12 Μαρ 2018

Τροπολογία-συμβασιούχοι: Ιδού το τελικό κείμενο που ψήφισε η Βουλή (ν/σ)

Ως άρθρο δεύτερο εντάχθηκε στο ψηφισθέν από τη Βουλή, NOMOΣΧΕΔΙΟ του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Κύρωση Σύμβασης για τη λειτουργία του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ» η τροπολογία του ΥΠΔΑ με την οποία καταργούνται δύο βασικές προβλέψεις του ΠΔ Παυλόπουλου  και ανανενώνονται συμβάσεις με φορείς του Δημοσίου.
Σύμφωνα με την τροπολογία, το τελικό κείμενο της οποίας δημοσιεύει η aftodioikisi.gr:

  1. Για τις συµβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισµένου χρόνου που συνάπτονται κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας πρόσληψης, που διενεργείται ή εποπτεύεται από το Ανώτατο Συµβούλιο Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.), το ανώτατο χρονικό διάστηµα της παρ. 1 του άρθρου 6 του π.δ. 164/2004 (Α΄134) εκκινεί από την ηµεροµηνία κατάρτισης της οικείας σύµβασης, ανεξαρτήτως εάν προϋφίσταται σε χρονικό διάστηµα µικρότερο των τριών (3) µηνών έννοµη σχέση µεταξύ του ιδίου εργοδότη και του ιδίου εργαζόµενου µε την ίδια ή παρεµφερή ειδικότητα και µε αντικείµενο τα ίδια ή παρεµφερή καθήκοντα.
  2. Το χρονικό διάστηµα των συµβάσεων έργου ή µίσθωσης έργου ή παροχής υπηρεσιών, που συνάφθηκαν σύµφωνα µε τα άρθρα 97 του ν. 4368/2016 (Α΄21) ή 167 του ν. 4099/2012 (Α΄250), όπως έχει εκάστοτε τροποποιηθεί και ισχύει, δεν προσµετράται στο ανώτατο χρονικό διάστηµα των είκοσι τεσσάρων (24) µηνών, κατά την έννοια των άρθρων 5, 6 και 7 του π.δ. 164/2004.
  3. Η ισχύς των παραγράφων 1 και 2 αρχίζει από την 1.11.2016 για όλες τις συµβάσεις που έχουν καταρτιστεί και εµπίπτουν στο πεδίο εφαρµογής τους.
Τι σημαίνει η τροπολογία
Δηλαδή, με άλλα λόγια με τη συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπεται ότι για τις συμβάσεις που έχουν συναφθεί από 1.11.2016 καταργούνται οι προβλέψεις του ΠΔ 164/2004:
– Να έχει μεσολαβήσει τρίμηνο διάστημα για να γίνει η ανανέωση μιας σύμβασης.
-Η διάρκεια των συμβάσεων να μην ξεπερνά συνολικά τους 24 μήνες. ΄
Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους: «α. Για τις συμβάσεις εργασίας ΙΔΟΧ που συνάπτονται κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας πρόσληψης, η οποία διενεργείται ή εποπτεύεται από το ΑΣΕΠ το ανώτατο χρονικό διάστημα (συνολική διάρκεια διαδοχικών συμβάσεων έως 24 μήνες) εκκινεί από την ημερομηνία κατάρτισης της οικείας σύμβασης ανεξαρτήτως εάν προϋφίσταται σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 3 μηνών έννομη σχέση μεταξύ του ίδιου εργοδότη και του ίδιου εργαζόμενου με την ίδια ή παρεμφερή ειδικότητα και με αντικείμενο τα ίδια ή παρεμφερή καθήκοντα. β. Το χρονικό διάστημα των συμβάσεων έργου ή μίσθωσης έργου ή παροχής υπηρεσιών που έχουν συναφθεί βάσει των άρθρων 97 του ν.4386/2016 και 167 του 4099/2012, δεν προσμετράται στο ανώτατο χρονικό διάστημα των 24 μηνών, κατά την έννοια των άρθρων 5,7 και 7 το ΠΔ 164/2004».
Πρακτικά με την συγκεκριμένη τροπολογία ένας συμβασιούχος θα μπορεί να είναι υποψήφιος για νέα ή την ίδια θέση στο Δημόσιο χωρίς να περιμένει να περάσουν τρεις μήνες, ενώ παράλληλα θα μπορεί να εργάζεται με συμβάσεις που θα έχουν συνολική διάρκεια πάνω από 24 μήνες εφόσον είναι διαφορετικής μορφής (πχ έργου και εργασίας).