3 Δεκ 2013

ΝΕΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ Κρίθηκε ξανά αντισυνταγματικό...



«Το μέτρο της διαθεσιμότητας προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», έκρινε η δικαστής!
Δεν έχουν τέλος οι δικαστικές αποφάσεις, που δικαιώνουν δημοσίους υπαλλήλους και ανατρέπουν το καθεστώς της διαθεσιμότητας.
Επτά υπάλληλοι της Περιφέρειας Αττικής, που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα με το πρώτο κύμα, επιστρέφουν στην εργασία τους και διεκδικούν αποζημίωση από το Δημόσιο, καθώς το Μονομελές Πρωτοδικείο (ασφαλιστικά μέτρα) ακύρωσε ως παράνομες και αντισυνταγματικές τις αποφάσεις της διοίκησης. Αυτό όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι το σκεπτικό της απόφασης (13960) της δικαστού Αικ. Σπηλιωτοπούλου, η οποία επισημαίνει την εργαλειακή χρήση των ανθρώπων για την επίτευξη αριθμητικών οικονομικών στόχων!
Αναφέρει -μεταξύ άλλων- η δικαστής: «Περαιτέρω, το μέτρο της διαθεσιμότητας και τα κριτήρια εφαρμογής του, ανεξαρτήτως της αποτελεσματικότητας και της προσφορότητάς του, προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, αφού μετατρέπει τον άνθρωπο σε μέσο επίτευξης δημοσιονομικής εξυγίανσης διά της οδού της περιστολής κρατικών δαπανών, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που έχει στη ζωή του η τακτική αυτή.
»Επιπλέον, προσβάλλεται η προσωπικότητα των αιτούντων, καθόσον απομακρύνονται ουσιαστικά από τη θέση εργασίας τους και τους στερείται το δικαίωμα να εργασθούν»...
Η απόφαση αυτή, όπως και άλλες, φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Δεν συνιστούν ακόμη νομολογία, αφού η τελική κρίση θα γίνει από τα ανώτατα δικαστήρια. Ωστόσο, αποτελούν ένα δείγμα της δικαστικής τάσης που απειλεί να τινάξει στον αέρα το κυβερνητικό πρόγραμμα της διαθεσιμότητας.
«Η ύπαρξη τέτοιας ποιότητας δικαστικών αποφάσεων δείχνει ότι δεν έχουν ισοπεδωθεί τα πάντα στην κοινωνία και ότι υπάρχουν ακόμη ισχυροί θύλακοι αντίστασης στην πλήρη αποικοδόμηση, όχι μόνο του κοινωνικού κράτους και του κράτους Δικαίου, αλλά και στην απαξίωση της ίδιας της ανθρώπινης προσωπικότητας», υπογραμμίζει ο δικηγόρος-εργατολόγος Δημ. Βερβεσσός.
Προσθέτει -δε- ότι αυτό συμβαίνει, παρά την «ασφυκτική πίεση και νουθεσία στους δικαστικούς λειτουργούς από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και τις υποσχέσεις για διάφορα ωφελήματα που τάζει η κυβέρνηση»...

http://otagr.forumgreek.com/t327-topic