19 Σεπ 2016

Μετακινήσεις-εξπρές στο Δημόσιο με κατάργηση 1.040 κλάδων

ΞΕΜΠΛΟΚΑΡΕΙ Η ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
Μεγάλες ανατροπές με το νέο κλαδολόγιο που ετοιμάζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η απλοποίηση των κλάδων φάρμακο για την αντιμετώπιση του πελατειακού κράτους, αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη.

Τον γόρδιο δεσμό των 1.440 κλάδων που έχουν καταγραφεί στο Δημόσιο έχει αναλάβει να κόψει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης καθώς έχει καταγραφεί το φαινόμενο να υπάρχουν δεκάδες κλάδοι που περιγράφουν παρόμοιες ειδικότητες που δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στην κινητικότητα των εργαζομένων στον κρατικό μηχανισμό.
Με εντολή του αρμόδιου υπουργού Χρ. Βερναρδάκη έχει συσταθεί ομάδα εργασίας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με στόχο να καταγράψει και να αναμορφώσει το πολυδαίδαλο κλαδολόγιο του Δημοσίου. Παράλληλα θα προτείνει την αναμόρφωση και την συγχώνευση των κλάδων προκειμένου να μειωθούν πιθανότατα σε 400, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Στην ομάδα εργασίας επεξεργάζονται σενάρια για την ριζική μεταρρύθμιση του κλαδολογίου στο Δημόσιο προκειμένου να αρθούν και οι τελευταίες δυσκολίες για την κινητικότητα των υπαλλήλων. Αξίζει να σημειωθεί ότι υψηλόβαθμα στελέχη της διοικητικής πυραμίδας κάνουν λόγο για ένα αρρωστημένο πολυκλαδικό σύστημα που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην κινητικότητα καθώς καταγράφονται δεκάδες κλάδοι με συνάφεια μεταξύ τους.
Για παράδειγμα, εάν στην κινητικότητα ζητηθεί από μία υπηρεσία υπάλληλος που να ανήκει στον κλάδο ΔΕ Διοικητικού-Λογιστικού, τη συγκεκριμένη θέση δεν μπορεί να την καλύψει εργαζόμενος που ανήκει στον κλάδο ΔΕ Διοικητικού-Γραμματέα, λόγω γραφειοκρατίας, παρά το γεγονός ότι κάνουν την ίδια δουλειά. Κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν την αναμόρφωση του κλαδολογίου ως έργο υψίστης σημασίας καθώς θα αποτελέσει βασικό τμήμα της «δίδυμης μεταρρύθμισης» που επιδιώκει η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης για τον κρατικό μηχανισμό, η οποία αφορά την κινητικότητα και το κλαδολόγιο. «Το ένα πρόβλημα τροφοδοτεί το άλλο» αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης στο «Εθνος της Κυριακής» σημειώνοντας ότι στόχος είναι η συνολική αναδιάρθρωση του οικοδομήματος των κλάδων και των ειδικοτήτων που θα συμβάλει στην επιτάχυνση της κινητικότητας.
Μετακινήσεις-εξπρές στο Δημόσιο με κατάργηση 1.040 κλάδων
Πώς δημιουργήθηκε το χάος
Η κακοδαιμονία του ελληνικού Δημοσίου που ακούει στην απουσία κεντρικού σχεδιασμού και στην αναπαραγωγή του πελατειακού κράτους αποτελεί τη βασική αιτία για τη δημιουργία των εκατοντάδων κλάδων στον κρατικό μηχανισμό. Κατά το παρελθόν κάθε υπουργείο ή ακόμα και κάθε υπηρεσία που ήθελε να προχωρήσει σε προσλήψεις μπορούσε να δημιουργήσει έναν κλάδο με συγκεκριμένη ειδικότητα με στόχο -σε αρκετές περιπτώσεις- να «φωτογραφίσει» τους νεοπροσληφθέντες που θα συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Ο... πολλαπλασιασμός των κλάδων που γιγαντώθηκε τις δεκαετίες του '80 και του '90, πραγματοποιήθηκε σε μία χρονική περίοδο ανάπτυξης του κρατικού μηχανισμού όπου αναζητούνταν εξειδικευμένοι υπάλληλοι σε κάθε θέση εργασίας.

«Η απλοποίηση των κλάδων από την υπερβολική εξειδίκευση στην γενίκευση θα αποτελέσει ''φάρμακο'' για την αντιμετώπιση του πελατειακού κράτους», αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης. Σημειώνουν δε ότι στην περίπτωση που μία υπηρεσία ζητήσει συγκεκριμένο υπάλληλο στο πλαίσιο της κινητικότητας είναι πιθανό να πρέπει να ξεπεραστούν δεκάδες εμπόδια μόνο και μόνο από τον κλάδο και την ειδικότητα της θέσης που είναι κενή. Για παράδειγμα, εάν μία υπηρεσία ζητά υπάλληλο που ανήκει στον κλάδο ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού, δεν μπορεί να δεχτεί για την κάλυψη της θέσης δημόσιο υπάλληλο που ανήκει στον κλάδο ΠΕ Διοικητικού ή ΠΕ Διοικητικού-Λογιστικού.
Παράξενοι κλάδοι... για λίγους
Σημειωτής: Ο καταμετρητής των κοντέινερ στα λιμάνια.
Παγιδοθέτης: Η συγκεκριμένη ειδικότητα αξιοποιείται από τις περιφέρειες για τον έλεγχο του πληθυσμού του δάκου στις ελιές.
Σαπουνοποιός: Οι τεχνίτες στην κατασκευή σαπουνιών.
Στασιάρχης: Ο ειδικός στη διαμόρφωση στάσεων στις διαδρομές των σταθερών μέσων μεταφοράς (π.χ. τρένα) ή ακόμα και ο σταθμάρχης.
Τσιγκογράφος: Ειδικότητα που αφορά τη διαδικασία της τυπογραφίας, στο στάδιο της διαμόρφωσης του τσίγκου πριν από την εκτύπωση.
Σπερματεγχύτης: Ο ειδικός σταβλίτης που βοηθά στην αναπαραγωγή των βοοειδών κυρίως.
Μετρ: Στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης εκτιμούν ότι ο κλάδος δεν έχει κανέναν εργαζόμενο. Αφορά τους υπεύθυνους κουζίνας.
Κατασκευαστής ιχναρίων: Ο δημιουργός πατρόν και καλουπιών. Ο κλάδος έχει αναπτυχθεί στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και αφορά στην κατασκευή παπουτσιών ή στολών.
Οι εργασίες που καλούνται να υλοποιήσουν οι υπάλληλοι των παραπάνω κλάδων, στις περισσότερες των περιπτώσεων, πραγματοποιούνται σήμερα από εξωτερικούς προμηθευτές του Δημοσίου ή συμβασιούχους. Αρκετοί, όπως ο παγιδοθέτης και ο σπερματεχγύτης, αξιοποιούνται ακόμα και σήμερα κυρίως στις περιφέρειες και στις αποκεντρωμένες υπηρεσίες. Αντίστοιχα, ειδικότητες όπως ο... μετρ, πιθανότατα να μην έχουν κανέναν δημόσιο υπάλληλο στο δυναμικό τους.
Για την ολοκλήρωση δύσκολων έργων
Το σχέδιο για δημιουργία διυπουργικών «ομάδων» με στελέχη υψηλών προσόντων

Ενα από τα σενάρια που επεξεργάζεται η ομάδα εργασίας του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης είναι η δημιουργία διυπουργικών κλάδων που θα λειτουργούν ως «ομάδες κρούσης», προκειμένου να συμβάλουν στην ολοκλήρωση δύσκολων έργων.
Οι διυπουργικοί κλάδοι θα αποτελούνται από στελέχη υψηλών προσόντων και θα έχουν θεματικό προσανατολισμό, όπως για παράδειγμα η δημιουργία διυπουργικού κλάδου καλής νομοθέτησης.
Μία πρόταση είναι να καταγραφούν συγκεκριμένες ειδικότητες από τα αντίστοιχα υπουργεία και να δημιουργηθούν διυπουργικοί κλάδοι μηχανικών ή στελεχών πληροφορικής.
Οι συγκεκριμένοι διυπουργικοί κλάδοι θα διοικούνται από ένα υπουργείο και θα έχουν ευελιξία στη δράση για την ολοκλήρωση δύσκολων και απαιτητικών έργων. Στο σενάριο που επεξεργάζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης είναι η συμμετοχή υπαλλήλων σε διυπουργικό κλάδο να γίνεται εθελοντικά και όχι με τη γραφειοκρατική διαδικασία της μετατάξης, αλλά με απλουστευμένες διαδικασίες μετακίνησης.
Ο αν. υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, σε παλαιότερο άρθρο του έχει κάνει λόγο για τη δημιουργία διυπουργικού κλάδου ανά επιστημονική ειδικότητα.
Συγκεκριμένα στο άρθρο αναφέρει: «Για τη στελέχωση των θέσεων στις Μονάδες Στρατηγικού Σχεδιασμού αλλά και άλλων κρίσιμων θέσεων της κρατικής διοικητικής μηχανής θα μπορούσε να συσταθεί διυπουργικός κλάδος στελεχών ανά επιστημονική ειδικότητα.
Ο κλάδος στελεχώνεται με απολύτως αντικειμενικά και αδιάβλητα κριτήρια από δημοσίους υπαλλήλους αυξημένων προσόντων και ανανεώνεται ανά δύο έτη. Δημιουργείται έτσι ένα κρίσιμο σώμα από την ίδια τη σημερινή στελεχική δομή του δημόσιου τομέα που θα αναλάβει το βάρος της ανασύστασης της διοικητικής μηχανής».
Ο κ. Βερναρδάκης αναφέρει ότι «ο κλάδος θα υπάγεται απευθείας στο Γραφείο του Πρωθυπουργού ή σε κάποια από τις κεντρικές κυβερνητικές δομές που λειτουργούν σήμερα και τα οφέλη του θα είναι άμεσα και διακριτά.
Ξεκαθάρισμα
Στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης κάνουν λόγο για την ανάγκη να ριζικού εκσυγχρονισμού συστήματος των κλάδων με ξεκαθάρισμα των διαφορών ανά ειδικότητα. Για παράδειγμα ένας υπάλληλος ο οποίος ανήκει σήμερα στον κλάδο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης Διοικητικού-Οικονομικού πρέπει να ξεκαθαρίσει εάν είναι λογιστής, οικονομολόγος ή διοικητικός υπάλληλος που είναι και οι ευρύτερες κατηγορίες εξειδίκευσης.

Οπως αναφέρουν παλαιά στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης οι πολιτικές ηγεσίες με το... κόλπο της δημιουργίας νέων κλάδων, επέλεγαν τους εκλεκτούς του πελατειακού κράτους υπό τον μανδύα της... αντικειμενικής επιλογής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και για τους κηπουρούς διαμορφώθηκαν επτά διαφορετικοί κλάδοι καταγράφοντας την... υψηλή εξιδείκευση που αναζητούσε το ελληνικό Δημόσιο από τους εργαζόμενους στους κήπους.
Ετσι παρατηρούμε σήμερα να υπάρχει κλάδος δενδροκόμων, αρχιδενδροκηπουρών, αρχιδενδροκόμων, αρχικηπουρών, αρχιανθοκόμων κ.λπ.
Κομφούζιο στον κρατικό μηχανισμό
Στο ελληνικό Δημόσιο έχουν διαμορφωθεί αρκετοί κλάδοι για να περιγράψουν σχεδόν το ίδιο αντικείμενο εργασίας προκαλώντας κομφούζιο στον κρατικό μηχανισμό σχετικά με τα προσόντα των δημοσίων υπαλλήλων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αλαλούμ είναι οι έξι κλάδοι των υπαλλήλων Διοικητικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που περιγράφουν παρόμοιες ειδικότητες & προσόντα
1. Κλάδος ΔΕ Διοικητικού
2. Κλάδος ΔΕ Διοικητικού - Λογιστικού
3. Κλάδος ΔΕ Διοικητικού - Οικονομικού
4. Κλάδος ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων
5. Κλάδος ΔΕ Γραμματέων - Δακτυλογράφων
6. Κλάδος ΔΕ Δακτυλογράφων - Χειριστών Η/Υ

Νίκος Β. Τσίτσας
ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ 
Στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης κάνουν λόγο για ένα εγχείρημα όπως αυτό της συγχώνευσης και απλοποίησης των κλάδων, το οποίο χαρακτηρίζουν εξαιρετικά δύσκολο τεχνικά και μεθοδολογικά και το παρομοιάζουν με τη λύση του... γόρδιου δεσμού που θα υλοποιηθεί παράλληλα με την κινητικότητα.