6 Ιουν 2016

ΜΕ.Τ.Α.: Ο νέος εργασιακός μεσαίωνας ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

διαβεβαίωση του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ότι «...θα υπερασπιστούμε την εργασία όπως κάναμε με την πρώτη κατοικία και τις συντάξεις...», δημιουργεί μεγαλύτερες ανησυχίες στους εργαζόμενους και τα συνδικάτα για το τι πρόκειται να συμβεί το Φθινόπωρο με την ψήφιση του νόμου για τα εργασιακά και που θα επιφέρουν νέες ανατροπές στη ζωή των εργαζομένων.

Το πλαίσιο αυτής της συζήτησης, που αποτελεί και προϋπόθεση για την καταβολή του υπολοίπου της δόσης, είναι η μείωση του κατώτατου μισθού στα 500 ευρώ, η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, η περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και η μεγαλύτερη «ευελιξία» στην απασχόληση, η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, οι ανατροπές στη συνδικαλιστική νομοθεσία με κύριες αιχμές τον περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, την ακύρωση ουσιαστικά του δικαιώματος της απεργίας και την επαναφορά του δικαιώματος της ανταπεργίας – lockout – των εργοδοτών.
Υπενθυμίζουμε ότι στη φαρέτρα της τρόικας αυτές οι επιδιώξεις ήταν από το 2012 και οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν τόλμησαν και δεν μπόρεσαν να τις εφαρμόσουν, όπως βέβαια έγινε και για άλλα θέματα (ασφαλιστικό, τράπεζες, ιδιωτικοποιήσεις, κόκκινα δάνεια) που η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προώθησε- γι' αυτό άλλωστε τυγχάνει και της ολόπλευρης στήριξης των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ και των ΗΠΑ. Αυτό το γεγονός δεν σημαίνει ότι αυτά δεν ήταν κι επιδιώξεις των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων.
Η επιμονή όμως αυτή καταδεικνύει το μεγάλο φόβο και την ανασφάλεια που διακατέχει το ντόπιο αστικό πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο και τις κυβερνήσεις του και ότι οι αντεργατικές-αντιλαϊκές πολιτικές βαδίζουν χέρι χέρι με τον αυταρχισμό, την τρομοκρατία και τον ακρωτηριασμό της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα οφείλουν να είναι έτοιμοι για αυτή τη μάχη. Πρέπει να προετοιμαστούν από τώρα, να οργανώσουν την αντίστασή τους και να βάλουν ως στόχο να μη περάσει ο νέος εργασιακός μεσαίωνας, τραβώντας μ’ αυτό τον τρόπο την κλωστή που θα ξεκινήσει το«ξήλωμα» και της σημερινής νεομνημονιακής διακυβέρνησης, όπως έγινε και με τις προηγούμενες,ανοίγοντας μια νέα περίοδο αγώνων για την κατάργηση των μνημονίων, την επαναφορά και τη διεύρυνση των εργατικών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.
Ο ελληνικός λαός:
  • ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑ σε κανέναν, γιατί τα δάνεια πάρθηκαν για να θησαυρίσει η αστική τάξη της χώρας μας.
  • ΔΕΝ ΠΟΥΛΑ και γι' αυτό δεν πρόκειται να συγχωρήσει αυτούς που ξεπουλούν τη δημόσια περιουσία και τον πλούτο της χώρας μας και
  • ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ, γιατί και αυτοί που αποπληρώνουν αυτά τα δάνεια με το «αίμα» του λαού, για να συνεχίσουν να ζούνε «σαν πασάδες» οι πλούσιοι και το πολιτικό κατεστημένο - νέο και παλιό, θα το «πληρώσουν» με το ξέσπασμα της λαϊκής οργής και αγανάκτησης που μάλλον γι' αυτούς η τιμωρία θα ακολουθήσει ως «κρύο» πιάτο.
Το ΜΕΤΑ καλεί όλα τα συνδικάτα και ιδιαίτερα τα πρωτοβάθμια σωματεία, τις ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα της ΓΣΕΕ και τα Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ να ενημερώσουν τους εργαζόμενους και να συντονίσουν τη δράση τους με τα άλλα πληττόμενα απ' τα μνημόνια κοινωνικά στρώματα, τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες, για τη συγκρότηση ενός ευρύτερου κοινωνικού μετώπου σ' όλες τους νομούς και τους δήμους της χώρας μας όχι μόνο για να πάρουμε την “εκδίκησή” μας, αλλά και να μην περάσουν τα νέα μέτρα, αλλά και για να αποτρέψουμε την υλοποίηση όσων ψηφίστηκαν πρόσφατα.
Ιούνης 2016