17 Σεπ 2016

«Κεραυνοί» ΥΠΕΣ για ΟΤΑ

Δεν έχουν στείλει στοιχεία για βαθμολογική κατάταξη υπαλλήλων 93 δήμοι και 554 ΝΠΔΔ, ενώ το 9% των 407 φορέων που ανταποκρίθηκαν δεν έχουν εκδώσει διαπιστωτικές πράξεις

Μετ' εμποδίων προχωρεί η διαδικασία για τη βαθμολογική κατάταξη των υπαλλήλων στους ΟΤΑ με βάση τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις για το προσωπικό στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ενενήντα τρεις δήμοι και 554 Νομικά Πρόσωπα εποπτευόμενα από ΟΤΑ δεν είχαν στείλει στις αρμόδιες υπηρεσίες, έως τις 2 Σεπτεμβρίου 2016, τους πίνακες με την κατάταξη των υπαλλήλων τους σε νέους βαθμούς. Επίσης, 37 φορείς από το σύνολο των 407 ΟΤΑ α' και β' βαθμού, Νομικών Προσώπων και ιδρυμάτων που απέστειλαν στοιχεία στο υπουργείο Εσωτερικών δεν έχουν προβεί σε έκδοση των απαιτούμενων διαπιστωτικών πράξεων βαθμολογικής κατάταξης, μεταξύ άλλων, λόγω διοικητικών εκκρεμοτήτων.
Το ζήτημα αυτό αποκτά διαστάσεις λόγω της αυστηρότητας των εντολών του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, οι οποίες περιλαμβάνονται σε έγγραφο που εστάλη το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας. Επισείει τις πειθαρχικές ευθύνες τις οποίες θα έχουν φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δεν θα ολοκληρώσουν έγκαιρα τη διαδικασία βαθμολογικής επανακατάταξης των υπαλλήλων τους και δεν θα αποστείλουν τα στοιχεία στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Γιατί επείγονται
Οπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση επείγεται να έχει εικόνα όλου του Δημοσίου ως προς τα προσόντα και τους βαθμούς των υπαλλήλων. Επιδιώκει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να υλοποιούνται οι διαδικασίες που ορίζονται στα νομοθετήματα αλλά και έχει όλα τα στοιχεία ώστε να προχωρήσει εντός χρονοδιαγραμμάτων την υπόθεση της κινητικότητας αλλά και τα ζητήματα που αφορούν τα στελέχη και τις θέσεις ευθύνης.
Το έγγραφο (αριθμ. πρωτ. 27877/7.9.2016), που παρουσιάζει «Το Βήμα», έχει την ένδειξη «εξαιρετικά επείγον» και φέρει την υπογραφή του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών κ. Κώστα Πουλάκη. Είναι συνέχεια επισημάνσεων της εγκυκλίου της 3ης Αυγούστου 2016 με την οποία, μεταξύ των άλλων, το υπουργείο καλούσε να πραγματοποιηθεί η κατάταξη του προσωπικού και να εφαρμοστούν οι διαδικασίες ώστε να προχωρήσουν οι προβλέψεις του νέου νόμου «Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, βαθμολογική διάρθρωση θέσεων, συστήματα αξιολόγησης, προαγωγών και επιλογής προϊσταμένων» (ν. 4369/2016).
Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία περιλαμβάνονται στο έγγραφο που υπογράφει ο κ. Πουλάκης, ανταποκρίθηκαν και έχουν αποστείλει τα απαιτούμενα στοιχεία 407 φορείς. Από αυτούς, οι 370 (91%) έχουν ήδη προβεί στην έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων κατάταξης για το σύνολο του προσωπικού τους, ενώ 6 (1,5%) δεν έχουν εκδώσει πράξη για ορισμένους μόνο από τους υπαλλήλους τους λόγω εκκρεμοτήτων που υφίστανται σε σχέση με τη διοικητική διαδικασία. Οι υπόλοιποι 31 φορείς (το 7,5%) δεν έχουν προβεί σε έκδοση των απαιτούμενων διαπιστωτικών πράξεων για διάφορους λόγους. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι 13 Περιφέρειες είχαν στείλει στοιχεία στα οποία δεν φαίνεται να υπάρχουν εκκρεμότητες περί διαπιστωτικών πράξεων για κατάταξη των υπαλλήλων της.
Οι φορείς που κλήθηκαν να αποστείλουν στοιχεία για τους νέους βαθμούς του προσωπικού ήταν όλοι οι ΟΤΑ α' και β' βαθμού, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), τα ιδρύματα, καθώς και οι σύνδεσμοι αυτών. Ομως, όπως επισημαίνεται στο νέο έγγραφο του υπουργείου, «14 ημέρες μετά την εκπνοή της τεθείσας προθεσμίας (19 Αυγούστου) εμφανίζεται να έχει ανταποκριθεί στην εγκύκλιό μας, αποστέλλοντας στοιχεία, μόνο ένα μέρος αυτών, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι υπόλοιποι (93 δήμοι και 554 νομικά πρόσωπα) ενδεχομένως να μην έχουν προβεί μέχρι σήμερα στην έκδοση των απαιτούμενων διαπιστωτικών πράξεων».
Λόγος για πειθαρχικές ευθύνες
Το έγγραφο του κ. Πουλάκη αναφέρει ακόμη: «Κατόπιν αυτού και δεδομένου ότι η αμέλεια εφαρμογής των κείμενων διατάξεων αποτελεί παράλειψη οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας, παρακαλούνται οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις να μεριμνήσουν άμεσα ώστε να ολοκληρωθεί η βαθμολογική κατάταξη του προσωπικού των φορέων αρμοδιότητάς τους με την έκδοση των σχετικών διαπιστωτικών πράξεων».
Επίσης, στο έγγραφο με θέμα «Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 27 του ν. 4369/2016, περί βαθμολογικής κατάταξης των υπαλλήλων», οι αποκεντρωμένες διοικήσεις καλούνται να υπενθυμίσουν προς τους ΟΤΑ την υποχρέωσή τους για την ενημέρωση της εφαρμογής του «Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου» με τα νέα δεδομένα της βαθμολογικής κατάταξης του προσωπικού τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το έγγραφο υπενθυμίζει και την υποχρέωση Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και Περιφερειών για αποστολή στοιχείων ως τις 23.9.2016, αναφορικά με τη συγκρότηση των υπηρεσιακών συμβουλίων των ΟΤΑ.

της Παναγιώτας Μπίτσικα