21 Ιαν 2010

Σκληρή στάση από τον ΣΕΒ για τις αυξήσεις μισθών

«Ξεχάστε για πρώτο μισθό τα 800 ευρώ» διαμηνύουν οι εργοδότες στη ΓΣΕΕ
Αυξήσεις σε κατώτατους μισθούς και ημερομίσθια, αλλά εις βάρος των αυξήσεων στις «μεσαίες» αμοιβές, είναι η πρώτη γεύση που μένει από τη χθεσινή πρώτη συνάντηση και διαπραγμάτευση για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΓΣΒΕΕ, ΕΣΕΕ). Πάντως δεν φαίνεται στον ορίζοντα προοπτική για πρώτο μισθό στα 800 ευρώ, όπως επίμονα ζητεί η ΓΣΕΕ.
Οι εργοδοτικές οργανώσεις και κυρίως οΣΕΒ εκτιμούν ότι το «οχτακοσάρι» είναι δυσβάστακτο για τις περισσότερες επιχειρήσεις σε περίοδο δεινής κρίσης και «λουκέτων».
Από τη ΓΣΕΕ ζητήθηκε ουσιαστική αύξηση των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων «ώστε να ανακουφιστούν τα κατώτατα εισοδηματικά στρώματα και εν συνεχεία μια ικανοποιητική αύξηση για όλους τους εργαζομένους», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από ανθρώπους της Συνομοσπονδίας που ανέπτυξαν και πρόταση για νέο μοντέλο ανάπτυξης, που θα στηρίζεται στην ενίσχυση των μισθών, στην αύξηση της ζήτησης και της κατανάλωσης και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι εργοδοτικές οργανώσεις δεν απέρριψαν μεν την πρόταση για αξιοσημείωτη αύξηση του βασικού μισθού, αλλά κράτησαν επιφύλαξη «για το πώς μπορεί να λειτουργήσει μια μεγάλη αύξηση των εισαγωγικών μισθών και ημερομισθίων, χωρίς να πυροδοτήσει τεράστιες αυξήσεις κόστους, τέτοιες, που δεν μπορεί καμία επιχείρηση να αντέξει » όπως έλεγαν μετά τη συνάντηση στον ΣΕΒ, όπου επεσήμαιναν πάντως το πολύ καλό κλίμα μέσα στο οποίο αυτή έλαβε χώρα. Η νέα, πιο ουσιαστική επαφή των δύο πλευρών θα γίνει στις 2 Φεβρουαρίου.
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα όπου, λόγω του χαμηλού πρώτου μισθού, το 14% των πτωχών είναι ταυτόχρονα και εργαζόμενοι. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί και να διορθωθεί» είπε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλος, ενώ επανέλαβε τη βασική διεκδίκηση των εργαζομένων, που είναι η ενίσχυση του βασικού μισθού και κατόπιν διαπραγματεύσεις για το ποσοστό της αύξησης, που αποτελεί τον πιλότο για ευρύτερες αυξήσεις σε όλους τους κλάδους και σε όλους τους τομείς της οικονομίας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος ήταν σαφής απαντώντας στην ερώτηση: «Θα θέσετε πήχη τα 800 ευρώ κατώτατο μισθό;», λέγοντας: «Έχουμε μια σκληρή πραγματικότητα στην οικονομία που δεν μπορούμε να μη λάβουμε υπόψη μας. Αυτή η σκληρή πραγματικότηταπεριορίζει το τι μπορούμε να κάνουμε».
Υπενθύμισε μάλιστα ότι από πέρυσι τον Νοέμβριο κάλεσε τη ΓΣΕΕ σε συνεργασία για τη σύναψη ενός ευρύτερου κοινωνικού συμβολαίου.
Την ενίσχυση του βασικού μισθού στα 800 ευρώ ζητεί ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλος «Αυτή ήταν η θέση μας και σήμερα και έτσι η συζήτηση για την ανεργία, για την εισφοροδιαφυγή, για το επόμενο αναπτυξιακό μοντέλοαποτέλεσε σημαντικό μέρος του διαλόγου».
Επιβεβαίωσε, τέλος, ότι ο ΣΕΒ αποδέχτηκε συζήτηση για αύξηση στον κατώτατο μισθό αλλά βιάστηκε να τονίσει: «Περιμένουμε από τη ΓΣΕΕ να μας διευκρινίσει τον τρόπο με τον οποίον πιστεύει ότι μπορεί να γίνει, για να δούμε αν είναι πράγματι εφικτό». Για τις κλαδικές ο κ. Δασκαλόπουλος είπε ότι είναι κάτι που θα περιλαμβάνεται στη δομημένη πρόταση την οποία θα παρουσιάσει η ΓΣΕΕ.
πηγή : Εφημερίδα "Το Βήμα", 21/1/2010