31 Οκτ 2016

Τον Δεκέμβριο το πόρισμα για τον «Καλλικράτη» - Τι θα προβλέπει

Ερωτηθείς για τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Υπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, αναφέρει ότι, μέχρι τον Δεκέμβριο αναμένεται να έχει παραδοθεί το πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής, σημειώνοντας ότι, πρόκειται για μία πολυεπίπεδη και πολύπλευρη μεταρρύθμιση, για «επανασχεδιασμό ολόκληρου του διοικητικού συστήματος, με ουσιαστική μεταφορά εξουσιών, αρμοδιοτήτων και πόρων από το κέντρο προς τους περιφερειακούς και τοπικούς δημόσιους θεσμούς».

«Η λογική να λαμβάνονται αποφάσεις από την κεντρική διοίκηση και να υλοποιούνται από την Αυτοδιοίκηση, θα σταματήσει. Θα οριοθετηθούν οι ρόλοι διαφορετικών επιπέδων διοίκησης και θα εξεταστούν εκ βάθρων οι αρμοδιότητες όλων των βαθμίδων», προσθέτει.

Στα άξια αναφοράς το λεγόμενό του ότι, εξετάζονται οι δυνατότητες σταδιακής αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης των ΟΤΑ, ανάλογα με τη βελτίωση της γενικής δημοσιονομικής εικόνας της Χώρας.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Υπ.Εσ.Δ.Α. για τον «Καλλικράτη»

«Πρόκειται για μια πραγματικά πολυεπίπεδη και πολύπλευρη μεταρρύθμιση. Για την κατάρτιση αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα γυρίσει σελίδα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, συνεχίζει να εργάζεται με εντατικούς ρυθμούς η αρμόδια Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν εμπειρογνώμονες, πολιτικά στελέχη, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, αλλά κυρίως, κι εδώ είναι η μεγάλη διαφορά με ό,τι ξέραμε μέχρι τώρα, εκπρόσωποι της Τ.Α. την οποία το κράτος την καλεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Αναμένεται μέχρι τον Δεκέμβριο η Επιτροπή αυτή να έχει παραδώσει το πόρισμά της.

Βασικοί πυλώνες, είναι πολύ συνοπτικά οι ακόλουθοι: Η δημιουργία Επιτελικού Κράτους-Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει επανασχεδιασμό ολόκληρου του διοικητικού συστήματος, με ουσιαστική μεταφορά εξουσιών, αρμοδιοτήτων και πόρων από το κέντρο προς τους περιφερειακούς και τοπικούς δημόσιους θεσμούς. Η λογική να λαμβάνονται αποφάσεις από την κεντρική διοίκηση και να υλοποιούνται από την Αυτοδιοίκηση, θα σταματήσει. Θα οριοθετηθούν οι ρόλοι διαφορετικών επιπέδων διοίκησης και θα εξεταστούν εκ βάθρων οι αρμοδιότητες όλων των βαθμίδων. Πρόκειται για ένα εγχείρημα ολιστικής προσέγγισης της εξουσίας και της διοίκησης. Ενισχύεται η τοπική αυτονομία, ενώ εξετάζονται και οι δυνατότητες σταδιακής αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης των ΟΤΑ, ανάλογα με τη βελτίωση της γενικής δημοσιονομικής εικόνας της χώρας. Καθιερώνεται ένας μόνιμος μηχανισμός παρακολούθησης των δημοσιονομικών μεγεθών των ΟΤΑ, ώστε τα φαινόμενα οικονομικών αδιεξόδων και τετελεσμένων καταστάσεων να αποτελούν, πια, παρελθόν. Ενισχύεται δραστικά ο κοινωνικός ρόλος των ΟΤΑ, αφού οι αρμοδιότητές τους για την προστασία των ευάλωτων ομάδων, και ειδικά σε περιόδους παρατεταμένης λιτότητας, διευρύνονται και αποκτούν βαρύνουσα σημασία. Καθιερώνεται το «τεκμήριο αρμοδιότητας» άσκησης της κοινωνικής πολιτικής υπέρ των δήμων και η κοινωνική υπηρεσία των δήμων, πλέον, αναλαμβάνει συντονιστικό ρόλο στη διάγνωση των αναγκών, στον σχεδιασμό, στην ανάπτυξη των συνεργασιών και την δημιουργία δικτύων. Αναλαμβάνει δράσεις σε τομείς όπως Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμός, Αθλητισμός».