18 Φεβ 2011

Κρυφή αύξηση 3% στις εισφορές του ΟΓΑ

Κρυφή –και εκτός μνημονίου- αύξηση κατά 3% επιβάλλει το υπουργείο Εργασίας στις ασφαλιστικές εισφορές για σύνταξη που πληρώνουν οι αγρότες στον ΟΓΑ, ενώ έχει ήδη προηγηθεί και η αύξηση από 1,5% στο 2,5% των εισφορών για τον κλάδο ασθένειας!
Ενώ όμως οι ασφαλιστικές κρατήσεις που είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν 820.000 ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ «παίρνουν» αύξηση 5,5%, οι συντάξεις μένουν καθηλωμένες.
Την αύξηση κατά 3% στις εισφορές για σύνταξη, είχε εισηγηθεί η διοίκηση του ΟΓΑ (από τον Νοέμβριο) αλλά και η διεύθυνση αναλογιστικών μελετών του υπουργείου Εργασίας με σχετικό υπηρεσιακό της σημείωμα που υποβλήθηκε στο τέλος Δεκεμβρίου.
Χθες η αύξηση επικυρώθηκε με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Κουτρουμάνη, και ισχύει από 1-1-2011. Επειδή όμως οι εισφορές πληρώνονται ανά εξάμηνο, οι αγρότες θα πληρώσουν στο πρώτο εξάμηνο του 2011, τις παλιές (πριν την αύξηση) εισφορές που ίσχυαν ως το τέλος του 2010, αλλά εντός του β΄ εξαμήνου του 2011 θα επιβαρυνθούν με την αύξηση.
Το θέμα είναι όμως ότι αυτές οι αυξήσεις έρχονται την ώρα που ένα μεγάλο ποσοστό αγροτών άνω του 30%, έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Και το χειρότερο είναι ότι η τελευταία ρύθμιση χρεών, δεν έφερε αποτελέσματα, καθώς ελάχιστοι πήγαν να τις πληρώσουν.
Ο ΟΓΑ βρίσκεται με μια «μαύρη τρύπα» άνω των 100 εκατ. ευρώ και τώρα ελπίζει να καλύψει μέρος της απώλειας βάζοντας να πληρώσουν όσοι εξακολουθούν και είναι συνεπείς, μια που τα επίπεδα εισφορών παραμένουν ακόμη προσιτά.
Η αύξηση των εισφορών έρχεται μέσω της αναπροσαρμογής των ποσών των ασφαλιστικών κατηγοριών κατά 3%. Η εισφορά των αγροτών αναλογεί στο 7% επί του ποσού της κατηγορίας που είναι ασφαλισμένοι.
του Κώστα Κατίκου, από την εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 18/2/2011