5 Ιουν 2016

Με "fast track" αλλάζουν τα πάντα στο Δημόσιο - Οι αλλαγές

Με «υλικά» το νέο πλαίσιο «κινητικότητας» των δημοσίων υπαλλήλων, τα νέα οργανογράμματα των Υπουργείων, τη μετεκπαίδευση του προσωπικού και τη στοχοθεσία ανά έτος σε υπαλλήλους και υπηρεσίες, «χτίζει» η Κυβέρνηση το νέο Δημόσιο τους επόμενους 6 μήνες.

Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ήδη έτοιμο το νέο θεσμικό πλαίσιο για την «κινητικότητα», το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί εντός του Ιουνίου, ενώ ήδη ο αν. Υπουργός Δ.Μ., Χρ. Βερναρδάκης, έχει αποστείλει οδηγίες προς του γ.γ. των Υπουργείων, για τη διαμόρφωση των νέων Οργανισμών στα Υπουργεία, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στους εποπτευόμενους Φορείς.

Τα χρονοδιαγράμματα ορίζουν ψήφιση της «κινητικότητας» μέχρι το τέλος Ιουνίου και μέχρι τα τέλη του 2016, τα νέα οργανογράμματα των Υπουργείων.

Παράλληλα, το Υπουργείο προετοιμάζει ριζικές αλλαγές με συγχώνευση και κατάργηση ειδικοτήτων και κλάδων των υπαλλήλων του Δημοσίου, με στόχο την διευκόλυνση της «κινητικότητας» μεταξύ των Υπηρεσιών.

Με την πλήρη καταγραφή προσωπικού ανά ειδικότητα και οργανογραμμάτων και με υπολογισμό των συνταξιοδοτήσεων σε βάθος 5ετίας, το Υπουργείο Δ.Μ. θα μπορεί να προγραμματίσει τις νέες προσλήψεις, αλλά και τη μετακίνηση πλεονάζοντος προσωπικού.

Οι βασικοί άξονες, όπως παρουσιάζει, σήμερα το epoli.gr, βάσει του ρεπορτάζ του Έθνους, πάνω στους οποίους θα διαμορφωθούν τα νέα οργανογράμματα, περιλαμβάνουν 6 βήματα τα οποία θα ακολουθήσουν οι Υπηρεσίες και οι πολιτικοί Προϊστάμενοι, τα οποία είναι:
  • Πλήρης καταγραφή των Υπηρεσιών, των Δομών και του έργου που αποδίδουν.
  • Κατάργηση και συγχώνευση Υπηρεσιών και Νομικών Προσώπων ύστερα από αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας τους, χωρίς απολύσεις, ωστόσο, προσωπικού.
  • Προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των Υπηρεσιών.
  • Τέλος, στη σύσταση νέων Ειδικών Γραμματειών και Ν.Π.Δ.Δ.
  • Επιτελικό Κράτος – Αποκέντρωση Υπηρεσιών.
  • Μία διοικητική δομή σε κάθε Υπουργείο – Αναβάθμιση των τεχνολογιών πληροφορικής.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ