12 Μαρ 2018

Νέο πρόγραμμα επιχορήγησης Δήμων για χρέη - Η διαδικασία

Τη διαδικασία επιχορήγησης των Δήμων, για την εξόφληση υποχρεώσεων διαταγών πληρωμών και δικαστικών αποφάσεων, που έχουν καταστεί τελεσίδικες έως την 22η Φεβρουαρίου 2018 και αφορούν σε αξιώσεις από προμήθειες αγαθών ή παροχή υπηρεσιών ή εκτέλεση έργων, καθώς και για την εξόφληση υποχρεώσεων κατά των οποίων έχει ξεκινήσει η διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων από την ΕΥΔΑΠ ΑΕ έως την προαναφερόμενη ημερομηνία, καθορίζει δημοσιευμένη σε ΦΕΚ Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη.
Η διαδικασία

α) Ο ασκών χρέη προϊσταμένου Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου υποβάλλει αίτημα επιχορήγησης (εμπεριέχεται στο επισυναπτόμενο αρχείο ΦΕΚ) στη Δ/νση Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής - β)Τμήμα Επιχορηγήσεων Τ.Α. του ΥΠ.ΕΣ.
β) Τα αιτήματα επιχορήγησης αποστέλλονται στο Υπουργείο Εσωτερικών ταχυδρομικά και ηλεκτρονικά (σε μορφή excel και word) στην ηλεκτρονική διεύθυνση d.mpitouni@ypes.gr έως και την 30η Σεπτεμβρίου 2018.
γ) Η Διεύθυνση Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής του ΥΠ.ΕΣ., κατόπιν αξιολόγησης των αιτημάτων των Δήμων, μεριμνά για την έκδοση απόφασης επιχορήγησής τους από τον Υπουργό Εσωτερικών.
δ) Με την έκδοση της εν λόγω απόφασης και την κοινοποίηση αυτής στους Δήμους, αυτοί εγγράφουν άμεσα με αναμόρφωση του προϋπολογισμού τους, το ποσό που θα λάβουν ως έκτακτη επιχορήγηση.
ε) Για την εξόφληση των ανωτέρω οφειλών, οι επιχορηγούμενοι Δήμοι συμπληρώνουν κάθε φορά τον Πίνακα «Εντολή Εξόφλησης ..(δικαιούχου φορέα)..» - Υπόδειγμα 3Α και 3Β του παραρτήματος (εμπεριέχεται στο επισυναπτόμενο αρχείο ΦΕΚ) και τον αποστέλλουν στη Διεύθυνση Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής - Τμήμα Επιχορηγήσεων Τ.Α. του ΥΠ.ΕΣ.: α) ταχυδρομικώς σε δύο αντίτυπα με πρωτότυπες υπογραφές και β) ηλεκτρονικά σε μορφή excel, στην ηλεκτρονική διεύθυνση d.mpitouni@ypes.gr.
στ) Η Διεύθυνση Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής αφού ελέγξει τους πίνακες, εκδίδει χρηματική εντολή προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο θα προχωρά στην πληρωμή του καθαρού ποσού προς τον τελικό δικαιούχο και στη μεταφορά του συνολικού ποσού των κρατήσεων και παρακρατήσεων προς τον επιχορηγούμενο Δήμο.
ζ) Κατά τα λοιπά ακολουθείται η συνήθης διαδικασία εκκαθάρισης και ενταλματοποίησης δαπανών ενώ για τη διασφάλιση της νομιμότητας των πληρωμών, θα πρέπει οι φορολογικές, ασφαλιστικές και δημοτικές ενημερότητες των τελικών προς πληρωμή δικαιούχων να τελούν εν ισχύ την ημέρα της πληρωμής τους, που γίνεται απευθείας από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
η) Το παρόν πρόγραμμα επιχορήγησης ολοκληρώνεται  την 31 Δεκεμβρίου 2018, ενώ τυχόν υπόλοιπα της επιχορήγησης που δεν θα χρησιμοποιηθούν μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος, προστίθενται στους προς απόδοση Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.