11 Σεπ 2012

Αρχή περικοπών στους Δήμους



Το μαντίλι της εξόδου, αφού πρώτα υπαχθούν σε όποιο καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας τελικά επιλεγεί, θα (εξ)αναγκασθούν να κουνήσουν πάνω από 7.000 υπάλληλοι των Δήμων.
Στη συντριπτική πλειοψηφία τους θα προέρχονται από τις περίπου 600 Δημοτικές Επιχειρήσεις και Νομικά Πρόσωπα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα βάλουν λουκέτα μέσα στην επόμενη διετία.
Οι συγκεκριμένοι θα πληρώσουν το «μάρμαρο» των περικοπών ύψους 735 εκατ. ευρώ που προβλέπει για τους ΟΤΑ της χώρας το νέο πακέτο μέτρων.
Γεγονός είναι ότι τα οικονομικά των δήμων θυμίζουν «βαρέλι χωρίς πάτο», αφού, παρά τις προσπάθειες του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη να κλείσει όσες περισσότερες «τρύπες» μπορεί, η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
Για παράδειγμα χθες εξασφάλισε άλλα 35 εκατ. ευρώ από τους πόρους Παρελθόντων Οικονομικών Ετών, που θα διατεθούν για να εξοφληθεί μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών της Τ.Α.
Οι δήμαρχοι, όμως, που βλέπουν, αν όχι όλοι τουλάχιστον οι μισοί, να μην μπορούν να πληρώσουν τη μισθοδοσία του προσωπικού τους, ξεκινούν από αύριο αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Λουκέτο

Σε πρώτη φάση θα ανασταλούν όλες οι λειτουργίες των Δήμων για το διήμερο 12 και 13 Σεπτεμβρίου, ενώ την Πέμπτη θα έχουν καθοριστική συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Σε περίπτωση (πιθανότατη) που δεν βγει «λευκός καπνός» απ’ αυτήν, δηλαδή να μην υπάρξει συμφωνία, οι αιρετοί προσανατολίζονται σε σκλήρυνση της στάσης τους και επ’ αόριστον κλείσιμο των δημοτικών καταστημάτων.
Από μια τέτοια απόφαση οι επιπτώσεις θα είναι άμεσες στην καθημερινότητα του πολίτη. Δεν θα γίνεται αποκομιδή των απορριμμάτων και θα είναι κλειστές οι Οικονομικές Υπηρεσίες και οι Πολεοδομίες.
Επομένως θα καταστεί αδύνατη κάθε είδους συναλλαγή με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Περικοπές

Η αλήθεια είναι ότι από το 2009 μέχρι σήμερα έχει μειωθεί κατά 60% η κρατική επιχορήγηση προς τους Δήμους, ενώ ο «Καλλικράτης», αυτό το «γονατογράφημα» Ραγκούση, επιδείνωσε την ήδη χαοτική κατάσταση.
Παρά τη μείωση των ΟΤΑ από 1.034 σε 325, των δημοσυντήρητων Επιχειρήσεων από 5.880 σε 1.138 και των αμοιβών των δημάρχων κατά 54%, το κλίμα όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, αλλά επιδεινώθηκε.
Οπως προειδοποίησε ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ Δημήτρης Τσιαντής, αν κάτι δεν αλλάξει δραστικά, τον Οκτώβριο οι μισοί σχεδόν Δήμοι θα προχωρήσουν σε γενική στάση πληρωμών.
Το βέβαιο είναι ότι στο στόχαστρο πλέον για ένταξή τους σε κάποια μορφή εφεδρείας μπαίνουν για τα καλά οι εργαζόμενοι στις Δημοτικές Επιχειρήσεις που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν, αλλά και οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου, ακόμη κι αν ανήκουν οργανικά στον κεντρικό ΟΤΑ.
Οι αιρετοί δηλώνουν απαισιόδοξοι και αρκετοί απ’ αυτούς σκέφτονται μάλιστα να παραιτηθούν, γιατί, όπως λένε, «δεν μπορούν να διώξουν εργαζομένους ούτε να “πετσοκόψουν” κι άλλο τους μισθούς όσων απομείνουν!».
Το «καμπανάκι» της χρεοκοπίας ήδη χτυπάει όχι μόνο για τους περίπου 40 Δήμους που έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, αλλά για τουλάχιστον 90.

Μέσα σ’ όλα αυτά το υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζεται για τη νέα οργανωτική δομή των φορέων της Αυτοδιοίκησης, που θα περιλαμβάνει δραστικό περιορισμό των οργανικών θέσεων, ανάθεση μέρους της αποκομιδής των σκουπιδιών σε ιδιώτες και μείωση έως εξαφάνιση του θεσμού των συμβασιούχων.

Μέσα στις αλλαγές που σχεδιάζει είναι η αύξηση των «καποδιστριακών» ΟΤΑ, όπου φυσικά υπάρχει δυσλειτουργικότητα, όπως για παράδειγμα στα μεγάλα νησιά και κυρίως τη Ρόδο.
 
του Γιώργου Φράγκου, εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 11/9/2012