8 Ιουν 2016

«Ψαλίδι» και στις επικουρικές συντάξεις, αναδρομικά από τον Ιούνιο

«Ψαλίδι» μπαίνει αναδρομικά από τον Ιούνιο στις επικουρικές συντάξεις - που θα επανυπολογιστούν με χαμηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης, 0,45% για κάθε χρόνο ασφάλισης - και από τον ερχόμενο Αύγουστο σε όσες ξεπερνούν μαζί με την κύρια σύνταξη τα 1.300€ μεικτά. 

Σύμφωνα με την απόφαση του υφυπουργού Τ. Πετρόπουλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικων Γ. Χουλιαράκη που δημοσιεύτηκε αργά χθες το βράδυ στο ΦΕΚ τόσο οι κύριες συντάξεις (πλην του ΟΓΑ) όσο και οι επικουρικές θα επανυπολογιστούν.

Και για μεν τις πρώτες προβλέπεται να διατηρηθούν οι διαφορές που προκύπτουν, μετά τον επανυπολογισμό με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης και την εθνική σύνταξη, ως "προσωπικές διαφορές", για δε τις δεύτερες οι μειώσεις θα ξεκινήσουν άμεσα.

Με άλλη κοινή απόφασή τους τίθεται σε εφαρμογή νέος τρόπος υπολογισμού των εφάπαξ (για το χρονο ασφάλισης από την 1/1/2014) και των επικουρικών (από την 1/1/2015) χωρίς προκαθορισμένα ποσοστά αναπλήρωσης αλλά με βάση τις εισφορές οι οποίες θα καταβάλλονται, την οικονομική κατάσταση των Ταμείων ακόμη και ανάλογα με το προσδόκιμο ζωής και τον προβλεπόμενο χρόνο καταβολής της σύνταξης!

Γιώργος Γάτος