Με μια ιστορική απόφασή του που χαρακτηρίζεται σταθμός, το Ελεγκτικό Συνέδριο επιτρέπει την πληρωμή των συμβασιούχων έργου οι οποίοι παραμένουν προσωρινά στη θέση τους, μετά τη δικαίωσή τους από τα πολιτικά δικαστήρια.
Μέχρι σήμερα η πολιτική που ακολουθούσαν οι πάρεδροι (ελεγκτές) που έχει τοποθετήσει το Ανώτατο Οικονομικό Δικαστήριο σε όλο το φάσμα του δημοσίου τομέα και των ΟΤΑ, ήταν να μη γίνονται δεκτά τα εντάλματα μισθοδοσίας των υπαλλήλων της συγκεκριμένης κατηγορίας που είχαν κερδίσει τα ασφαλιστικά μέτρα.
Η πρακτική αυτή, είχε ξεσηκώσει πλήθος διαμαρτυριών από τους θιγόμενους εργαζόμενους, αλλά και τους διοικητές των κρατικών φορέων που υπέγραφαν την πληρωμή τους αλλά ο τοποτηρητής του Ε.Σ. αρνούνταν να συναινέσει.
Ετσι, παρά τις δικαστικές αποφάσεις που έκριναν ότι οι συμβασιούχοι έργου έπρεπε να αντιμετωπισθούν ως μισθωτοί και όχι σαν ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν καταβάλλονταν τελικά σ’ αυτούς οι προβλεπόμενες αποδοχές.
Παρότι συνέχιζαν κανονικά την εργασία τους.
Τελικά, το πρόβλημα βρήκε επιτέλους τη λύση του. Συμβασιούχος του Δήμου Παλαιού Φαλήρου που με προσωρινή διαταγή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών παρέμεινε προσωρινά στην εργασία του αντιμετώπισε άρνηση πληρωμής από την επιτροπή.
Ο δήμος, όμως, επέμενε στην πληρωμή του εντάλματος επικαλούμενος την προηγούμενη απόφαση και το αποτέλεσμα τον δικαίωσε.
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
Με την απόφαση 0141/2012 το πρώτο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε ότι σε περιπτώσεις ασφαλιστικών μέτρων ο πάρεδρος δεν έχει αρμοδιότητα ούτε να ελέγξει την ορθότητα της διαταγής Πολιτικού Δικαστηρίου ούτε να απαγορεύσει την πληρωμή του συμβασιούχου.
Το θέμα και ειδικά η δικαίωση αφορά περισσότερα από 33.000 άτομα που έχουν τη συγκεκριμένη σύμβαση έργου.
Ο δικηγόρος Ανδρέας Ματθαίου που χειρίστηκε τη σχετική απόφαση, μιλώντας στον "ΑΤ" έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"Με την απόφαση αυτή του Ελεγκτικού Συνεδρίου έγινε ένα ακόμη βήμα για την επαναφορά του σεβασμού στο θεμελιώδες δικαίωμα στη δικαστική προστασία που κατοχυρώνεται και από το Σύνταγμα και από τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας".
Το βέβαιο είναι ότι ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή δώρων αδείας και εορτών στους συγκεκριμένους εργαζόμενους, που μέχρι σήμερα αντιμετωπίζονται ως "δουλοπάροικοι" του Δημοσίου.
του Γιώργου Φράγκου, εφημερίδα "Αδέσμευτος Τύπος", 14/9/2012