29 Σεπ 2016

Δήμος Χαλανδρίου: Φεστιβάλ Ρεματιάς 2016 - Απολογισμός

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τηλ. 2132023922





Χαλάνδρι 27/09/2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΒΡΗΚΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΤΟ 
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΡΕΜΑΤΙΑΣ 2016


Με τη συναυλία – αφιέρωμα στους Νίνο Ρότα και Ένιο Μορικόνε από τη Φιλαρμονική του Δήμου Χαλανδρίου – η οποία πραγματοποιήθηκε για δεύτερη φορά λόγω της μεγάλης απήχησης που είχε την πρώτη – ολοκληρώθηκε την προηγούμενη βδομάδα το Φεστιβάλ Ρεματιάς 2016, Νύχτες Αλληλεγγύης. Η παράσταση Το όνομά μου είναι Rachel Corrie των Άλαν Ρίκμαν, Κατερίνα Βίνερ, που ήταν η τελευταία προγραμματισμένη εκδήλωση του φεστιβάλ δυστυχώς ματαιώθηκε εξαιτίας της νεροποντής.

Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης (1 Ιουλίου – 21 Σεπτεμβρίου) πραγματοποιήθηκαν 54 παραστάσεις (θεάτρου, μουσικής, χορού κ.ά)  μέσα σε 46 ημέρες (κατά τη διάρκεια τoυ Our Festival γίνονταν περισσότερες από μία παραστάσεις την ημέρα ενώ κάποιες άλλες παρουσιάστηκαν περισσότερες από μία φορές). Από τις 54 παραστάσεις, οι 46 είχαν ελεύθερη είσοδο για το κοινό και ο Δήμος Χαλανδρίου καλούσε τους πολίτες να συμβάλλουν εφ’ όσον το επιθυμούν με τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Χαλανδρίου και για τις δομές αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.
Ο απολογισμός του φετινού Φεστιβάλ Ρεματιάς δικαιώνει πανηγυρικά τον τίτλο του ως Νύχτες Αλληλεγγύης. Οι άνθρωποι που παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις, σύμφωνα με την καταγραφή του Τμήματος Σχεδιασμού Πολιτιστικών Δράσεων του Δήμου Χαλανδρίου,  ξεπέρασαν τις 25.000 ενώ η ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα του Δήμου για συνεισφορά σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, για τις κοινωνικές δομές της πόλης, ήταν πρωτοφανής.
 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Χαλανδρίου, μόνο το μήνα Ιούλιο (καθ’ όλη τη διάρκεια του οποίου υπήρχαν εκδηλώσεις στο φεστιβάλ) συγκεντρώθηκαν 2.141 τεμάχια συσκευασμένων προϊόντων ενώ τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο (οι οποίοι δεν καλύπτονταν εξ ολοκλήρου από το πρόγραμμα εκδηλώσεων) 312 και 831 αντίστοιχα. Στο σύνολο των 3.284προϊόντων, όλα τρόφιμα μακράς διαρκείας, οι μεγαλύτερες ποσότητες ήταν όσπρια και ζυμαρικά. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ συγκεντρώθηκαν επίσης περίπου 40 σακούλες σούπερ μάρκετ με ρούχα και υποδήματα, κυρίως παιδικά, ενώ δεν έλειψε και η προσφορά σε φάρμακα.
Όσον αφορά στην προσέλευση του κοινού σε επιμέρους εκδηλώσεις, τον περισσότερο κόσμο «έφερε» στη Ρεματιά η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ ενώ στα υψηλότερα επίπεδα συμμετοχής του κοινού βρέθηκαν οι συναυλίες της Φιλαρμονικής του Δήμου Χαλανδρίου. Το θέατρο γέμισε ωστόσο ακόμη και με όρθιους θεατές σε πολλές περιπτώσεις, όπως οι βραδιές με λατινοαμερικάνικη μουσική και εκείνες με ρεμπέτικα και παραδοσιακά τραγούδια αλλά και σε ορισμένες θεατρικές παραστάσεις. Οι φίλοι της Ρεματιάς παρέμειναν μάλιστα πιστοί στο ραντεβού τους, γεμίζοντας σε πολλές περιπτώσεις το θέατρο, ακόμη και τις τελευταίες μέρες του φεστιβάλ, παρά το φθινοπωρινό κρύο και την «απειλή» των πρώτων βροχών.
Εντυπωσιακή και σημαντικά αυξημένη σε σχέση με την περσινή χρονιά υπήρξε και η επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας του φεστιβάλ, http://www.theatrorematias.gr/,  την οποία επισκέφθηκαν, κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, 16.308 χρήστες του Διαδικτύου.
Μια ακόμη διάσταση την οποία επηρέασαν θετικά οι Νύχτες Αλληλεγγύης είναι οι συνθήκες προσβασιμότητας της Ρεματιάς από ανθρώπους με αναπηρία. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ δόθηκε η δυνατότητα στους ανθρώπους με κινητική αναπηρία να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτό μπαίνοντας με το αυτοκίνητο τους στο χώρο της Ρεματιάς. Η συγκεκριμένη ρύθμιση είχε ως αποτέλεσμα να γίνειεφικτή η καθημερινή παρουσία χρηστών αμαξιδίων στο θέατρο. Επίσης η παράσταση Πέρσες που ανέβασε η ομάδα ΘΕ.ΑΜ.Α. (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία) πραγματοποιήθηκε, σε συνεργασία με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία, σε συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας (διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα, ακουστική περιγραφή για ανθρώπους με προβλήματα όρασης) ενώ στις παραστάσεις της διοργάνωσης Our Festival, που φιλοξένησαν οι Νύχτες Αλληλεγγύης, υπήρχε διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα ή ελληνικοί υπέρτιτλοι για κωφούς και βαρήκοους.
Τέλος, στο Φεστιβάλ Ρεματιάς 2016, παρουσιάστηκε και το cd παραγωγής του Αετοπουλείου Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Χαλανδρίου 11 Στιχοπλόκοι με μελοποιημένους στίχους  νέων δημιουργών που είχαν παρακολουθήσει εργαστήρι δημιουργικής γραφής στο Αετοπούλειο.
Την ικανοποίησή του για την επιτυχία του Φεστιβάλ Ρεματιάς 2016, που φέτος γνώρισε μια νέα διεύρυνση και σε πολιτιστικό και καλλιτεχνικό επίπεδο αλλά και όσον αφορά στη χρονική του διάρκεια και τον οικονομικό του προϋπολογισμό εκφράζει ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Αθλητισμού, Σέργιος Γκάκας:
«Θέλω – εκ μέρους της διοίκησης του Δήμου – να εκφράσω τη χαρά μου για τις Νύχτες Αλληλεγγύης που έζησαν εδώ πάνω από 25.000 θεατές. Και όχι μόνο θεατές αλλά ενεργοί συμπαραστάτες στην προσπάθεια μας μέσα σε συνθήκες κρίσης να αποδείξουμε ότι είναι ακόμη πιο αναγκαία η απόλαυση της τέχνης και η στήριξη έργων, τα οποία είτε με τη μορφή και το περιεχόμενό τους είτε με τον τρόπο παραγωγής τους, δημιουργούν προϋποθέσεις συμμετοχής των πολιτών, συνάντησής τους και προώθησης του πνεύματος της αντίστασης και της αλληλεγγύης.
Η οργάνωση “γιορτών” μέσα στην πόλη, εκτός των άλλων, βοηθά στην αντιμετώπιση της απογοήτευσης και της παραίτησης. Για αυτό κι εμείς επιλέξαμε φέτος αφ’ ενός να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλους να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις χωρίς αντίτιμο, αφ’ ετέρου να βρούμε έναν τρόπο να συγκεντρώσουμε είδη πρώτης ανάγκης για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Χαλανδρίου και τις δομές αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. Και ήταν για μας ανέλπιστη η ανταπόκριση σε αυτό το κάλεσμα.
Με την ολοκλήρωση ενός φεστιβάλ όμως δεν τελειώνει ούτε η επιθυμία μας να μοιραζόμαστε τα αγαθά του πολιτισμού ούτε η ανάγκη για αλληλεγγύη. Καλούμε τους πολίτες να συνεχίσουν να στηρίζουν τις κοινωνικές δομές της πόλης και μετά τη λήξη του φεστιβάλ ώστε περιμένοντας με χαρά τις γιορτές της πόλης του χρόνου, να περάσουμε, όπως μάθαμε αυτό το καλοκαίρι, κι ένα χειμώνα αλληλεγγύης».


Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς
Πεζόδρομος Προφήτη Ηλία, Πολύδροσο Χαλανδρίου


 
ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: