14 Οκτ 2016

Στις 17 ή 18/10 η Τροπολογία για τις συμβάσεις Καθαριότητας

Την ερχόμενη Δευτέρα 17 ή την Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016, θα κατατεθεί στη Βουλή, και το Νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας για την Έρευνα, η Τροπολογία του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Α., για την παράταση εργασίας συμβασιούχων Καθαριότητας στους Ο.Τ.Α. και το Δημόσιο.

Την ανακοίνωση έκανε από το βήμα της Βουλής, το πρωί της Πέμπτης, ο ίδιος ο αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, και κατά την απάντησή του, στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ, Εμμανουήλ Συντυχάκη, για τη μονιμοποίηση όσων επιτυχόντων έχουν προσληφθεί στους δήμους από τους προσωρινούς πίνακες του ΑΣΕΠ.

«Καταρχήν, να συμφωνήσουμε σε κάτι: Δεν υπάρχει μια τροπολογία που πάει και έρχεται. Άλλωστε, εμείς είχαμε παρατείνει τις συμβάσεις αυτές των οκταμηνιτών μέχρι το τέλος του ’16 και αυτό θα κάνουμε μέχρι το τέλος του ’17.

Υπάρχουν, όμως, διάφορα ζητήματα που αφορούν νομοτεχνικές λεπτομέρειες και σε λίγες μέρες, νομίζω τη Δευτέρα ή την Τρίτη στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την έρευνα, θα έχει λυθεί οριστικά αυτό το ζήτημα», τόνισε, αναλυτικά ο κ. Βερναρδάκης, επί του θέματος, για να προσθέσει:

«Για το θέμα το οποίο θέτετε, υπάρχει ένα γενικότερο ζήτημα. Το γενικότερο ζήτημα στους δήμους είναι ότι πράγματι η διοίκηση των δήμων είναι, θα έλεγα χωρίς παρεξήγηση, ένα "μαύρο κουτί" της διοίκησης. Γιατί; Διότι έχει πάρα πολλές εργασιακές σχέσεις. Αυτό χρειάζεται μια συνολική επαναρρύθμιση όλου του τοπίου.

Εν πάση περιπτώσει, είναι ένα μεγάλο θέμα συζήτησης αυτό. Σ’ αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να κινηθεί η πολιτεία. Εμείς αυτό θα κάνουμε. Προφανώς, όμως, αυτό θέλει και τη συνεργασία των δήμων, οι οποίοι πολλές φορές κρύβονται ή επικαλούνται την περίφημη αυτοτέλεια σε ό,τι αφορά μια σειρά από λειτουργίες τους. Άρα, εδώ έχουμε ένα ζήτημα που πρέπει να δούμε συνολικά.

Γι’ αυτό που λέτε για το ζήτημα της συγκεκριμένης ερώτησης, η βούληση του Υπουργείου είναι να προχωρήσει περίπου στην κατεύθυνση που θέσατε εσείς. Αυτό θέλει μία νομοτεχνική επεξεργασία, έτσι όπως την άκουσα, ακριβώς διότι θα πρέπει να δούμε σε τι θέσεις θα πάνε αυτοί, αν θα πάνε σε προσωποπαγείς ή αν θα πάνε σε καινούργιες κενές οργανικές θέσεις και βεβαίως με τι σύμβαση εργασίας θα πάνε.

Επομένως, αν σ’ αυτή την τροπολογία, έτσι όπως την έχετε, μπορέσουμε να τα δούμε αυτά και είναι θέμα μιας νομοτεχνικής επεξεργασίας, νομίζω ότι γι’ αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι πράγματι κινδυνεύουν, ενώ θεμελίωσαν το δικαίωμα πλήρους και διαρκούς απασχόλησης τα προηγούμενα χρόνια, προφανώς θα πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο θα συνεχίσουν να δουλεύουν, διότι όποιες αλλαγές γίνονται, δεν γίνονται με υπαιτιότητά τους. Αυτή είναι η βασική αρχή της ισονομίας και της διαφάνειας της διοίκησης, επομένως σ’ αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε».