19 Φεβ 2010

Πιάνει η κουτάλα του ΙΚΑ, αλλά σουρωτήρι οι δαπάνες

ΑΥΞΗΣΗ ΕΣΟΔΩΝ 3,5% ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΣΤΟ +3,3% ΠΡΟΕΙΛΗΜΜΕΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Πιθάρι δίχως πάτο αποδεικνύεται το Ασφαλιστικό και αυτό το οικονομικό σουρωτήρι φέρνει πιο σκληρά μέτρα (δημοσιονομικών) περικοπών από τις Βρυξέλλες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Εν μέσω οικονομικής κρίσης και ύφεσης στην αγορά, το ΙΚΑ πέτυχε αύξηση των εσόδων κατά 3,5% τον πρώτο μήνα του έτους έναντι στόχου 2,87% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός για το 2010.


Ωστόσο, το ίδιο διάστημα οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 3,3%, χωρίς μάλιστα αυξήσεις στις συντάξεις, με αποτέλεσμα να τίθεται εν αμφιβόλω η τήρηση του φετινού προγράμματος... σταθεροποίησης των δαπανών του ασφαλιστικού συστήματος. Το πρόβλημα αποκτά τραγική διάσταση αν συνυπολογιστεί ότι οι 2 από τις 4 ποσοστιαίες μονάδες μείωσης του ελλείμματος σε σχέση με το ΑΕΠ έχουν ανατεθεί στο Ασφαλιστικό (συντάξεις και υγειονομική περίθαλψη). Και αυτό, καθώς φέτος περικόπηκαν 4 δισ. ευρώ από την επιχορήγηση του προϋπολογισμού στα Ταμεία, 500 εκατ. προς τους άλλους οργανισμούς του υπουργείου συν το 10% του προϋπολογισμού του υπουργείου που παραμένει σαν ιδιότυπο αποθεματικό. Έτσι, το ποσό αυτό εγγίζει τα 5 δισ. ευρώ, άνω του 2% του ΑΕΠ. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είχε αναλάβει την υποχρέωση να μειώσει φέτος το έλλειμμα κατά 4%, από το 12,87% στο 8,7%.
Μέσα σ' αυτό το κλίμα ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος δηλώνει ότι η πρώτη ανελαστική μέριμνα είναι το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Φοβάται όμως, και αυτό είναι βάσιμο, ότι στις 16 Μαρτίου η Κομισιόν θα επιβάλει (τα προειλημμένα) μέτρα με τα μη ευοίωνα στοιχεία Ιανουαρίου (δαπάνες ΙΚΑ). Γιατί τα στοιχεία του Φεβρουαρίου, και αν ακόμη είναι καλύτερα σε σχέση με τον Ιανουάριο, δεν θα έχουν βγει επισήμως. Επιπροσθέτως και ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης δηλώνει ότι «ως προς τα οικονομικά βαδίζουμε μήνα με τον μήνα», αλλά διαψεύδει ότι τώρα τα Ταμεία θα πουλήσουν τίτλους. Και αυτό μόνο και μόνο γιατί το Χρηματιστήριο είναι χαμηλά και τα σπρεντ των ελληνικών ομολόγων δεν τους επιτρέπουν να... ξεφορτωθούν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου για να καταβάλουν συντάξεις.
«Το καλοκαίρι θα έχουμε το πρόβλημα, το έχουμε πει από τον περασμένο Δεκέμβριο», συμπληρώνει ο κ. Λοβέρδος.
Η αγωνία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας αφορά αφενός τα οικονομικά του συστήματος και αφετέρου «ορισμένους κύκλους που εκβιάζουν να μη γίνουν αλλαγές, εκφοβίζοντας τον κόσμο. Και έτσι στοιβάζεται χωρίς λόγο στην ουρά (της εξόδου) για να πάρει κάτι που δεν υπάρχει» (όπως το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων). Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι «θα γίνουν απολύτως σεβαστά τα ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα και όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα (250.000 άτομα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα) δεν πρόκειται να θιγούν».

Δεν ασφαλίζονται ούτε οι εργοδότες

Για την αντιμετώπιση των δυσεπίλητων ταμειακών προβλημάτων, ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε στο «άκρως θετικό στοιχείο της μείωσης των τιμών των φαρμάκων κατά 20%, όπως ανακοίνωσε η κ. Κατσέλη». Ως προς τους ελέγχους ανακοινώθηκε ότι τα μικτά συνεργεία που βγήκαν για ελέγχους από 1/2/2010 βρήκαν ανασφάλιστο το 20% των μισθωτών, ενώ το 30% των εργοδοτών-επιχειρηματιών δεν πληρώνει τα δικά του ασφάλιστρα στον ΟΑΕΕ.
Το πρόστιμο για κάθε ανασφάλιστο μισθωτό ανέρχεται στα 500 ευρώ.

* Παράλληλα, το ΙΚΑ ανακοίνωσε τη μείωση των ανώτατων τιμών που καλύπτει για 12 λαπαροσκοπικές επεμβάσεις. *

Τρωκτικά
Στον ΟΓΑ ανακοινώθηκε η αποκάλυψη κυκλώματος στη Φθιώτιδα μεταξύ γιατρών του ΕΣΥ και φαρμακοποιών για τη χρέωση του Ταμείου άνω των 84.000 ευρώ σε πραγματικούς ασφαλισμένους αλλά εν αγνοία τους, και στους οποίος συνταγογραφούσαν «θεραπεία» για... καρκίνο.
Η φάμπρικα είχε πιάσει ακόμη και ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ (Δημοσίου), του ΟΑΕΕ κ.ά.

ΛΟΒΕΡΔΟΣ
Αισιόδοξος για το δώρο με βολές και προς την κυβέρνηση

Συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι θα διατηρηθεί ο 14ος μισθός, εξέφρασε ο Α. Λοβέρδος, ενώ άφησε αιχμές προς το Μαξίμου για την καθυστέρηση στη στελέχωση των οργανισμών του υπουργείου Εργασίας.
Ερωτηθείς από την «Ε» εάν ο 14ος μισθός αποτελεί την «κόκκινη γραμμή» της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στις πιέσεις που ασκούνται από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι «δεν συμπεριλαμβάνεται στις περικοπές». Μιλώντας χθες προς τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους, ο υπουργός Εργασίας άφησε αιχμές και για τις καθυστερήσεις στην τοποθέτηση διοικήσεων στους οργανισμούς. «Είμαστε έτοιμοι ως υπουργείο εδώ και ενάμιση μήνα», είπε στην παρατήρηση ότι οι υστερήσεις στον τομέα των εσόδων και οι υπερβολικές δαπάνες μπορεί να οφείλονται και στις απερχόμενες διοικήσεις οι οποίες, στην καλύτερη των περιπτώσεων, δεν έχουν κίνητρο παραμονής προκειμένου να εργαστούν αποτελεσματικά και να συντονίσουν τους δημόσιους υπαλλήλους. Σε μια μάλιστα περίπτωση (ΙΚΑ) ο νυν διοικητής έβγαλε απόφαση για σημαντική μείωση των τιμών για συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις. Ο ίδιος επέτρεπε, εδώ και δύο χρόνια, να διατηρούνται οι (παλαιές) υψηλές τιμές σε βάρος των οικονομικών του ιδρύματος τη υποδείξει των πολιτικών προϊσταμένων ή από ασύγγνωστη αμέλεια του ιδίου.
Και η χθεσινή συνάντηση με τους δημοσιογράφους έκλεισε με μια ακόμη αιχμή του κ. Λοβέρδου προς τον κ. Παπακωσταντίνου, λέγοντας ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να διεκδικεί απέναντι στο «όχι» του υπουργού Οικονομικών για έκτακτη ενίσχυση του Ταμείου Πρόνοιας προκειμένου να δώσει το εφάπαξ σε 18.000 δημόσιους υπαλλήλους.
Για το θέμα, ο Γ. Παναγόπουλος ανέφερε: «Είμαστε σίγουροι ότι οι αγορές που πήραν λίγο "αίμα" με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, τώρα θα ζητήσουν "σάρκα", που σημαίνει πιο σκληρά, πιο επώδυνα μέτρα. Εκφράζω τη ριζική διαφωνία μου, γιατί, εκτός των άλλων, τα μέτρα θα έπρεπε να είναι κοινωνικά δίκαια, πράγμα που μέχρι στιγμής δεν το έχουμε δει, γιατί απευθύνονται μόνο στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους, ενώ η επιχειρηματικότητα μένει στο απυρόβλητο».
του Χρήστου Μέγα, από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 19/2/2010