5 Απρ 2016

Δήμος Χίου: Εξώδικο του Δημάρχου στην κυβέρνηση για το προσφυγικό

Ο δήμαρχος Χίου καλεί την κυβέρνηση με εξώδικο στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, να αναλάβει τις ευθύνες της και να διασφαλίσει την σωστή λειτουργία του hot spot της ΒΙΑΛ ως κέντρου πρώτης υποδοχής κι όχι ως κέντρου κλειστής κράτησης προσφύγων και μεταναστών.

Ο Μανώλης Βουρνούς, κάνει αναφορά επί μακρόν στις ενέργειες και παραλείψεις του ελληνικού Δημοσίου, που καταδεικνύουν την αθέτηση των όρων παραχώρησης από τον δήμο Χίου του ακινήτου της ΒΙΑΛ, και θέτει προθεσμία μιας εβδομάδας για να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες συμμόρφωσης στα συμπεφωνημένα. Στο εξώδικο αναφέρει ότι σε διαφορετική περίπτωση, επιφυλάσσεται ο δήμος Χίου να ασκήσει όλα τα νόμιμα δικαιώματά του, συνεπάγεται, την καταγγελία της σύμβασης.

Το εξώδικο είχε προαναγγείλει αρκετές ημέρες πριν η δημοτική αρχή, και τελικά εστάλη χθες, μετά και την αναχώρηση μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών από την ΒΙΑΛ και την εγκατάστασή τους στον χώρο του λιμανιού και την αναίτια επίθεση των ΜΑΤ σε κατοίκους των Ταμπάκικων, τη νύχτα της Κυριακής.

Ο δήμαρχος Χίου κατηγορεί την κυβέρνηση για ανικανότητα, τονίζοντας ότι «προφανώς δεν έχετε την ικανότητα να ανταποκριθείτε σε τέτοιες καταστάσεις». 



Ο δήμος Χίου, με το εξώδικο ζητά από την κυβέρνηση τα εξής:

– Όπως λάβετε όλα τα αναγκαία μέτρα για ορθή και ασφαλή λειτουργία του hot spot ως κέντρου πρώτης υποδοχής και όχι ως κέντρου κράτησης.

– Όπως προβείτε στην πλήρη εκμετάλλευση του χώρου που σας έχει παραχωρηθεί στην ΒΙΑΛ, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού τα οποία οδήγησαν σε συγκρούσεις και επεισόδια.

– Όπως τηρήσετε πιστά την μεταξύ μας σύμβαση.

– Όπως προβείτε άμεσα, εντός 24 ωρών, σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ασφάλεια και προστασία των κατοίκων της Χίου από την παραμονή δυσανάλογα μεγάλου αριθμού μεταναστών – προσφύγων στο νησί μας και στην εξασφάλιση ικανοποιητικών συνθηκών διαβίωσης στο hot spot.

– Όπως προβείτε άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επισκευή των ζημιών που έχουν προκληθεί στη δομή της ΒΙΑΛ και να εξασφαλίσετε το ίδιο για τις φθορές που θα γίνουν στο μέλλον.