1 Νοε 2010

Ασύμφορο, πλέον, να είσαι συνταξιούχος και εργαζόμενος

ΚΟΜΜΕΝΗ Η ΣΥΝΤΑΞΗ -ΠΛΗΝ ΧΗΡΕΙΑΣ, ΟΓΑ- ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 55
* ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΟΥ 70% ΜΕΧΡΙ 993 ευρώ

Το δίλημμα «ή εργαζόμενος ή συνταξιούχος» θέτει ουσιαστικά ο νέος ασφαλιστικός νόμος καθώς προβλέπει αυστηρούς όρους στην απασχόληση των συνταξιούχων, ενώ στερεί τη σύνταξη σε όσους είναι κάτω των 55 ετών και αναλάβουν εργασία.
Ο νόμος 3863/10 για τον ιδιωτικό τομέα τροποποιεί τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες μπορεί κάποιος συνταξιούχος να εργαστεί νόμιμα, ενώ ο μεταγενέστερος ν. 3865/10 για το δημόσιο τομέα (αμφότεροι του περασμένου Ιουλίου) θέτει τα ίδια αυστηρά κριτήρια και για την εργασία των πολιτικών και στρατιωτικών συνταξιούχων. Ανεξαρτήτως τού εάν αναλαμβάνει κανείς εργασία σε ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, η οποία αναμένεται να αποσταλεί εντός της εβδομάδας στα ασφαλιστικά ταμεία, αναστέλλεται η σύνταξη σε όσους αναλάβουν εργασία και είναι κάτω των 55 ετών.
Η δρακόντεια ρύθμιση αφορά όσους λαμβάνουν σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος, ενώ εξαιρούνται οι επιζώντες σύζυγοι, οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, οι πολύτεκνοι που αναλαμβάνουν εργασία ενώ ένα εκ των παιδιών τους είναι ανήλικο ή σπουδάζει κ.ά.

Δύο κατηγορίες

Οσοι είναι άνω των 55 ετών και αναλάβουν εργασία, χωρίζονται σε δυο κατηγορίες.

1 Τους συνταξιούχους, ανεξαρτήτως ταμείου, που πιάνουν δουλειά ως μισθωτοί και ασφαλίζονται στο ΙΚΑ (ή άλλο παρεμφερές ταμείο) και

2 τους ελεύθερους επαγγελματίες που εντάσσονται στον ΟΑΕΕ ή το ΕΤΑΑ (δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί).

Για τους πρώτους το συνταξιοδοτικό όριο ορίζεται στα 30 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη (993 ευρώ). Οποιος αναλάβει εργασία και έχει σύνταξη έως αυτό το ποσό, δεν έχει καμία επίπτωση.

Και προσαυξημένα ασφάλιστρα

Άνω των 993 ευρώ περικόπτεται το 70% της σύνταξης. Ανεξαρτήτως ύψους μισθού από τη (νέα) εργασία.
Το εν λόγω ποσό προσαυξάνεται κατά 6 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη (περίπου 200 ευρώ) για κάθε ανήλικο ή προστατευόμενο τέκνο (και φοιτητή έως 24 ετών).
Όσοι συνταξιούχοι, άνω των 55 ετών, ξεκινήσουν μια δική τους εργασία (ελεύθεροι επαγγελματίες) είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν στον ΟΑΕΕ (για κατάστημα, παροχή υπηρεσιών ή εμπορική δραστηριότητα) ή στο ΕΤΑΑ (των επιστημόνων) ασφάλιστρα προσαυξημένα κατά 50%.
Εάν όμως η σύνταξη ξεπερνά τα 2.000 ευρώ (60 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη) τότε το επιπλέον ποσό της σύνταξης περικόπτεται ανεξαρτήτως φορέα που το απονέμει (ταμείο ή δημόσιο).
Οι εν λόγω διατάξεις δεν αφορούν μόνον όσους λαμβάνουν σύνταξη και δραστηριοποιηθούν, εκ νέου, επαγγελματικά, αλλά και τα μέλη Διοικητικών Συμβουλίων, τους προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους, τους αιρετούς εκπροσώπους (δημάρχους, περιφερειάρχες κ.ά.) οι οποίοι είναι συνταξιούχοι και έβαλαν υποψηφιότητα στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής.

Και μία εξαίρεση

Μόνη εξαίρεση όσοι έχουν διπλή επαγγελματική ιδιότητα και ενώ έλαβαν τη σύνταξη από τη μια εργασία συνεχίζουν στη δεύτερη έως ότου συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις λήψης της σύνταξης και από το δεύτερο ταμείο. Την περίοδο αυτή που λαμβάνουν σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος ενώ ταυτόχρονα ασφαλίζονται στη δεύτερη απασχόληση, η σύνταξη που απονεμήθηκε πρώτη δεν περικόπτεται.

Διετής περίοδος προσαρμογής

Όσοι είναι ήδη συνταξιούχοι και εργάζονται μπορούν να διατηρήσουν αυτό το στάτους για δύο επιπλέον χρόνια. Από την 1/1/2013 και αυτοί οι συνταξιούχοι καλούνται να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.
Ως προς τον δημόσιο τομέα, όπου οι πολιτικοί και στρατιωτικοί συνταξιούχοι δεν είχαν καμία επίπτωση εάν αναλάμβαναν εργασία εκτός δημόσιου τομέα, τώρα καλούνται να επιλέξουν σύνταξη ή εργασία. (Εως τώρα δεν ήταν επιτρεπτό το Δημόσιο να καταβάλλει σύνταξη και μισθό, ούτε δυο μισθούς ή δυο συντάξεις, στο ίδιο άτομο.)
Το θέμα αφορά πρωτίστως τους ένστολους, οι οποίοι αφ' ενός βγαίνουν νωρίς στη σύνταξη, ακόμη και με 25 έτη στην ηλικία των 43 ετών, αφ' ετέρου έχουν ευχέρειες παροχής υπηρεσίων (ασφάλειας κ.ά.).
Ειδικά οι συνταξιούχοι του Δημοσίου υποχρεούνται να αναγγείλουν τυχόν ανάληψη εργασίας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους από το οποίο συνταξιοδοτούνται.
του Χρήστου Μέγα, από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", 1/11/2010