21 Φεβ 2011

Κόβονται 20.000 από το ΕΚΑΣ

Κόβεται το ΕΚΑΣ από όσους έχουν αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα και μέχρι το 2010 δεν είχαν την υποχρέωση να τα δηλώνουν μαζί με τα ποσά που έπαιρναν από συντάξεις, ενοίκια, κ.λπ. προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπερέβαιναν ή όχι τα εισοδηματικά κριτήρια για να πάρουν το βοήθημα.
Το υπουργείο Εργασίας -όπως έχει προαναγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Κουτρουμάνης- προχωρά στην αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων και στο εξής θα «πιάνονται» όλα τα εισοδήματα από κάθε πηγή, για την καταβολή του ΕΚΑΣ.
Οι σχετικές ρυθμίσεις είναι έτοιμες και αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα (ίσως και αύριο Τρίτη). Ειδικά για το ΕΚΑΣ, οι αλλαγές που έχει ετοιμάσει το υπουργείο κάνουν πιο αυστηρές τις προϋποθέσεις και εκτιμάται ότι οι δικαιούχοι του βοηθήματος θα είναι λιγότεροι κατά 20.000 άτομα. Στο εξής (σ.σ. για τους δικαιούχους του 2011) θα λαμβάνονται υπόψη και τα αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα που δηλωνόταν στον κωδικό 659 της φορολογικής δήλωσης και δεν αποτελούσαν κριτήριο για την καταβολή ή όχι του ΕΚΑΣ.
Τέτοιες περιπτώσεις είναι για παράδειγμα τα μερίσματα από μετοχές, οι τόκοι από καταθέσεις, τυχόν εφάπαξ ποσά από συμμετοχές σε εταιρείες, κ.ά. Στο υπουργείο εντόπισαν δικαιούχους ΕΚΑΣ με εισοδήματα πολύ πάνω από τα όρια που ισχύουν για τους χαμηλοσυνταξιούχους, ακριβώς επειδή είχαν απολαβές οι οποίες παρότι αποτελούσαν εισόδημα, εν τούτοις, δεν συμπεριλαμβάνονταν στο ατομικό ή το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα (σ.σ. φορολογούνταν αυτοτελώς και γράφονταν σε διαφορετικό κωδικό τον 659).

Παράλληλα το υπουργείο προωθεί άλλες 4 «μικρού βεληνεκούς» ασφαλιστικές ρυθμίσεις, ενώ μέχρι την τελευταία στιγμή, «παίζεται» το αν θα παραταθεί για ένα ή δύο χρόνια η αποχώρηση με 37ετία χωρίς όριο ηλικίας για όσους είχαν κλείσει την 35ετία ώς το τέλος του 2010.
Οι ρυθμίσεις σύμφωνα με πληροφορίες είναι οι εξής:
1. Έκδοση προσωρινής σύνταξης από τα ταμεία. Το μέτρο θα είναι υποχρεωτικό που σημαίνει ότι «θέλουν δε θέλουν» οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να υπογράψουν ότι δέχονται να πάρουν ένα μέρος της σύνταξης (σ.σ. το υπουργείο λέει για 90%, αλλά μένει να αποδειχθεί και στο νόμο) διαφορετικά θα περιμένουν (1 και 2 χρόνια) για να βγει η κανονική.
2. Μείωση μόνο για το 2011 των ασφαλιστικών προϋποθέσεων για τη θεώρηση των βιβλιαρίων ασθένειας. Βάσει του «νόμου Πετραλιά» (ν. 3855/08) απαιτούνται 80 ημερομίσθια. Το υπουργείο θα τα κατεβάσει στα 50, για να μη χάσουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όσοι έμειναν άνεργοι (κυρίως οικοδόμοι και εποχικοί εργαζόμενοι σε τουρισμό, κ.λπ.).
3. Κατάργηση της δυνατότητας να εισπράττουν ακέραια τη δεύτερη σύνταξη (συζύγου δημοσίου υπαλλήλου) οι επιζώντες συνταξιούχοι του Δημοσίου τομέα. Στο εξής θα επιλέγουν ποια από τις δύο θα μειώνεται, όπως ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα.
4. Ένταξη στον ΟΑΕΕ από τον ΟΓΑ όπου ασφαλίζονται σήμερα, των ελευθέρων επαγγελματιών που ασκούν δραστηριότητα σε περιοχές με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων. Στην πράξη το κριτήριο αυτό έχει καταργηθεί μετά τον Καλλικράτη. Τώρα θα γίνει και τυπικά με νόμο.

Γρίφο αποτελεί η ρύθμιση για επαναφορά της συνταξιοδότησης με 37ετία χωρίς όριο ηλικίας για όσους είχαν 35ετία ώς το 2010. Αν και είχε μπει στην ατζέντα του υπουργείου, η εν λόγω διευκόλυνση φαίνεται ότι προσκρούει στο οικονομικό κόστος που συνεπάγεται για τα ταμεία (κυρίως για τον ΟΑΕΕ). Υπολογίζεται ότι πάνω από 5.000 ασφαλισμένοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Ο διοικητής του ΟΑΕΕ, Γ. Βουδούρης, έχει εισηγηθεί υπέρ της ρύθμισης, ενώ ο Γ. Κουτορυμάνης εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτικός, θεωρώντας ότι θα προκληθεί επιβάρυνση που δεν μπορούν να σηκώσουν τα ταμεία.
του Κ. Κατίκου, από την εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 21/2/2011