1 Μαρ 2016

Δήμος Χίου: Στα βήματα Πατούλη για ιδιωτικοποίηση φωτισμού, με ενέχυρο τους μισθούς των εργαζομένων

Το… έναυσμα το έδωσε πρώτος ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης και –σύμφωνα με καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Χίου- το ακολουθεί και ο δήμαρχος του νησιού Μανώλης Βουρνούς: βαδίζοντας τάχιστα στις μνημονιακές πολιτικές , σκοπεύει να εκχωρήσει την αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων και των λαμπτήρων του δήμου σε ιδιώτες, με αντάλλαγμα μέρος από τα ανταποδοτικά τέλη, μέσω των οποίων πληρώνονται οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε ανταποδοτικές υπηρεσίες.

Ήδη, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος, κατά πλειοψηφία αποφάσισε την ανάθεση μελέτης για την αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων και των λαμπτήρων σε ιδιωτική αλλά «πιστοποιημένη» εταιρεία, το κόστος της οποίας ανέρχεται στα 20.000 ευρώ.

«Η εν λόγω εταιρεία θα μελετήσει μεταξύ των άλλων και το οικονομικό όφελος που θα προκύψει από αυτήν την “επένδυση” το οποίο και θα της εκχωρείται για τα επόμενα 10 με 12 χρόνια. Θα την κάνουμε συνέταιρο!!! Θα παίρνει το μερίδιο της από τα ανταποδοτικά έσοδα του δήμου!! Αν δεν γίνει αυτό….. ετοιμαστείτε Χιώτες, καταδικαζόμαστε να μείνουμε στα σκοτάδια!», υπογραμμίζει ο Σύλλογος και προσθέτει απευθυνόμενος προς τη Δημοτική Αρχή Βουρνούς:

«Πρέπει να αφήσει τα ψευτοδιλήμματα του Τύπου “σκοτάδι ή απευθείας ανάθεση” και να περιορίσει το όραμά της όσο διαρκεί η θητεία της . Δεν έχει κανένα δικαίωμα να υπονομεύει το δήμο θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά του και να δεσμεύει τους δημότες, αφού θα είναι υποχρεωμένη να καταβάλει στον ιδιώτη – επενδυτή μέρος των ανταποδοτικών τελών σε μάκρος τουλάχιστον 10ετίας».

Σε ό,τι δε αφορά τους εργαζομένους στο δήμο, όπως υπογραμμίζει, «ακολουθούν τις οδηγίες, τις κατευθύνσεις και τις αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής και του δημάρχου της οποίας ηγείται. Αν αυτές προκαλούν δυσλειτουργία και αναποτελεσματικότητα δεν αποτελεί ευθύνη των εργαζομένων, οι οποίοι απαράδεκτα στοχοποιούνται από μερίδα ΜΜΕ».

Ας μάθουν λοιπόν όλοι, συνεχίζει, ότι έπειτα από έξι χρόνια μνημονιακής λαίλαπας και εφαρμογή σκληρής φιλελεύθερης πολιτικής «οι εργαζόμενοι αντέχουν. Μπορεί να έχασαν πολλά από τα εργασιακά τους δικαιώματα . Δεν έχασαν όμως το ήθος και την αξιοπρέπειά τους και δεν θα επιτρέψουν σε κανένα να τους προσβάλει και να τους χρησιμοποιεί ως άλλοθι για τις επιλογές του.

»Ο Δήμος Χίου δεν ήταν και δεν θα γίνει ιδιοκτησία κανενός. Μοναδικοί του μέτοχοι ήταν και θα παραμείνουν οι δημότες του και τα οικονομικά οφέλη – μερίσματα θα διανέμονται σε αυτούς».

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Χίου, καταλήγει, είναι απέναντι σε όλους όσοι με τη βούληση και τις προθέσεις τους επιθυμούν ο δήμος να απολέσει το κοινωνικό του πρόσωπο και να μετατραπεί σε στυγνή επιχείρηση με μοναδικό σκοπό το κέρδος.