8 Απρ 2016

Πού θα μπορούν να κάνουν οι ΟΤΑ προσλήψεις χωρίς απόφαση κατανομής (λίστα)

Χωρίς να απαιτείται απόφαση κατανομής του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα διενεργούνται οι προσλήψεις εργαζομένων υποχρεωτικής (ΥΕ) και δευτεροβάθμιας (ΔΕ) εκπαίδευσης σε μια σειρά δημοτικών υπηρεσιών ανταποδοτικού χαρακτήρα.

Σχετικές διευκρινήσεις παρείχε προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις με εγκύκλιό του ο αρμόδιος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση υφυπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μπαλάφας, θυμίζοντας ότι το «ξεπάγωμα» των προσλήψεων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ, προβλέφθηκε με ρύθμιση στο «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης.

Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για προσλήψεις μόνιμου και με σχέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικού (ΙΔΑΧ), σε υπηρεσίες όπως:
Καθαριότητα
Αποχέτευση,
ΔΕΥΑ
Κοιμητήρια
Ηλεκτροφωτισμός
Πράσινο
Βρεφονηπιακοί Σταθμοί
Ωδεία

Η διάταξη (άρθρο 7) αναφέρει:

«Οι προσλήψεις και οι διορισμοί τακτικού προσωπικού των κατηγοριών ΥΕ και ΔΕ όλων των κλάδων και ειδικοτήτων των Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού και των Ν.Π.Ι.Δ. αυτών αναστέλλονται έως 31.12.2016. Από την ανωτέρω αναστολή εξαιρούνται οι διορισμοί προσωπικού των ανωτέρω κατηγοριών σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, για τους οποίους δεν απαιτείται απόφαση κατανομής της παρ. 5 του άρθρου 11 του ν. 3833/2010, όπως ισχύει. Προτεραιότητα δίνεται σε όσους έχουν πετύχει σε διαγωνισμό στον οικείο δήμο. Από τις ρυθμίσεις της ανωτέρω παραγράφου εξαιρούνται ρητά οι διορισμοί προσώπων των ανωτέρω κατηγοριών που είναι επιτυχόντες της γενικής και ειδικής προκήρυξης του ν.2643/1998.»

Προτεραιότητα στις προσλήψεις αποκτούν οι επιτυχόντες παλαιότερων διαγωνισμών ΑΣΕΠ, με την εγκύκλιο να επισημαίνει ότι, εάν εκκρεμούν αντίστοιχοι διορισμοί προς κάλυψη κενών θέσεων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, «οι φορείς πρέπει άμεσα να ολοκληρώσουν τους διορισμούς αυτούς».

Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, ένα πλήθος δήμων θα προβεί προσεχώς σε προσλήψεις προσωπικού κάνοντας χρήση των πρόσφατων διατάξεων. Ένας από αυτούς, αναμένεται να είναι ο Δήμος Αθηναίων.