟΑΣΑ κ.ά.) και στη συνέχεια θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες με ζητούμενο την ελάφρυνση του προϋπολογισμού από τις επιχορηγήσεις και τις καταπτώσεις εγγυήσεων για τον δανεισμό τους.
Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζονται καταργήσεις ή συγχωνεύσεις ολόκληρων τμημάτων και διευθύνσεων, ενώ σε άλλες περιπτώσεις θα ακυρωθούν και εμπορικές δραστηριότητες που είναι ζημιογόνες και χωρίς κοινωνικό αντίκρισμα.
Οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έχουν στοχοποιήσει φορείς και ιδρύματα που ανήκουν σε υπουργεία ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα όπου απασχολούνται εκατοντάδες ή και χιλιάδες άτομα χωρίς παραγωγικό αντικείμενο ή προσφέρουν έργο πεπερασμένο και αναποτελεσματικό.
Την ίδια ώρα δεν θα ανανεωθούν 35.000 συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου στους δήμους και τις νομαρχίες, καθώς οι 90.000 συμβάσεις που λήγούν μέχρι τον Απρίλιο θα αντικατασταθούν με 55.000 νέες. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε νέες περικοπές κρατικών κονδυλίων προς την τοπική αυτοδιοίκηση πιέζοντας τους νομάρχες και τους δημάρχους να προχωρήσουν σε περιστολές μισθολογικών δαπανών και σε καταργήσεις υπηρεσιών και φορέων.

ΟΙ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Στο τραπέζι των κυβερνητικών συζητήσεων έχει τεθεί και θέμα ακύρωσης συμβάσεων αορίστου χρόνου. Αφορά υπηρεσίες και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα καταργηθούν, αλλά προς το παρόν δεν έχει ληφθεί απόφαση.
Πάντως, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, δεν υπάρχει κανένα νομικό πρόβλημα, καθώς στις ΔΕΚΟ και τους άλλους φορείς και οργανισμούς δεν υφίσταται θέμα μονιμότητας, αφού οι συμβάσεις αορίστου χρόνου δεν διαφέρουν από τις αντίστοιχες του ιδιωτικού τομέα.

Η ΑΡΧΗ
«Τρέχουν» οι περικοπές σε μισθούς, δώρα

Σε παράλληλη τροχιά με τη μείωση του προσωπικού «τρέχουν» και οι περικοπές στις αμοιβές και τα επιδόματα. Το μέτρο της μείωσης κατά 7% των αποδοχών και κατά 30% των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας θα ισχύσει ακόμη και για τις εισηγμένες επιχειρήσεις, στις οποίες το Δημόσιο κατέχει πακέτο μετοχών πάνω από το 50% (ΔΕΗ, Αγροτική Τράπεζα κ.ά.).
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιχορηγήσεις του προϋπολογισμού για τη μισθοδοσία και τα ασφαλιστικά ταμεία των ΔΕΚΟ θα βαίνουν συνεχώς μειούμενες και έτσι οι διοικήσεις θα υποχρεωθούν να εφαρμόσουν προγράμματα αιματηρών οικονομιών μέσω της περιστολής μισθών και συντάξεων. Η αρχή έγινε ήδη με τα Ταμεία της ΔΕΗ και του ΟΤΕ.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Μειώσεις σε συντάξεις και παροχές υγείας


Στην έκθεση προόδου για τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που απέστειλε το οικονομικό επιτελείο στις Βρυξέλλες, προαναγγέλλονται μεταξύ άλλων η μείωση του ανώτατου ύψους των συντάξιμων αποδοχών σε όλους τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με την αύξηση των νομοθετημένων ορίων ηλικίας για άνδρες και γυναίκες, καθώς και η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης σταδιακά με βάση ολόκληρο τον εργασιακό βίο.
Οι αλλαγές θα συνοδευτούν με την καθιέρωση ελάχιστης σύνταξης που θα χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό και η οποία θα αυξάνεται ανάλογα με τις εισφορές που έχει καταβάλει ο ασφαλισμένος καθ’ όλη τη διάρκεια της εργασίας του.
Ανατροπές προωθούνται και στο σύστημα των παροχών υγείας, με στόχο τη μείωση των εξόδων του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων για την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη των ασφαλισμένων και την αύξηση της συμμετοχής τους στις δαπάνες υγείας.
των Φ. ΓΙΩΤΑΚΗ, Κ. ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ, από την εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής", 14/3/2010