15 Οκτ 2016

Δις ισόβια για υπεξαίρεση 1,4 εκατ. ευρώ στην Ξάνθη

Ποινή δις ισόβιας κάθειρξης για απιστία και υπεξαίρεση χωρίς ελαφρυντικά επέβαλε σήμερα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θράκης στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της «ΕΑΠΑΞ» και πρώην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης, δικηγόρο Θεολόγο Καλαϊτζή.

Το δικαστήριο, δέχθηκε την καταδικαστική πρόταση του εισαγγελέα, για την υπόθεση της τελούσας υπό εκκαθάριση εταιρίας δημοτικής επιχείρησης του δήμου Ξάνθης «ΕΑΠΑΞ» (Επιχείρηση Αξιοποίησης Παλιάς Ξάνθης).

Σύμφωνα με τον έλεγχο των οικονομικών επιθεωρητών, το ποσό αγγίζει το 1,4 εκατομμύριο ευρώ. 

Στην απολογία του, ο κ. Καλαϊτζής επικαλέστηκε διπλό έλεγχο όλων των οικονομικών πεπραγμένων από το ΣΔΟΕ το 2007 - 2008, που δεν βρήκε τίποτα το επιλήψιμο, γεγονός που σύμφωνα με τον ίδιο, εδραίωσε μέσα του την πεποίθηση ότι όλα έβαιναν καλώς - και λειτουργούσε με καλή πίστη. 

Πάντως, ο ίδιος κρίθηκε αθώος για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία. Είχε κριθεί προφυλακιστέος και κρατούνταν στις φυλακές Κομοτηνής από τον Ιούλιο του 2015.

Ο συγκατηγορούμενός του διευθυντής της επιχείρησης Γιώργος Δερές, στον οποίο αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, τιμωρήθηκε με κάθειρξη 12 ετών.

Η έφεση που κατέθεσε ο δεύτερος από τους κατηγορουμένους, έχει ανασταλτικό χαρακτήρα ως προς την εκτέλεση της ποινής. Ο Γιώργος Δερές θα αφεθεί ελεύθερος μετά την καταβολή εγγύησης 10.000 ευρώ.