26 Οκτ 2010

Ιδιώτες θα διενεργούν τις προμήθειες του ΕΣΥ από το 2012!

Πολύ μεγάλα και ακόμη πιο λαίμαργα "πιράνχας" επιχειρεί η κυβέρνηση να εγκαταστήσει στο ΕΣΥ, σε μία εποχή, μάλιστα, στην οποία διακηρύσσεται επισήμως και σε όλους τους τόνους ότι επείγουσα προτεραιότητα για τη χώρα αποτελεί η συγκράτηση των δημοσίων δαπανών Υγείας, ιδαίτερα εκείνων για τις προμήθειες των δημοσίων νοσοκομείων!
Συγκεκριμένα, την πλήρη ιδιωτικοποίηση του συστήματος προμηθειών για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ από το 2012 προανήγγειλε χθες ο υπουργός Υγείας, κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τους εκπροσώπους των προμηθευτών.
Ο Αν. Λοβέρδος ανέφερε ότι όλες οι προμήθειες για το ΕΣΥ θα διενεργούνται, από το 2012 και μετά από ευάριθμους κεντρικούς διαγωνισμούς, από μία κερδοσκοπική σύμπραξη ή από 2 - 3 κερδοσκοπικές συμπράξεις ιδιωτών, οι οποίοι θα μεσολαβούν μεταξύ των δημοσίων νοσοκομείων και των προμηθευτών τους. Οι ιδιώτες θα επιλεγούν μετά από ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό και θα είναι ο φορέας ο οποίος θα πραγματοποιεί τους κεντρικούς διαγωνισμούς, θα καθορίζει τις τιμές, θα πληρώνει τους προμηθευτές και θα αποθηκεύει τα υλικά. Από την πλευρά του, το δημόσιο θα πληρώνει τους ιδιώτες μεσάζοντες. Στο νέο πλαίσιο που σχεδιάζει η κυβέρνηση, η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) θα μετεξελιχθεί σε Επιτροπή Προδιαγραφών για τα προς προμήθεια υγειονομικά και ιατροτεχνολογικά υλικά.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Υγείας, τις λεπτομέρειες του νέου συστήματος θα παρουσιάσει ο ίδιος την Τρίτη 2 Νοεμβρίου, μαζί με τον υφυπουργό Οικονομικών Φιλ. Σαχινίδη και τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ηλ. Μόσιαλο, σε σχετική εκδήλωση του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ) "Ανδρέας Παπανδρέου".
Κατά τα λοιπά, τόσο ο ο Αν. Λοβέρδος όσο και ο γενικός γραμματέας Υγείας Ν. Πολύζος διαβεβαίωσαν τους εκπροσώπους των προμηθευτών ότι το δημόσιο θα αποπληρώσει τις μετρητοίς τις προμήθειες του 2010, θα επιδιώξει να πληρώνει σε πραγματικό χρόνο τις προμήθειες του 2011 και θα έχει παραδώσει το σύνολο των ομολόγων στους προμηθευτές μέχρι το τέλος του ερχόμενου Δεκεμβρίου για την αποπληρωμή των χρεών που αφορούν τα έτη 2007 - 2009.
Σε γραπτή δήλωσή του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημ. Βαρνάβας υπενθυμίζει την πρόταση της Ομοσπονδίας για "σύσταση κρατικού φορέα εισαγωγής και διανομής υγειονομικού υλικού, καθώς και κρατικής φαρμακαποθήκης, ώστε να επιτυγχάνονται οι συμφερότερες τιμές και να ακυρώνεται το 'εμπάργκο' των προμηθευτών".
του Βασίλη Βενιζέλου, από την εφημερίδα "Η Αυγή", 26/10/2010