11 Οκτ 2016

Τροπολογία συμβασιούχοι: Θολό τοπίο σε δύο σημεία μετά τις συναντήσεις Βερναρδάκη

Σύγχυση αναφορικά με το σε ποιους συμβασιούχους αλλά και με ποιον τρόπο θα παραταθούν οι συμβάσεις καθαριότητας σε δημόσιο και ΟΤΑ προκλήθηκε μετά τις δύο συναντήσεις (με ΠΟΕ-ΟΤΑ και Συνδικάτο ΟΤΑ) του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορου Βερναρδάκη, τη στιγμή που η τροπολογία βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο ψήφισής της από τη Βουλή.
Κι αυτό γιατί, όσον αφορά το ποιους συμβασιούχους αφορά:

-Η ΠΟΕ-ΟΤΑ στην ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι «η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης δηλώνοντας πως κινείται στην κατεύθυνση των θέσεων της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ως προς όλα τα ζητήματα που τέθηκαν, ξεκαθάρισε πως η παράταση των συμβάσεων αφορά στους συμβασιούχους με 8μηνες συμβάσεις του 2015 που είχαν παραταθεί έως το 2016, καθώς και στις 8μηνες συμβάσεις που είναι είτε ενεργές, είτε έληξαν εξήντα (60) ημέρες πριν την ψήφιση της τροπολογίας. Σε ότι αφορά στις 2μηνες συμβάσεις ο Υπουργός ανέφερε ότι η δυνατότητα παράτασης προσκρούει σε αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου αλλά και σε Συνταγματικής φύσεως κωλύματα»
-Αντίθετα στη δική του ανακοίνωση το Συνδικάτο ΟΤΑ υποστηρίζει ότι «ύστερα από τη πίεση μας και τον αγώνα μας αποσπάσαμε δέσμευση  έτσι ώστε αυτοδικαίως να παραταθούν οι συμβάσεις όλες μέχρι το τέλος του 2017 και των 2μηνιτών. Εκτός από τους 2μηνίτες που προσελήφθηκαν το 2016».
Αυτοδίκαια ή όχι;

Παράλληλα, αν και στην ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν καθίσταται σαφές, συνδικαλιστές που συμμετείχαν στη συνάντηση υποστήριζαν στην aftodioikisi.gr ότι ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεσμεύθηκε ότι η παράταση των συμβάσεων θα είναι αυτοδίκαια και δεν θα εξαρτάται από τις «εγγεγραμμένες πιστώσεις στους οικείους προϋπολογισμούς», όπως αναφέρει η τροπολογία που έχει κατατεθεί στη Βουλή. Να σημειωθεί ότι για αυτοδικαία παράταση όλων των συμβάσεων κάνει λόγο στην ανακοίνωσή του και το Συνδικάτο ΟΤΑ.

Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό καθώς σε μια τέτοια περίπτωση, οι δήμοι δεν θα μπορούν να αρνηθούν, επικαλούμενοι οικονομικά προβλήματα, την παράταση των συμβάσεων. Από την άλλη πλευρά, αν ψηφισθεί έτσι διατυπωμένη η ρυθμίση υποχρεώνοντας στην ουσία τους δήμους να κρατήσουν όλους τους συμβασιούχους που έχουν σήμερα, θα νομιμοποιούνται, όσοι πράγματι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, να ζητούν πρόσθετη οικονομική ενίσχυση από το υπουργείο Εσωτερικών  και να μην καλύπτουν πλήρως τις δαπάνες για τον τομέα καθαριότητας από τα ανταποδοτικά τέλη.
Υπενθυμίζεται ότι, σχετικά με το θέμα της αυτοδίκαιης παράτασης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ μεταξύ άλλων «η Ομοσπονδία ζήτησε να ξεκαθαριστεί η ασάφεια που υπάρχει ως προς το ποιούς τελικά αφορά η τροπολογία, ενώ απαίτηση της είναι  να παραταθούν ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΑ το σύνολο των εποχιακών συμβάσεων (8μηνων) με ταυτόχρονη οικονομική ενίσχυση των Δήμων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις μισθολογικές ανάγκες» και  «η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης δήλωσε πως κινείται στην κατεύθυνση των θέσεων της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ως προς όλα τα ζητήματα που τέθηκαν».