26 Φεβ 2016

ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ: Απάντηση σε δημοσιεύματα αιρετών για το εξάωρο

Θέμα: «Η καθιέρωση του εξαώρου εργασίας στους παιδαγωγούς, διασφαλίζει το δικαίωμα των παιδιών στην ποιότητα της Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης»
   Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βρεφονηπιαγωγών χαιρετίζει την Νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, για την επαναφορά του εξαώρου εργασίας στο παιδαγωγικό προσωπικό των παιδικών σταθμών.
   Η επαναφορά του εξαώρου πραγματοποιήθηκε με το Ν. 4368/21-02-2016 (άρθρο 8, παρ. 2β) και δικαίωσε πλήρως το πάγιο αίτημα των μάχιμων παιδαγωγών για αναγνώριση του εκπαιδευτικού-παιδαγωγικού χαρακτήρα των παιδικών σταθμών. Το αίτημα υποστηρίχτηκε θερμά και ενυπόγραφα από την επιστημονική κοινότητα, τους γονείς των παιδιών, πολλούς βουλευτές και αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

   Η νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης εναρμονίζεται πλήρως με τα διεθνή επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα, δίνει ανάσα σε χιλιάδες μάχιμους παιδαγωγούς και διασφαλίζει το δικαίωμα των παιδιών για ποιοτική προσχολική αγωγή.
   Το εξάωρο εργασίας θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά με το Π.Δ. 588/15-12-1988, αναγνωρίζοντας ότι οι παιδαγωγοί ασκούν παιδαγωγικό έργο. Το ανωτέρω Π.Δ. καταργήθηκε με τον Ν. 3879/16-06-2011 εξομοιώνοντας τους παιδαγωγούς με τις λοιπές ειδικότητες διοικητικών υπαλλήλων.
   Με αφορμή δημοσιεύματα «κάποιων αιρετών», οι οποίοι εμμένουν να αντιμετωπίζουν τους παιδικούς σταθμούς ως χώρους φύλαξης παιδιών και αποθήκες ψυχών, εξυπηρέτησης  μικροκομματικών και ρουσφετολογικών συμφερόντων, διευκρινίζουμε και επισημαίνουμε τα κάτωθι:
•    Η  λειτουργία των παιδικών σταθμών καθορίζεται απολύτως από το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους και δεν συναρτάται σε καμία περίπτωση από το ωράριο απασχόλησης του προσωπικού.
•    Τα ωράρια απασχόλησης όλου του παιδαγωγικού προσωπικού ήταν και συνεχίζουν να είναι (και με το οχτάωρο και με το εξάωρο εργασίας) κυλιόμενα και καλύπτουν όλο το φάσμα λειτουργίας των παιδικών σταθμών από τις 07:00-16:00.
•    Ο πρότυπος κανονισμός λειτουργίας των παιδικών σταθμών προβλέπει με σαφήνεια την αναλογία παιδιών-παιδαγωγών ανά τμήμα και ηλικιακή ομάδα. Συνεπώς, η παρακώλυση της εύρυθμης λειτουργίας, δεν είναι αποτέλεσμα του ωραρίου, που σε κάθε περίπτωση είναι κυλιόμενο και καλύπτει όλο το φάσμα λειτουργίας τους, αλλά είναι αποτέλεσμα των ελλείψεων σε παιδαγωγικό προσωπικό.
•  Η ομολογία «κάποιων αιρετών» ότι η λειτουργία των παιδικών σταθμών έχει προγραμματιστεί με βάση το οχτάωρο εργασίας, είναι απροκάλυπτη παραδοχή, εγκληματική ολιγωρία και αποδεικνύει με σαφήνεια τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν το θεσμό της προσχολικής αγωγής και τα δικαιώματα των παιδιών και των οικογενειών τους.
   Οι μάχιμοι παιδαγωγοί όλης της επικράτειας, με αναπτερωμένες τις ελπίδες και το ηθικό, θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα, στην πρώτη γραμμή της μάχης, στον χώρο των παιδικών σταθμών, με τον εξαιρετικά σημαντικό παιδαγωγικό και κοινωνικό συμβολισμό τους, στηρίζοντας το παιδί και την οικογένεια στις σημερινές αντίξοες συνθήκες που περνάει η χώρα μας.
Από το Γραφείο Τύπου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βρεφονηπιαγωγών (ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ)