21 Φεβ 2011

Στην πρέσα και οι επικουρικές

Σαράντα Ταµεία µπαίνουν στο µικροσκόπιο για να αρχίσουν περικοπές στις παροχές τους

Στο «χειρουργείο» µπαίνουν 40 επικουρικά ταµεία, αφού άρχισε η διαδικασία έκδοσης των αναλογιστικών µελετών (έως το 2060), ώστε από την 1/1/2012 και σε βάθος δεκαετίας να γίνουν οι περικοπές µε στόχο να περιοριστεί το ποσό της σύνταξης στο 20% των συνολικών συντάξιµων αποδοχών στα προβληµατικά Ταµεία.


Τα επικουρικά ταµεία – ταοποία αυτή τη στιγµή καλύπτουν περίπου 800.000 συνταξιούχους – θα πρέπει να αναπροσαρµόσουν τις παροχές τους µε βάση την οικονοµική τους βιωσιµότητα. Σήµερα οι επικουρικές συντάξεις παρουσιάζουν διακυµάνσεις από Ταµείο σε Ταµείο και µπορεί να φτάνουν έως το 80% του συντάξιµου µισθού. Εκτιµάται ότι εννέα στα δέκα επικουρικά ταµεία κινδυνεύουν να µην περάσουν τις «εξετάσεις» και να αναγκαστούν να µειώσουν τις συντάξεις. Πάντως, δεν αποκλείονται µειώσεις ακόµη και σε ήδη καταβαλλόµενες επικουρικές συντάξεις (το Μετοχικό Ταµείο ∆ηµοσίων Υπαλλήλων έχει κόψει το µέρισµα που δίνεται ως δώρο Χριστουγέννων στους ήδη συνταξιούχους).
Το ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ.
Ήδη έγινε η επιλογή του αναδόχου που θα κάνει τις µελέτες.
Το χρονοδιάγραµµα προβλέπει τη σύνταξη των αναλογιστικών µελετών σε 40 Ταµεία ως εξής:

- Μέχρι την 1η Μαρτίουστο ΕΤΕΑΜ (επικουρικό του ΙΚΑ που καλύπτει τη συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισµένων).

- Μέχρι τις 28 Μαρτίου στο Μετοχικό Ταµείο Πολιτικών Υπαλλήλων.
- Μέχρι τις 28 Απριλίου στο Ταµείο Επικουρικής Ασφάλισης ∆ηµοσίων Υπαλλήλων.

- Για τα υπόλοιπα 37 Ταµεία οι µελέτες θα παραδίδονται µε ρυθµό έξι Ταµεία κάθε µήνα, µέχριτις 31 Οκτωβρίου.

Ο ανάδοχος µε τη µελέτη θα εκτιµήσει τα µελλοντικά ετήσια έσοδα και έξοδα των ετών 2008 - 2060 και θα καθορίσει το ύψος των συντάξεων που µπορεί να χορηγεί το Ταµείο από το 2011 έως το 2060, ώστε να µην προκύπτει έλλειµµα. Για τη σύνταξη των µελετών και τα πορίσµατα θα λάβει από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή τα µητρώα (άτοµο προς άτοµο) των ασφαλισµένων και συνταξιούχων για κάθε Ταµείο χωριστά και για τα έτη 2006 - 2008.
Θα λάβει ακόµη συγκεντρωτικά οικονοµικά, δηµογραφικά και άλλα στοιχεία.
ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΜΕΙΩΣΗ.
Η όποια µείωση θα γίνεισε βάθος δεκαετίας (από το 2012 έως το 2022) ανάλογα µε το ύψος των περικοπών και δεν πρόκειται να θίξει το σύνολο των ασφαλισµένων σε ταµεία επικου ρικής ασφάλισης (άνω των 2,8 εκατοµµυρίων) αλλά µόνο τους ασφαλισµένους που εντάσσονται σε προβληµατικά Ταµεία. Μεταξύαυτών είναι το ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ, τα Ταµεία των τραπεζών και των ∆ΕΚΟ. Στελέχη του υπουργείου Εργασίας τόνιζαν ότι δεν είναι δυνατόν να χορηγούν συντάξεις στο 40% ή 45% της κύριας σύνταξης και σε πέντε χρόνια να µην έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις παροχές τους.
Ψαλίδι και στα Βαρέα
Εκτός από τις επικουρικές συντάξεις επέρχεται ψαλίδι και στα βαρέα - ανθυγιεινά επαγγέλµατα. Στο επικαιροποιηµένο Μνηµόνιο προβλέπεται µε σαφήνεια πως η λίστα των εν λόγω επαγγελµάτων θα καλύπτει µέχρι και το 10% του εργατικού δυναµικού. Αυτό σηµαίνει ότι 250.000 εργαζόµενοι θα βρεθούν αντιµέτωποι µε ανατροπές τόσο στα µισθολογικά όσο και στα ασφαλιστικά τους δικαιώµατα.
Ρεπορτάζ του Ηλία Γεωργάκη, από την εφημερίδα "Τα Νέα", 21/2/2011