20 Μαρ 2013

Με δικό της πληροφοριακό σύστημα η Αυτοδιοίκηση;


grafeio
Το δικό της πληροφοριακό σύστημα πρέπει να διεκδικήσει και να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση υποστήριξε στην συνεδρίαση του τελευταίου ΔΣ της ΚΕΔΕ ο αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και αντιδήμαρχος Εδεσσας κ. Γιάννης Μουράτογλου ενόψει της έκδοσης ΚΥΑ για το Ε.Π. “Ψηφιακή Σύγκλιση” που προβλέπει την πρόσκληση υπηρεσιών διαδικτυακών εφαρμογών με κοινές προδιαγραφές για όλους τους δήμους. Ο κ. Μουράτογλου σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν όλες οι κρατικές υπηρεσίες να έχουν πρόσβαση στα πληροφοριακά συστήματα των δήμων και η ίδια η Τοπική Αυτοδιοίκηση να μην έχει το δικό της σύστημα και την δική της τεκμηρίωση και διαφώνησε στο να ανατεθεί στην ΜΟΔ μια τέτοια διαχείριση.
Ο κ. Μουράτογλου υπολόγισε επίσης ότι οι δήμοι συνολικά δίνουν ένα εκατομμύριο ευρώ για την συντήρηση των portals ενώ με ένα ενιαίο πληροφοριακό σύστημα θα μπορούσαν να δίνουν το 10%.

Ανάγκη πρόσβασης των δήμων σε TAXIS, ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ και Ενιαίες Αρχές Προμηθειών και Πληρωμών.
Με την πρόταση του κ. Μουράτογλου συμφώνησε και ο κ. Κοιμήσης Δήμαρχος Αμφιλοχίας και Γεν Γραμματέας του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ο οποίος ζήτησε να διερευνηθούν οι δυνατότητες οι δήμοι να έχουν πρόσβαση στα πληροφοριακά συστήματα του κράτους που θα αποτελέσουν ένα βασικό εργαλείο σχεδιασμού και πολιτικής. Ο κ. Κοιμήσης ανέφερε το TAXIS, το ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ και τις Ενιαίες Αρχές Προμηθειών και Πληρωμών από τις οποίες οι δήμοι μπορούν να αντλούν χρήσιμα και απαραίτητα στοιχεία που συνδέονται άμεσα με την οικονομική τους αυτοτέλεια.
Στην σχετική εισήγηση πάντως της Επιτροπής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Διαφάνειας και Επικοινωνίας, την οποία αποδέχτηκε το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, προβλέπεται οι προτεινόμενες εφαρμογές να εμπλουτιστούν έτσι ώστε να επιλέξουν οι ΟΤΑ ανάλογα με τις ανάγκες τους και τη φυσιογνωμία τους το κατάλληλο σύστημα για τους δημότες τους. Αν και δεν διευκρινίζεται, υιοθετείται πιθανώς εδώ το μοντέλο του ανοιχτού κώδικα που αποτέλεσε το εργαλείο της επιτυχίας των πιο φημισμένων και διαδεδομένων εφαρμογών  softwer όπως αυτό του iphone τους joomla και τους firefox.
http://www.myaota.gr/ ,19/3/2013