16 Σεπ 2016

Βερναρδάκης στην aftodioikisi.gr: Τι λέει για προϋπηρεσία, e-έγγραφα, Μητρώο, κινητικότητα, οργανογράμματα

Και μισθολογική θα γίνει, κατά πάσα πιθανότητα, η αναγνώριση προϋπηρεσίας στο δημόσιο, επιβεβαιώνει ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης στο α΄ μέρος της συνέντευξής του στην aftodioikisi.gr. «Tο ΓΛΚ το διερευνά ήδη σε συνεργασία μαζί μας για να το ενσωματώσει στα σενάριά του», λέει χαρακτηριστικά.
Προσθέτει, δε, ότι «η αναγνώριση της προϋπηρεσίας δεν έχει κλειστή ημερομηνία. Είναι συνεχής και χρονικά απεριόριστη», τονίζοντας ότι «αν υπάρχουν προβλήματα σε κάποιες υπηρεσίες ή σε κάποια επαγγέλματα ή σε κάποιες τυπικές διαδικασίες αναγνώρισης θα λυθούν».
Όσον αφορά την κατάργηση της χαρτούρας, εκφράζει την ελπίδα ότι «μέχρι το τέλος Μαΐου του 2017 όλο το δημόσιο θα διακινεί τα έγγραφά του ηλεκτρονικά».  Προσθέτει, δε, ότι εφόσον έως το τέλος του 2016 (σ.σ όπως έχει υποσχεθεί ο υπουργός Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής) συνδεθούν οι μεγάλες βάσεις του δημοσίου μεταξύ τους, «τότε όλες οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες θα αναβαθμιστούν καταλυτικά. Όχι μόνο τα ΚΕΠ και ο Ερμής, αλλά και άλλες εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί από τον πρωτοπόρο ιδιωτικό τομέα και τα Πανεπιστήμια, όπως τα «ΑΤΜ» των δημοσίων εγγράφων».
Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης εκφράζει τη βεβαιότητα ότι έως το τέλος του χρόνου θα έχουν ολοκληρωθεί τα νέα οργανογράμματα στο δημόσιο, ενώ για το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών αποκαλύπτει ότι μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί 1.000 δημόσιοι υπάλληλοι αλλά δεδομένου ότι «είχαμε κάποια προβλήματα λειτουργίας με το νέο πληροφοριακό σύστημα του ΑΣΕΠ, τα οποία σιγά-σιγά επιλύονται, υπολογίζουμε ότι στην πλήρη ανάπτυξή του το Μητρώο θα έχει περίπου 30-35.000 εγγεγραμμένους/ες».
Τέλος, σχετικά με την κινητικότητα, ν/σ που πρόκειται να συζητηθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή, επισημαίνει ότι «δεν είναι δυνατόν σήμερα να εκτιμηθεί» πόσοι δημόσιοι υπάλληλοι θα θελήσουν να μετακινηθούν, προσθέτει ωστόσο ότι «η απλοποίηση χρόνου και διαδικασίας πιθανόν να αποτελέσει κίνητρο για πολύ περισσότερους υπαλλήλους να κάνουν χρήση της κινητικότητας».
Το πλήρες κείμενο του α΄ μέρους της συνέντευξης του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορου Βερναρδάκη στην aftodioikisi.gr είναι το εξής:  
–           Κύριε υπουργέ, θα ήθελα να ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας από τις αποφάσεις που έλαβε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης της  Δημόσιας Διοίκησης πριν από μερικές ημέρες. Θέσατε ως πρώτη προτεραιότητα τη λύση ενός προβλήματος που ταλανίζει εδώ και πολλές  δεκαετίες το δημόσιο, τη γραφειοκρατία. Πότε θεωρείτε ότι θα είναι σε θέση το δημόσιο να διακινεί μόνο ηλεκτρονικά έγγραφα;
Ο νόμος θα θέσει δεσμευτική ημερομηνία για όλες τις υπηρεσίες του δημοσίου, περίπου ένα επτάμηνο. Υπάρχουν υπηρεσίες που θα έτοιμες πολύ πιο γρήγορα, κάποιες που θα χρειαστούν όλο το διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, στόχος μας δεν είναι να βάλουμε ένα μη-εφαρμόσιμο χρονικό διάστημα, αλλά ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα. Ευελπιστώ ότι μέχρι το τέλος Μαίου του 2017 όλο το δημόσιο θα διακινεί τα έγγραφά του ηλεκτρονικά. 
–           Έχετε, επίσης, θέσει ως στόχο τη διασύνδεση και διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων  της Δημόσιας Διοίκησης και των οργανισμών του δημοσίου τομέα με τη λειτουργία από Νοέμβριο του Μητρώου Πολιτών. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για τον πολίτη;
Σημαίνει ότι θα μπορεί να κάνει όλες τις συναλλαγές του με το δημόσιο απλά, εύκολα, χωρίς μετακινήσεις και χωρίς αργοπορία. Αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται όλα τα πληροφοριακά συστήματα του δημοσίου να «επικοινωνούν» μεταξύ τους. Σήμερα αυτό δεν συμβαίνει. Δυστυχώς, είκοσι χρόνια διακυβέρνησης, από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 έως σήμερα, έχουν πάει χαμένα. Και τώρα ερχόμαστε εκ των υστέρων να λύσουμε προβλήματα και καταστάσεις που σε άλλες χώρες είναι λυμένα εδώ και δεκαετίες.   
–           Ένας από τους πετυχημένους θεσμούς της δημόσιας διοίκησης είναι τα ΚΕΠ και η Πύλη Ερμής. Αυτή τη στιγμή οι πολίτες μπορούν να λαμβάνουν ηλεκτρονικά μερικές εκατοντάδες πιστοποιητικά. Πότε αυτό θα αφορά το σύνολο των πιστοποιητικών  ή έστω ένα μεγάλο τμήμα των πιστοποιητικών που εκδίδει το δημόσιο;
Έχει να κάνει και αυτό με τη διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων. Με όλη δηλαδή την αρχιτεκτονική της διασυνδεσιμότητας των υπηρεσιών στο δημόσιο. Εφόσον αυτό το πρόβλημα λυθεί, κάτι που μέχρι το τέλος του 2016 θα έχει προχωρήσει πάρα πολύ, τότε όλες οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες θα αναβαθμιστούν καταλυτικά. Όχι μόνο τα ΚΕΠ και ο Ερμής, αλλά και άλλες εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί από τον πρωτοπόρο ιδιωτικό τομέα και τα Πανεπιστήμια, όπως τα «ΑΤΜ» των δημοσίων εγγράφων.
–           Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κινητικότητα η οποία θα λειτουργεί σε εθελοντική βάση από 1.1.2017. Πόσοι υπάλληλοι υπολογίζετε να μετακινηθούν ώστε να καλυφθούν σε ένα σημαντικό ποσοστό κενά που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο δημόσιο;
Δεν είναι δυνατόν σήμερα να εκτιμηθεί κάτι τέτοιο. Αυτήν τη στιγμή εφαρμόζεται ένα απαρχαιωμένο σύστημα «κινητικότητας» με αποσπάσεις – μετατάξεις – διαθέσεις, είναι χρονοβόρο και απαιτεί πολλές διοικητικές διαδικασίες και υπογραφές. Η απλοποίηση χρόνου και διαδικασίας πιθανόν να αποτελέσει κίνητρο για πολύ περισσότερους υπαλλήλους να κάνουν χρήση της κινητικότητας. Η κινητικότητα πρέπει να αποσαφηνίσουμε επίσης είναι μια διαδικασία που συνδέει τις επιλογές των εργαζομένων με τις ανάγκες των υπηρεσιών. Ωστόσο, πρέπει να διευκρινίσουμε ότι δεν θα λύσει το μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης του δημοσίου. Αυτό μπορεί να λυθεί μόνον με ένα πρόγραμμα στοχευμένων προσλήψεων για την επόμενη τριετία. 
–           Έχετε ζητήσει όλα τα υπουργεία, οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, οι ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ να αποκτήσουν νέα οργανογράμματα μέχρι το τέλος του χρόνου προκειμένου οι νέες δομές να αποτελέσουν τον οδηγό των προσλήψεων και των μετατάξεων χιλιάδων υπαλλήλων. Σε ποιο βαθμό αυτό έχει προχωρήσει; Θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου;
Πιστεύω ναι, ήδη όλα τα Υπουργεία έχουν συγκροτήσει ομάδες εργασίας που έχουν προχωρήσει πολύ τη δουλειά τους, με τη βοήθεια του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης.
–           Τον περασμένο Ιούλιο δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ για την αναγνώριση προϋπηρεσίας δημοσίων υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, στην πορεία υπήρξαν προβλήματα κυρίως με τις βεβαιώσεις των ασφαλιστικών ταμείων, με προεξάρχον το ΙΚΑ. Έχει λυθεί οριστικά αυτό το πρόβλημα;
Λύνεται βήμα-βήμα. Για την παραδοσιακή γραφειοκρατία είναι ένα σοκ γιατί πρέπει να ενσωματώσει στη λειτουργία της μια διάσταση που μέχρι τώρα δεν υπήρχε. Υπάρχουν και τα γνωστά προβλήματα της υποδομής σε πληροφοριακά συστήματα. Στο ΙΚΑ πχ δεν υπάρχουν ψηφιακά δεδομένα πριν από το 2002. Και άρα πρέπει να πάνε χειροκίνητα!!  Πάντως προχωράνε όλα κανονικά.
 –           Πόσοι υπολογίζετε ότι θα είναι οι υπάλληλοι που θα αναγνωρίσουν προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα; Υπάρχουν εργαζόμενοι που θα μείνουν εκτός, όπως υποστηρίζουν συνδικαλιστές;
Δεν μπορώ να γνωρίζω τον αριθμό. Εκτιμώ ότι είναι μεγάλος, αλλά με ακρίβεια δεν μπορώ να μιλήσω. Τώρα γι’ αυτό που λένε οι συνδικαλιστές δεν ξέρω. Πρέπει να το ορίσουν λίγο πιο συγκεκριμένα. Ποιοι μπορεί να μείνουν εκτός, για ποιο ακριβώς λόγο, κοκ. Αλλά θέλω να διευκρινίσω κάτι. Η αναγνώριση της προϋπηρεσίας δεν έχει κλειστή ημερομηνία. Είναι συνεχής και χρονικά απεριόριστη. Μπορεί δηλαδή κάποιος/α να αναγνωρίσει την προϋπηρεσία του σε ένα ή σε δύο χρόνια, ή τώρα ή σε δύο μήνες. Δεν είναι διαδικασία που έχει χρονικό όριο. Επομένως, αν υπάρχουν προβλήματα σε κάποιες υπηρεσίες ή σε κάποια επαγγέλματα ή σε κάποιες τυπικές διαδικασίες αναγνώρισης θα λυθούν.
–           Υπάρχει πιθανότητα αυτή η βαθμολογική αναγνώριση να γίνει και μισθολογική από το 2018;
Προφανώς. Έτσι κι’ αλλιώς το ΓΛΚ το διερευνά ήδη σε συνεργασία μαζί μας για να το ενσωματώσει στα σενάριά του.
–           Από τον περασμένο Ιούλιο τέθηκε σε λειτουργία το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης. Πόσοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν εκδηλώσει έως σήμερα το ενδιαφέρον τους;
Μέχρι σήμερα περίπου 1.000. Αλλά είχαμε κάποια προβλήματα λειτουργίας με το νέο πληροφοριακό σύστημα του ΑΣΕΠ, τα οποία σιγά-σιγά επιλύονται. Υπολογίζουμε ότι στην πλήρη ανάπτυξή του το Μητρώο θα έχει περίπου 30-35.000 εγγεγραμμένους/ες.
–           Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχετε θέσει εντός του Σεπτεμβρίου πρόκειται να εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση για τη σύσταση και τη συγκρότηση του Ειδικού Συμβουλίου Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙ.Σ.Ε.Π.) το οποίο είναι αρμόδιο για την επιλογή προϊσταμένων. Πρόκειται στην ουσία για την εκκίνηση της διαδικασίας που θα ολοκληρωθεί το 2018. Τι θα αλλάξει για το δημόσιο όταν θα αποκτήσει νέους manager; 
Θα αποκτήσει μεγαλύτερη λειτουργική και παραγωγική ικανότητα, θα έχει θεσμική και διοικητική μνήμη ώστε να μην γίνεται βορά στη διαφθορά και τον φαβοριτισμό, θα αναδειχθεί ο μεγάλος πλούτος του δημοσίου σε ανθρώπινο δυναμικό και εξειδικευμένα στελέχη. Θα αλλάξει σιγά-σιγά η εικόνα του δυσκίνητου και αντιπαραγωγικού δημοσίου. 
Στο β΄ μέρος της συνέντευξης που θα δημοσιευθεί τη Δευτέρα (19/9) ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μιλάει για την αντιπαράθεσή του με την ΑΔΕΔΥ, την αξιολόγηση στο δημόσιο, τις προσλήψεις που προγραμματίζονται έως και το 2017 αλλά και την εξαγγελία του προέδρου της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη για μικρότερο δημόσιο.