23 Σεπ 2016

Αναλγησία: Διώχνουν ηλικιωμένους επειδή είναι καπνιστές και απειλούν εργαζόμενους με απόλυση

Της Ντίνας Μπατζιά
Κι όμως είναι αλήθεια … Το «μεγάλο σπίτι που χωράει τον παππού και τη γιαγιά», το Γηροκομείο Πειραιά αποφάσισε ξαφνικά ότι οι υπερήλικες που διαμένουν χρόνια στο ίδρυμα κι έχουν χτίσει τη ζωή τους εκεί, θα πρέπει στο εξής να μην καπνίζουν ούτε στον κήπο, αλλιώς θα καταγγέλλεται η σύμβασή τους και θα αποπέμπονται από το ίδρυμα. Ήδη διώχθηκαν έξι άνθρωποι. Ακόμη χειρότερα, ζητούν δήλωση από τους εργαζόμενους να μην κουβαλάνε μαζί τους τσιγάρα, αλλιώς θα απολύονται! Αυθαιρεσία. Και αναλγησία. Το χαμόγελο όλων έχει σβήσει, όταν έφτασε στα χέρια τους η σχετική διοικητική πράξη – ανακοίνωση, υπογεγραμμένη από τον Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, και οι πρώτες διώξεις…

Στο Γηροκομείο Πειραιά, ένα ίδρυμα που διοικείται από 7μελές Συμβούλιο του οποίου προΐσταται ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ και συμμετέχει με εκπροσώπους στο ΔΣ και ο δήμος Πειραιά, φιλοξενεί και φροντίζει τους απόμαχους της ζωής έναντι αδρού αντιτίμου, ενώ διαθέτει και αρκετές θέσεις για απόρους. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα και πιο ανθρώπινα Γηροκομεία, με ευσυνείδητους εργαζόμενους, το οποίο, εκτός από τους τρόφιμους που πληρώνουν, ενισχύεται οικονομικά από δωρητές και χορηγούς. 

Σύμφωνα με μαρτυρίες που έχουμε στη διάθεσή μας, και τα σχετικά έγγραφα που θα δείτε παρακάτω, η ζωή για μεγάλους ανθρώπους που έμειναν μόνοι στη ζωή, βρήκαν στο Γηροκομείο ένα ζεστό οικογενειακό περιβάλλον, φίλους, νέα ζωή, όταν ξαφνικά αλλάζει …. έρχεται αυτό το έγγραφο που λέει πως διώχνει όσους τυγχάνουν καπνιστές, κι ακόμη ένα έγγραφο που ζητά δήλωση (!) από τους εργαζόμενους ότι δεν θα φέρουν μαζί τους, ούτε στα προσωπικά τους είδη προϊόντα καπνού, αλλιώς θα απολύονται!

Καπνιστές λοιπόν τυγχάνουν 32 τρόφιμοι σε σύνολο 180. Όσο για τους 80 εργαζόμενους, τρομοκρατημένοι μη χάσουν τη δουλειά τους υπέγραψαν την ανήκουστη δήλωση που τους ζητήθηκε, ενώ μόνο 12 δεν την υπέγραψαν κι αντί αυτού κατέθεσαν μία υπεύθυνη δήλωση που αναγράφει πως έλαβαν γνώση για την ... εντολή της διοίκησης.

«Από την ώρα που μας ήρθε αυτό το χαρτί, έχει αλλάξει η κατάσταση, δεν έχουμε ησυχία όπως πριν, νιώθουμε στενάχωρα», εκφράζει την απογοήτευσή του τρόφιμος του ιδρύματος. «Εμείς δε λέμε να καπνίζουμε μέσα, ποτέ δε το κάναμε, όλοι κι όλοι 32 καπνιστές είμαστε, τι άλλο μας έχει μείνει σ ‘ αυτή την ηλικία; Να, εδώ παρεούλα και κανένα τσιγάρο στο κήπο. Που να πάνε μόνοι άνθρωποι που τους διώχνει τώρα; Εδώ έμαθαν τόσα χρόνια, εδώ είναι η ζωή τους… ».

Η διοίκηση προέβη στην απόφαση αυτή με αφορμή μια φωτιά, μικρής έκτασης, χωρίς ζημιές, από τσιγάρο ηλικιωμένης η οποία πέθανε στον ύπνο της, της έπεσε το τσιγάρο στο μαξιλάρι κι έτσι άρπαξε φωτιά.
Το αίτημα των ανθρώπων να συνεχίσουν τη μοναδική απόλαυση - συνήθεια του καπνίσματος, αφορά μόνο τον εξωτερικό χώρο του ιδρύματος, κι ένα μικρό υπόγειο δωμάτιο καπνιστών για το χειμώνα. Όχι μόνο δεν έχει γίνει δεκτό, δεν έχει δοθεί εναλλακτική λύση, αλλά ήδη διώχθηκαν 6 τρόφιμοι και ο 7ος έχει ειδοποιηθεί να φύγει.

Τα στοιχεία ήρθαν στα χέρια μας κι αποφασίσαμε να αναδείξουμε το θέμα, όχι μόνο γιατί θεωρούμε αυθαίρετες τις ενέργειες αυτές της Διοίκησης και του Μητροπολίτη Πειραιώς – σε ποιο νόμο στηρίζονται κι αν οποιοσδήποτε εσωτερικός κανονισμός είναι υπεράνω του νόμου, ειδικά για τη δήλωση που ζητά από τους εργαζόμενους- αλλά περισσότερο γιατί το να πετάς ανθρώπους έξω από την οικογένεια που έφτιαξαν στα γεράματα ξαφνικά και με συνοπτικές διαδικασίες, είναι τόσο σκληρό κι άσπλαχνο, όσο εντελώς αντίθετο είναι και με τους σκοπούς του ιδρύματος και με τα μηνύματα αγάπης που διαλαλεί η Εκκλησία.