17 Φεβ 2016

ΚΔΒΜ: Το αμέσως επόμενο διάστημα η υποβολή συμμετοχής από τους Δήμους

Συνάντηση είχαν, σήμερα, στελέχη που εργάζονται στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, κατά την Προγραμματική Περίοδο Επιχειρησιακού Προγράμματος 2007-2013, με το Γενικό Γραμματέα Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, Παυσανία Παπαγεωργίου. 

Στη συνάντηση συζητήθηκαν η συνέχιση του θεσμού των ΚΔΒΜ κατά τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 και το αίτημα των εργαζομένων για παράταση των συμβάσεών τους. 

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, «με σεβασμό προς τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, αλλά και τους κανόνες που διέπουν τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ της νέας Προγραμματικής Περιόδου», έκανε γνωστά τα εξής:

- Ο σχεδιασμός του νέου προγράμματος βρίσκεται στην τελική ευθεία της υποβολής του προς ένταξη. Σε αυτό το στάδιο, η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς κλήθηκε να αντιμετωπίσει το θέμα της υποχρηματοδότησης του προγράμματος για τη νέα περίοδο, αναζητώντας πόρους από άλλα Ευρωπαϊκά Προγράμματα. 

- Σκοπός είναι να υλοποιηθούν οι βασικοί άξονες του προγράμματος και να διασφαλιστεί ένα θεσμικό πλαίσιο με εξαετή προοπτική, που να παρέχει τη μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση στους πολίτες που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στα προγράμματα, να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και να διατηρήσει όλα τα υπάρχοντα ΚΔΒΜ, εφόσον το επιθυμούν και οι Δήμοι. 

- Η δημιουργία νέων ΚΔΒΜ θα είναι δυνατή, στην περίπτωση που αυτό ζητηθεί από Δήμους, οι οποίοι στην προηγούμενη περίοδο δεν συμμετείχαν στο πρόγραμμα. 

- Στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα γίνει η πρόσκληση για υποβολή συμμετοχής στο νέο πρόγραμμα, με στόχο τα μαθήματα να ξεκινήσουν το Σεπτέμβριο του 2016.

- Όσον αφορά τους συμβασιούχους ωρομίσθιους εκπαιδευτές και τα περιφερειακά στελέχη, των οποίων οι συμβάσεις έληξαν με την ολοκλήρωση της προηγούμενης Προγραμματικής Περιόδου, θα υπάρξει πρόσκληση για νέες συμβάσεις και όχι παράταση των παλαιών, όπως αυτό καθορίζεται από τις υποχρεώσεις σχεδιασμού και την υποβολή πράξεων για τη νέα Προγραμματική Περίοδο.

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας επισήμανε ότι, οι δείκτες παρακολούθησης των επωφελούμενων για την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013 είναι από τους μικρότερους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Στόχος είναι η Δια Βίου Μάθηση να ενταθεί, ώστε να επιτύχουμε την αύξηση αυτών των δεικτών. Αυτό θα είναι η απόδειξη ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός και η διεξαγωγή του προγράμματος είναι επιτυχείς σε αντίθεση με τα προηγούμενα έτη», τόνισε.

http://www.poli-politiki.gr/, 16/2/2016