25 Νοε 2011

«Να παραταθεί το έτος και όχι το ωράριο»

Η ΟΛΜΕ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΣΤΑ 8ΩΡΑ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΙΑΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΧΑΜΕΝΩΝ ΩΡΩΝ

Την παράταση του διδακτικού έτους προκειμένου να αναπληρωθούν οι χαμένες διδακτικές ώρες εξαιτίας των καταλήψεων ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας η ΟΛΜΕ. «Κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει έναν καθηγητή να υπερβεί το διδακτικό του ωράριο, εκτός και αν του ανατεθούν υπερωρίες από το Σύλλογο Διδασκόντων ή από το ΠΥΣΔΕ», αναφέρει σε χθεσινή της ανακοίνωση η ΟΛΜΕ.
Η παράταση ζητήθηκε γιατί με εντολή της διοίκησης υποχρεώθηκαν όσα σχολεία είχαν πολυήμερες καταλήψεις να αλλάξουν το ωρολόγιο πρόγραμμά τους και να πραγματοποιούν οκτάωρα και μάθημα τα Σάββατα.
«Η εντολή αυτή αποτελεί βάναυση καταπάτηση του ωραρίου και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και είναι συνδικαλιστικά απαράδεκτη. Είναι επίσης παιδαγωγικά απαράδεκτη (η πρόσθετη ώρα είναι προβληματική λόγω της μεγάλης κούρασης των μαθητών). Τέλος είναι και παράνομη, αφού κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει έναν καθηγητή να υπερβεί το διδακτικό του ωράριο, εκτός και αν του ανατεθούν υπερωρίες από το Σύλλογο Διδασκόντων ή από το ΠΥΣΔΕ. Επίσης δεν έχει εγκριθεί καμία επιπλέον δαπάνη για υπερωρίες ή εργασία Σαββάτου», αναφέρει η ΟΛΜΕ.
Η ΟΛΜΕ καλεί, τέλος, τους συλλόγους διδασκόντων να μην εφαρμόσουν τέτοιες απαράδεκτες και παράνομες αποφάσεις της διοίκησης.

* Συνάντηση με τα προεδρεία της ΠΟΣΔΕΠ και της ΟΣΕΠ-ΤΕΙ έχει χθες η υπουργός Παιδείας προκειμένου να συζητηθούν όλα τα προβλήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας που έχουν ανακύψει από την εφαρμογή του νέου νόμου.
Ανοιχτή σε προτάσεις που θα διευκολύνουν τα ιδρύματα στην εφαρμογή του νόμου δήλωσε η Αννα Διαμαντοπούλου, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, του γενικού γραμματέα Ερευνας και Τεχνολογίας, Κώστα Κοκκινοπλίτη, και του ειδικού γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Βασίλη Παπάζογλου.

πηγή : Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 25/11/2011